• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: děkuju za detailní vysvětlení, určitě si to uložím. A kdybys ho mrazila, nějaký spešl postup? Já bych ho jen silný jak noha schladila a nafrkala do silikonových doziček do mrazáku, ale třeba mě poopravíš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VICTO_REA: je to nyxovská rada - ale miso? Kup někde nějaké světlé - buď třeba od Bacilli, kojibakers a nebo japonské shiromiso . Rozhodně se neboj ho převařit, nic se mu nestane.

    Jinak univerzální recept je kořenová zelenína, co máš doma + cibule, případně česnek. Tyto opečeš buď v troubě a nebo na kostky na tuku v hrnci (alespon 10 minut na mírném ohni, udělá to spoustu dobra), zaliješ vodu ( cca 1 díl hmoty na 2-3 díly vody) a vaříš - alespon 30-40 minut. Čím jemněji tu zeleninu nakrájíš, tí rychleji a důkladněji se vyvaří. Pokud máš houby, tak je tam rozhdně přidej, i sušené.

    Z koření určitě bobkový list, nové koření, pepř a muškátový květ -poku chceš univrerální evropský vývar. Určitě v tom udělá kouzlo tymián, ale ten tam dávej až tak na posledních 5 minut.

    A na závěr to dosol a přidej trošku lahůdkového droždí ze zdravé výživy.

    Přidat do toho můžeš co máš doma a nejní to křehká listová zelenina- řepu, rajče, velký ředkve/tuříny, košťály z brukvovitých (květák, brkolice, zelí a spol), A teda nutno naznat, že celer, at už bulvvej a nebo rapíkatej, a porek ta dělají docela parádu.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    Podělte se prosím o tipy z čeho a jak vaříte zeleninový vývar. Potřebuju univerzální recept pokud možno bez celeru a pórku. Masový už ze zdravotních důvodu nemůžu, tak potřebuju sestavit origo neprůstřelný ze zeleniny. Moc děkuji!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: zavařené uchovávej v chladu, ale výrazně to prodluží dobu trvanlivosti, než to člověk otevře.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    REDSNAKE: neopékej ta játra, ale do všeho opečeného je pak rozmixuj syrová, nandej to do skleniček, dej do vodní lázně a zavař/vysteriluj. (nedělej to s tepelně upravenými játry, prtože když je pak ještě zavaříš, tak budou přetažená a suchá).
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    REDSNAKE: recept jsem nečetl, ale to máslo, kterým to zaleješ přepusť, dost to prodlouží trvanlivost
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    RUTHLESS: Psal jsem to nize, jatra se tu prodavaj v ~ 500g baleni a kdyz uz spinim nadobi tak se mi nechce delat misticku pastiky. Ono toho jako neni tuna, ale porad je to treba 2,5 slusny misky pastiky a prestoze je vyborna, nikdo to nechce jist od rana do vecera.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    REDSNAKE: Nechci bejt za debila… ale proč neudelas poloviční množství?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    REDSNAKE: klidně , vzhledem k obsahu tuku tak na 3 měsíce, pokud na déle, sice tomu spíš nic nebude, ale ty tuky mohou začít natahovat takový ten mrazákový čmuch
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    REDSNAKE: Jasně, chápu, to je od tebe hezký, že se dělíš:-) No, zamrazit jdou i samotná játra. Jinak klasicky prodlužuješ trvanlivost přidáním víc soli, vytření sklenic a víček brandy by taky mohlo pomoct, ale to jsou věci, co prodlouží trvanlivost o pár dnů max.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    REDSNAKE: taky když už špiním nádobí tak se mi to nechce dělat v trošce, proto špekuluju nad tím jak to uchovat.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ADELHAIDA: vlastně ani ne, jen že játra se u nás nejlíp dostanou po půl kilu a taky když už se s tím člověk dělá tak to chystám většinou tak, že je příležitost to někomu podstrčit či nakrmit nějakou skupinku lidí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    REDSNAKE: Taky bych to zkusila zamrazit. Ale na tom receptu není nic, co by nešlo vydělit dvěma, je nějakej důvid, proč neudělat menší várku?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    REDSNAKE: Rillettes mrazím.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VOMAJDA: na tom něco je. Ovšem jak dlouho by to mohlo být poživatelné? Nebavím se o jednom, dvou, třech dnech. Většinou to dělám z půlkila jater plus ty dvě másla, to už je nějaký paštiky...
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    REDSNAKE: to máslo, kterým to na konci zaliješ, na konzervaci nestačí? Já myslel, že takhle ošetřené to pak v lednici nějakou dobu vydrží.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Občas dělávám tuhle domácí paštiku, je výborná, ale většinou je jí větší množství než dokážeme doma během pár dní sníst.
    Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-jatrova-pastika-s-brusinkami-brandy

    Napadá vás způsob jak ji uchovat? Je blbost to zmrazit?
    Nabízí se zavaření, ale s tím se mi popravdě nechce crcat a masné produkty sám nerad zavařuji, nevěřím si natolik a popravdě z toho mám bobana.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GUMIDEK30: tu delala Kasumi pred tydnem :-)
    GUMIDEK30
    GUMIDEK30 --- ---
    KASUMI: já jsem teď dělal svíčkovou wellington :D :D :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: Uplne jsem prehlidla :) 👍
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KASUMI: Sneky z listoveho testa!! strasne snadne a chutne!!
    proste co dum dal...a zbylo :O))
    nejsnadnejsi je asi rozvalet na 0.5cm plat a na ten nalozit co se da a doma najde... jak na pizzu, i s tim protlakem nebo kecupem jako podkladem...
    sem-tam platek syra nebo nejakej rozdrolit ci nastrouhat - zbytky masa? - treba kousek kurete? sup tam s tim ... zelenina? hrasek v konzerve? sup tam s tim... pekne to posypat bylinkama ...
    no proste jak pejsek a kocicka ...jen fakt ale hlidat at to neni zas MOC prepiskle... spis mene nez vice... bylinky + ten protlak ci kecup to je dulezite! take to nemusi byt pravidelne rozsypane na celej plat, ba naopak! nepravidelnost pak po rozrezani na sneky zpusobi, ze kazdej snek ma v sobe trosku jinou napln a teda i chut... :O))
    pak to sroluj do takove rolady a roladu rozrezej na cca 1-1.5cm tluste sneky ... ty nacpi na plech (bacha - nech mezery mezi nima - testo se nafoukne!) a sup s tim do trouby ... nastavuje se tusim na predehratou cca 180 C ... kratce se to pece at je listove testo zlatave barvy a pekne nafoukle...

    je to snadne a hrave!! a vysledky jsou uzasne! pokud tam teda nenacpes celou lednici :O)) neprehanet! - a spis jen dva tri platky neceho, nez cele vrstvy! ... :O))

    ja vetsinou delam dva plechy a kazdej trosku jinej obsah... a kdyz to je jeste nepravidelne rozvrstvene na platu testa, tak pak skoro kazdej snek je original a jinej :O) jo a VYDRZET!! studene je to lepsi... kdyz si myslis ze nevydrzis, tak si dav tri nandej do mrazaku a rychle zchlad :O))
    ono to totiz pri peceni voni tak uzasne, ze je skoro nemozne vydrzet do vystydnuti sneku... :O))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam