• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Ještě drobnej tip - lepší je to nesolit (záleží na co to pak použijes) a čas zkrátit papinakem. Pokud je to něco, co se ti vyskytuje doma, je možný do toho naházet kůrky z parmezánu. Obecně cokoliv co tam dodá umami.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: ja zužitkovala nehodící se silikonový formy na muffiny a z těch to pak snadno po zamrznutí vyklopím a nahážu do jedné vzduchotěsné nádoby.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: super, děkuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VICTO_REA: udělat ho silnej a redukovat a pak zamrazit - já vývary leju do sáčků na led a pak dávkuju po těch kostkách.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: děkuju za detailní vysvětlení, určitě si to uložím. A kdybys ho mrazila, nějaký spešl postup? Já bych ho jen silný jak noha schladila a nafrkala do silikonových doziček do mrazáku, ale třeba mě poopravíš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VICTO_REA: je to nyxovská rada - ale miso? Kup někde nějaké světlé - buď třeba od Bacilli, kojibakers a nebo japonské shiromiso . Rozhodně se neboj ho převařit, nic se mu nestane.

    Jinak univerzální recept je kořenová zelenína, co máš doma + cibule, případně česnek. Tyto opečeš buď v troubě a nebo na kostky na tuku v hrnci (alespon 10 minut na mírném ohni, udělá to spoustu dobra), zaliješ vodu ( cca 1 díl hmoty na 2-3 díly vody) a vaříš - alespon 30-40 minut. Čím jemněji tu zeleninu nakrájíš, tí rychleji a důkladněji se vyvaří. Pokud máš houby, tak je tam rozhdně přidej, i sušené.

    Z koření určitě bobkový list, nové koření, pepř a muškátový květ -poku chceš univrerální evropský vývar. Určitě v tom udělá kouzlo tymián, ale ten tam dávej až tak na posledních 5 minut.

    A na závěr to dosol a přidej trošku lahůdkového droždí ze zdravé výživy.

    Přidat do toho můžeš co máš doma a nejní to křehká listová zelenina- řepu, rajče, velký ředkve/tuříny, košťály z brukvovitých (květák, brkolice, zelí a spol), A teda nutno naznat, že celer, at už bulvvej a nebo rapíkatej, a porek ta dělají docela parádu.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    Podělte se prosím o tipy z čeho a jak vaříte zeleninový vývar. Potřebuju univerzální recept pokud možno bez celeru a pórku. Masový už ze zdravotních důvodu nemůžu, tak potřebuju sestavit origo neprůstřelný ze zeleniny. Moc děkuji!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: zavařené uchovávej v chladu, ale výrazně to prodluží dobu trvanlivosti, než to člověk otevře.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    REDSNAKE: neopékej ta játra, ale do všeho opečeného je pak rozmixuj syrová, nandej to do skleniček, dej do vodní lázně a zavař/vysteriluj. (nedělej to s tepelně upravenými játry, prtože když je pak ještě zavaříš, tak budou přetažená a suchá).
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    REDSNAKE: recept jsem nečetl, ale to máslo, kterým to zaleješ přepusť, dost to prodlouží trvanlivost
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    RUTHLESS: Psal jsem to nize, jatra se tu prodavaj v ~ 500g baleni a kdyz uz spinim nadobi tak se mi nechce delat misticku pastiky. Ono toho jako neni tuna, ale porad je to treba 2,5 slusny misky pastiky a prestoze je vyborna, nikdo to nechce jist od rana do vecera.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    REDSNAKE: Nechci bejt za debila… ale proč neudelas poloviční množství?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    REDSNAKE: klidně , vzhledem k obsahu tuku tak na 3 měsíce, pokud na déle, sice tomu spíš nic nebude, ale ty tuky mohou začít natahovat takový ten mrazákový čmuch
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    REDSNAKE: Jasně, chápu, to je od tebe hezký, že se dělíš:-) No, zamrazit jdou i samotná játra. Jinak klasicky prodlužuješ trvanlivost přidáním víc soli, vytření sklenic a víček brandy by taky mohlo pomoct, ale to jsou věci, co prodlouží trvanlivost o pár dnů max.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: taky když už špiním nádobí tak se mi to nechce dělat v trošce, proto špekuluju nad tím jak to uchovat.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ADELHAIDA: vlastně ani ne, jen že játra se u nás nejlíp dostanou po půl kilu a taky když už se s tím člověk dělá tak to chystám většinou tak, že je příležitost to někomu podstrčit či nakrmit nějakou skupinku lidí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    REDSNAKE: Taky bych to zkusila zamrazit. Ale na tom receptu není nic, co by nešlo vydělit dvěma, je nějakej důvid, proč neudělat menší várku?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    REDSNAKE: Rillettes mrazím.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VOMAJDA: na tom něco je. Ovšem jak dlouho by to mohlo být poživatelné? Nebavím se o jednom, dvou, třech dnech. Většinou to dělám z půlkila jater plus ty dvě másla, to už je nějaký paštiky...
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    REDSNAKE: to máslo, kterým to na konci zaliješ, na konzervaci nestačí? Já myslel, že takhle ošetřené to pak v lednici nějakou dobu vydrží.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Občas dělávám tuhle domácí paštiku, je výborná, ale většinou je jí větší množství než dokážeme doma během pár dní sníst.
    Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-jatrova-pastika-s-brusinkami-brandy

    Napadá vás způsob jak ji uchovat? Je blbost to zmrazit?
    Nabízí se zavaření, ale s tím se mi popravdě nechce crcat a masné produkty sám nerad zavařuji, nevěřím si natolik a popravdě z toho mám bobana.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GUMIDEK30: tu delala Kasumi pred tydnem :-)
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    KASUMI: já jsem teď dělal svíčkovou wellington :D :D :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: Uplne jsem prehlidla :) 👍
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KASUMI: Sneky z listoveho testa!! strasne snadne a chutne!!
    proste co dum dal...a zbylo :O))
    nejsnadnejsi je asi rozvalet na 0.5cm plat a na ten nalozit co se da a doma najde... jak na pizzu, i s tim protlakem nebo kecupem jako podkladem...
    sem-tam platek syra nebo nejakej rozdrolit ci nastrouhat - zbytky masa? - treba kousek kurete? sup tam s tim ... zelenina? hrasek v konzerve? sup tam s tim... pekne to posypat bylinkama ...
    no proste jak pejsek a kocicka ...jen fakt ale hlidat at to neni zas MOC prepiskle... spis mene nez vice... bylinky + ten protlak ci kecup to je dulezite! take to nemusi byt pravidelne rozsypane na celej plat, ba naopak! nepravidelnost pak po rozrezani na sneky zpusobi, ze kazdej snek ma v sobe trosku jinou napln a teda i chut... :O))
    pak to sroluj do takove rolady a roladu rozrezej na cca 1-1.5cm tluste sneky ... ty nacpi na plech (bacha - nech mezery mezi nima - testo se nafoukne!) a sup s tim do trouby ... nastavuje se tusim na predehratou cca 180 C ... kratce se to pece at je listove testo zlatave barvy a pekne nafoukle...

    je to snadne a hrave!! a vysledky jsou uzasne! pokud tam teda nenacpes celou lednici :O)) neprehanet! - a spis jen dva tri platky neceho, nez cele vrstvy! ... :O))

    ja vetsinou delam dva plechy a kazdej trosku jinej obsah... a kdyz to je jeste nepravidelne rozvrstvene na platu testa, tak pak skoro kazdej snek je original a jinej :O) jo a VYDRZET!! studene je to lepsi... kdyz si myslis ze nevydrzis, tak si dav tri nandej do mrazaku a rychle zchlad :O))
    ono to totiz pri peceni voni tak uzasne, ze je skoro nemozne vydrzet do vystydnuti sneku... :O))
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KASUMI: Ted s eto tady desne resilo par prispevku zpet
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Mam tu plat listoveho testa na spotrebovani
    Nikdy jsem nic takoveho nedelala, chci udelat nejakou chutovku slanou
    Co s tim? Potrit sugem, posypat syrem, zatocit a zapect? Nebo existuje nejaka lepsi vyfikundace? Sunku nemam, najdu mozna nejakou zeleninu..spenat jsem ted spotrebovala na vajicka
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: nakonec jsem tam ten spenat nedala, bala jsem se, ze by to bylo moc mokry
    ORAETLABORA
    ORAETLABORA --- ---
    MEANKITTY11: omg!! to zni hodne dobre, tak priste o vec vic co musi zbyt, tradicne delam pro kamarady (a do vosich hnizd) svuj
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nevyhoda malomesta je mensi dostupnost uzenarskeho zbozi.
    Nicmene se nam rozrusta nabidla italskeho zbozi, diky cemuz jsem poprve zakoupil guanciale.
    No co si budeme povidat, dobre to je, pancetta respektive domaci bucek/slanina ma konecne vhodnou nahradu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam