• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    IKA: na to spíš nemám nádoby. Jakože mám tu akorát klasický zavařovačky.
    IKA
    IKA --- ---
    GENEVIEVE: Fermentovať? Je to ľahšie, než sa zdá.:)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Já jdu taky s dotazem.

    Mám hlávku zelí a nevím co s ní. Rohlík poslal jednu navíc. Coleslaw budu dělat na grilování, tak ten ne prosím, kvůli tomu jsem to kupovala :-D. Zelnáky zvažuju, ale budu teď dělat cukeťáky, tak nevím no :-D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    zbylo mi vareny hovezi zebro z vyvaru... za totace jsme to jedli s chlebem a krenem, ale nemam ani chleba, ani kren :)
    tak jsem udelala klasicke italske risotto a vedle toho jsem na cibulce opekla slaninu, mrkev na kosticky, rapikaty celer na kosticky, cesnek, pridala cesrtvy tymian a susene koreni (ma mix chilli, cesnek, petrzel), varene hovezi na male kousky nakrajene, opekla, opeprila, podlila vyvarem a nechala trochu provarit - vzniklo z toho takove huste sote.. to jsem pak v kopecku dala na risotto a trochu polila i stavou ze sote.. za me uchazejici zpracovani studenyho varenyho hoveziho.. skoda, ze morek jsem zpracovala vcera, do toho risotta by se hodil
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Jo! a to jedobrý nápad! Hned jak dorostou další, tak zavařím topinkovou pomazánku! Na tu jsem letos zapomněla...
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Musaka je dobrá. A pokud už mají tuhou šlupku, tak nakrájet na řízky a pak teprve okrájet. Dělám to tak s přerostlými cuketami...darovanými. Nikdy jsem nepochopila, pro lidi machrujou s obrovskýma cuketama. Blbě se to loupe, vydladeš střed a máš z toho prakticky stejné množství jako z "jedlé" cuketky.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Tak jó. Sestra právě přislíbila sedm dalších patizonů. Myslím, že není čas na hrdinství a zavařím ďábelskou topinkovou pomazánku.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Děkuju. Jojo, jako přílohu ho dělávám, ale cuketa vyhrává. Já hledám recept, kvůli kterýmu stojí za to pěstovat patizon. Ale on možná neexistuje:-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Jo, ten je dobrý z cukety i z patizonu. Ale u toho patizonu právě tady nastupuje to nechutné loupání.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARIPOSA: co slíže? se slaninou nebo se skořicí?
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    ADELHAIDA: a co takový klasický slovenský"privarok": nastrouhat, otočit na cibulce, pořádně podusit a zahustit smetanou (a trochou mouky). Vejce a brambory.
    Spotřebuje se jich dost najednou.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Ze zelných listů mi tu zbyla skoro celá hlávka lehce povařeného zelí, nějaký tip, co ním? Mě napadá jenom zelňačka. Děkuji.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZCR: Mně přijde, že se to rozblemcává spíš jako cuketa, ne jako dýně. Do kari mi to proto úplně nesedí. Spíš z toho udělat nějakou pomazánku na topinky. Ale jak říkám, tý práce...

    Jinak teď jsem ho ze zoufalství použila místo cibule do špenátu (muž koupil shnilou cibuli) a dobrý. Ale to byl kousíček.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: jinak divil bych se, kdyby z patizonu nešlo udělat nějaké kari, jako z dýně... ale nezkoušel jsem
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KASUMI: No já právě nevím, jestli nedělám nějakou chybu. Kdysi dávno, když naši začali pěstovat cukety, sklízeli je co největší a taky je dělali jenom v trojobale. A přitom cuketa má tolik využití a za mlada je dobrá i syrová, ale to člověk zjistil až časem.
    ZCR
    ZCR --- ---
    úplně nejlepší patizony jsou miminka jako za groš kudla, naložené ve sladkokyselém nálevu...
    Pokud ještě jdou nakrájet, tak se ta slupka nejlíp loupe už z nakrájených podkov; smažené v trojobalu jsou imho krapet lepší než cuketa (lepší konzistence a míň sladké, mi přijde); ty staré matadory je fakt nejlepší vydlabat, nadít, zapéct a pak to vyjíst i s upečenou dužninou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    NELLAS: ze starsich se daji vybrat seminka, naplnit a zapect jako jedla nadoba. Po upeceni slupku vyblabes zevnitr.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BONEMINA: To je dobrá vychytávka, ale ne vždy aplikovatelná :))
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    NELLAS: jist je zamlada, to maji slupku jedlou.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ADELHAIDA: U nás se to taky vždycky upravovalo jako cuketa. Na patizonech mě teda štve, jak těžce se loupou (ale ráda si nechám poradit, jestli na to je nějaký trik).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam