• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ADELHAIDA: ja právě měl nějaký nostalgicky den a vzpomněl si, jak babička vždy během léta udělala těsto, přeschla ho, nakrájela nudle do vývaru, ty pak nechala usušit venku a zbylé,.které se nevarily, nechala třeba na druhý den uschované.
    Tak zvažuju, že si klidně něco nasusim a nechám v komoře.
    Nemám teď pravidelný zdroj domácích vajec, tak právě když už nějaká získám, že bych z nich těch testovin spáchal víc a uskladnil.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Mně na domácí výrobu připadá (ekonomicky) lepší kvalitní hladká plus vejce. Při výrobě ze semoliny vlastně vejce nepotřebuješ. Sušený skladuju akorát tenký do polívky ve skleněný dóze s gumovým těsněním. Jedná se o odřezky vzniklé při výrobě těstovin na přímou spotřebu. Popravdě sušit třeba domácí lasagne mi připadá zvláštní, kouzlo je pro mě v čerstvosti, ale nevidím důvod, proč by to nešlo.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BRUKEV: To nevim, cerstvy nesusim, ale kdyz uz, tak mrazim.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Počítám, že trvanlivost sušených netřeba řešit, když je uchovám v nějaké uzavíratelné krabičce.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BRUKEV: Delam pul napul semolina a hladka.
    FAT
    FAT --- ---
    BRUKEV: Moje manželka semolinu neměla a její nudle byly skvělé.
    😉
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: 100g hladké mouky nebo dvounulky, 1 vejce, kdyžtak trochu pošolíchat vodou/olejem. Koukni na videa u Pasta Grannies, 90% videí tam začíná, že babička dělá těsto přesně takhle

    https://www.youtube.com/c/pastagrannies123

    Pasta Grannies share Alba's recipe for tagliatelle al ragu
    https://www.youtube.com/watch?v=BwHIzxN5XJo
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Děláte někdo domácí těstoviny?
    Babička dělávala z vajec a mouky, chci zkusit najet na tradici.
    Normál mouka česká, nebo mám investovat do semoliny (což bych asi raději).
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Náhodou jsem narazila na tohle video na výrobu kytek z rýžového papíru:
    How to make translucent Rice Paper Flowers for cake decorating | Anna Astashkina
    https://youtu.be/U3xf5Y7z7ZA
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    jdou koupit i jinde
    jedlé květy
    http://www.fresh-greens.cz/jedle-kvety/

    jinak zdobení jedlými květy bylo i v 19 st. mám recept v jedné kuchařce na nakládání květů do cukrovo octového nálevu......ocet docela zafungoval na udržení barevnosti. Samotný cukr to u růžových květů nedokáže. ( zkouška na kvítkách staré odrůdy s květy cca 4 cm v průměru)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    v Makru prodávají jedlé květy běžně....mají i jiné druhy fialky, hvozdíky apod.

    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ADELHAIDA: vidíš a třeba podle této studie jsou růže nejvíc naboostrovaný (ano ze 3 srovnávaných) a řeší tam lahůdky jako "Při styku s kůží může způsobit smrt", problém je, že na to nejsou žádné předpisy a u pěstitelů třeba v Keni to stříkaj sračkama, který západní svět už zakázal používat a místní zemědělci se dožívají "požehnaného" věku. Řezaný kytky jsou zlo. Ale samozřejmě každému dle jeho chuti, tož dobrou chuť přeji.
    Pesticide Residues on Three Cut Flower Species and Potential Exposure of Florists in Belgium - PMC
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5086682/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JESTEDMAN: Hele asi jo. Ale fakt si nemyslím, že by to množství mohlo komukoliv ublížit. Přiznávám, že pokud zrovna nejsou bio citrony ve slevě, dávám do koláčů kúru z chemicky ošetřenejch. Taky klidně používám fosfátovej prdopeč, pragandu a gelfix. Jsem ropák a nestydím se za to:-) Jsouc z Prahy, nadýchám se za desetiminutovou procházku víc škodlivin, než kolik jich pozřu z chemicky ošetřených růží za celý život.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ADELHAIDA: tojo, ale ty kytky (páč to nejsou potraviny) stříkají fakt total sračkama, musí ti to vydržet ne..
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PROMETHEA: Nejspíš jsou ošetřené, oplachuju je. Ale snězení čtyř pěti okvětních plátků s frekvencí jednou za několik let podle mě nikoho nepoškodí, ani kdyby omyté nebyly.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ADELHAIDA: nejsou ty růže z květinářství nějak chemicky ošetřené? nebo bereš bio-růže?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IKA: nechtík jsem znala (z indulony 😂), kapucínky ne - ale dává to smysl, lichořeřišnice by se slovensky říkala fakt špatně 🤭
    IKA
    IKA --- ---
    (kapucínka = lichořeřišnice, nechtík = měsíček.)
    IKA
    IKA --- ---
    ETERNITY: úplne tradičné to nie je - ale moja štvorročná dcéra rada otrháva a je sedmokrásky a fialky, a tiež (za tým účelom pestované) kapucínky, slez, nechtík (z toho len jednotlivé lupienky, nie celý kvet)..
    A učí to aj kamarátky.

    Na torte by ju kvety nadchli, zatiaľ len občas nejaké dostala na obložený chlebík.:)

    Takže asi záleží od konkrétneho exempláru.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ETERNITY: v koktejlu je vždycky všecko lepší, to jo :) ale ony jsou dobré i bez něj :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TUILE: Ty jo, já teda vždycky koupila jednu růži v květinářství, nebo očesala něco na zahradě. Případně jdou i šípkové růže, ale na ty nikdy nebyla sezona.
    ETERNITY: Hele, lidi na to pokaždý koukali nedůvěřivě, ale když viděli, že já to jím, snědli to taky. Odloupat to jde snadno, na jeden dílek těch plátků zas tolik nevyjde. Ale fakt to vždycky všichni snědli, i když je nikdo nenutil:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam