• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BAAL
    BAAL --- ---
    LYNCH: Pouzivam ho leta, pravidelne a mam ho rad. Jedine na co je treba si dat pozor je, aby mel vyndavaci vanu. Protoze jsem historicky mel nejaky z lidlu, ktery byl super jako souis vide tak jako pomalej hrnec, vana se dala vyndat a dat do mycky, parada. Pak jsem ho zapujcit jednomu mistnimu ID, ktere ho rozbilo a na oplatku objednalo novy a ten se tak pitome umyva jak ho nemuzes dat do drezu, ze ho radeji nepouzivam:-)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    BRUKEV: co to propláchnutí přesně s rýží udělá?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    čímž se teda obloukem vrátím k rýžovaru, protože multifunkce ho má většinou taky, a teda tak luxusní srbský rizoto (guilty pleasure naší rodiny) jako z rýžovaru v multifunkci se na plotně dělá blbě (víc se připaluje).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LYNCH: doporučuju teda ale spíš jít do multifunkce, protože stejně u spousty věcí potřebuješ to nejdřív osmahnout/zatáhnout (cibuli, maso) a s multifunkcí je to jednodušší. Ne že by to s čistě pomalým hrncem nešlo, ale s multifunkcí to je jednodušší a míň nasviníš
    (mám oboje, doma čistě pomalý hrnec a na chalupě multifunkci, takže posouzení je objektivní)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRISSIE: mám ho půjčeneh a přemýšlím o koupi
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a k tomu pomalýmu hrnci rozhodně můžu doporučit tuhle kuchařku: https://www.luxor.cz/v/1654800/loudave-vareni-recepty-pro-pomaly-hrnec
    teď vyšel druhej díl a plánuju ho pořídit taky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LYNCH: já. teda když si vzpomenu včas, ale na takový ty trhaný masa, pečeně s omáčkou, vývary přes noc a chili con carne je to k nezaplacení.
    FAT
    FAT --- ---
    LYNCH: Ani ho nemám...
    FAT
    FAT --- ---
    ANAXYM: Kdysi naši vařili rýži tak, že propláchli, osmahli na oleji, zalili vodou a přidali cibuli vcelku, do které byly napíchané hřebíčky. Já jsem tu cibuli a hřebíčky vypustil.
    😉
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    kdyz jsme u tech "vylepšovàků" používáte někdo pravidelně pomalý hrnec?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FAT: LYNCH: mamina varivala ryzi skoro stejne, varici voda, do toho ryze, uvarit, slit vodu. Samozrejme vytecne, jen nebylo know gow, ze to jde i jinak.
    Manzelka obcas udela ryzi tak, ze zarestuje cibulku, do toho ryze, zamichat, zarestovat, dodat vodu, povarit, nechat vsaknout vodu. Zni to straslive, ale decka to maji rady.
    Obecne u nas bojujeme s tim, ze ona ma rada vlhci, jasminovou ryzi, ja.miluju sypkou basmati. A jak uz jsem kdysi psal, kdyz delame tyhle ryze v ryzovaru a delame oba ryzi toho druheho, byť za technologickeho postupu toho druheho, nikdy neni tak dobra, jak kdyz to dela dotycny.
    Kazdopadne pokud varim basmati, rozhodne ji predem nekolikrat proplachuju a necham namocenou. Opravdu to behem vareni dela hodne.
    A jak jsem byl nadseny z pocatecniho pouzivani ryzovaru, mame ten basic Sencor, tak pujde do kytek a zustaneme u klasickeho hrnce.
    ANAXYM
    ANAXYM --- ---
    Mě děda naučil vařit rejži takhle: v hrnci rozpálim olej, dám tam tak pět hřebíčků, pak najemno nakrájenou cibuli, osmahnu to skoro do zlatova, pak hrnek rejže, osmahnu za stálého míchání až rejže zesklovatí a pak zaleju dvojnásobnym množstvím vody, zamíchám, osolím, příkřeju pokličkou, ztlumim teplotu a nechám vyvařit vodu, už nemíchám. Jak je voda vytvářená, hodím to na 1-2h odpočinout do peřin.
    FAT
    FAT --- ---
    Navíc jsem měl známou, která rýži vařila jako knedlíky - dala vařit vodu do hrnce, osolila ji a když se vařila nasypala tam potřebné množství vody. A když byla uvařená, tak slila vodu. A taky to šlo...
    :-)
    FAT
    FAT --- ---
    LYNCH: Mám naprosto stejný postup, jen s tím rozdílem, že ji proplachuju a nechávám vyschnout.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    JAEN: ano neproplachuji a delam prevazne vietnamskou jasminovou. pomer davam porad stejnej
    JAEN
    JAEN --- ---
    LYNCH: a ta ryze byla tedy neproplachnuta? A ktery druh? Ty pomery se totiz lisi. Diky!
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KASUMI: :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LYNCH: jako dik, ale muj odpor to neresi :)
    ja ji umim uvarit, kdyz chci.. ale nechci :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LYNCH: Tak mě to naučila máma. Včetně hlídání bělosti, plus ještě půl cibule s hřebíčkem. Ale rýže mi moc nechutná v žádné podobě.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KASUMI: mě ji učil Kurd co vařil ve vojenský jídelně, denně dělal ryzi pro 400 lidí. je to easy a zabere to 5 minut.se podělím..
    dám hrnec na sporák, do něj trochu olivace, nasypu hrnek rýže, mezitím si dám do rychlovarný konvice ohřát hrnek a půl. rýži v hrnci hlidam a míchám,protože stačí jedno zrnko aby se spálilo a můžeš to celé vyhodit)) až začne rýže bělat tak jí zaleješ tou horkou vodou z konvice, promícháš, přiklopíš, stáhneš teplotu na úplný minimum a za 10-15 minut servíruješ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam