• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZCR
    ZCR --- ---
    (a mně se teda zdá, že králičí játra jsou cítit hlavně játrama, samozřejmě jemnější než vepřová, ale prostě játra - ovšem já králíka rád, takže bias :-]
    ZCR
    ZCR --- ---
    Z_RYBY_KOST: já bych se s tím moc nepáral, pěkně na másle + pepř/kmín, s čerstvým pečivem
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    Dostala jsem králíka a králičí játra. Váhám, co s těma játrama. Jak moc v tom bude cítit králík, když udělám obyč játrovou omáčku jako dělám obvykle z kuřecích nebo vepřových (na cibulce otestovat, pepř, hřebíček, zalít vodou a podusit, osolit)? Nejsem úplně fanoušek králičího masa, tak se bojím, že z toho bude chuťově ten králík čouhat... Máte někdo dobrý tip na játra?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOIRAIN: Ten taky. Ale soleni sojovkou je top. Desne to ten kalbe vyčistí :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RUTHLESS: badyán!
    LADJA
    LADJA --- ---
    VICTO_REA: pridej safran..:)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Já jsem začal dělat z pečený kachny “ala asijský” a hodím tak skorici a hřebíček a co tak najdu vonavyho. A solim sojovkou. Musím říct, ze pak ryzovy nudle a obrany maso do toho a třeba porad nebo jarní… skvela polivka za par minut. A fakt i ze sezrany kachny je toho dost.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Do drubeziho ibzeleninoveho davam vzdy kousek zazvoru. Klidne na pzl palce, dle objemu vody. Prijde mi to pak takove svezejsi, ale mozna je to placebo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: Pokud chceš čirý vývar tak je ideální ho pak ještě vyčistit bílkem. do vlažného vývaru rozmichej bílky, za stále míchání pomalu ohrivej až to začne peníze a pak to nech být a pat minut vař, až se to srazí na větší cucky, které precedis.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: jak redukovat? Vzdycky se mi strasne zakalil (masovy teda, zeleninovy nevedu) tim klokotavym varem. Pred redukovanim byl nadherne cisty
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    87HIGHFLYER:
    MOIRAIN:

    Přesně pro takový fígle jsem sem vlítla s dotazem:)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VICTO_REA: můj trik je přídavek sušených rajčat, je v nich spousta glutamanu
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    87HIGHFLYER: Což se dá udělat rajcetem například :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    87HIGHFLYER: a taky je fajn to v průběhu vaření jemně dokyselit
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Ještě drobnej tip - lepší je to nesolit (záleží na co to pak použijes) a čas zkrátit papinakem. Pokud je to něco, co se ti vyskytuje doma, je možný do toho naházet kůrky z parmezánu. Obecně cokoliv co tam dodá umami.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: ja zužitkovala nehodící se silikonový formy na muffiny a z těch to pak snadno po zamrznutí vyklopím a nahážu do jedné vzduchotěsné nádoby.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: super, děkuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VICTO_REA: udělat ho silnej a redukovat a pak zamrazit - já vývary leju do sáčků na led a pak dávkuju po těch kostkách.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: děkuju za detailní vysvětlení, určitě si to uložím. A kdybys ho mrazila, nějaký spešl postup? Já bych ho jen silný jak noha schladila a nafrkala do silikonových doziček do mrazáku, ale třeba mě poopravíš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VICTO_REA: je to nyxovská rada - ale miso? Kup někde nějaké světlé - buď třeba od Bacilli, kojibakers a nebo japonské shiromiso . Rozhodně se neboj ho převařit, nic se mu nestane.

    Jinak univerzální recept je kořenová zelenína, co máš doma + cibule, případně česnek. Tyto opečeš buď v troubě a nebo na kostky na tuku v hrnci (alespon 10 minut na mírném ohni, udělá to spoustu dobra), zaliješ vodu ( cca 1 díl hmoty na 2-3 díly vody) a vaříš - alespon 30-40 minut. Čím jemněji tu zeleninu nakrájíš, tí rychleji a důkladněji se vyvaří. Pokud máš houby, tak je tam rozhdně přidej, i sušené.

    Z koření určitě bobkový list, nové koření, pepř a muškátový květ -poku chceš univrerální evropský vývar. Určitě v tom udělá kouzlo tymián, ale ten tam dávej až tak na posledních 5 minut.

    A na závěr to dosol a přidej trošku lahůdkového droždí ze zdravé výživy.

    Přidat do toho můžeš co máš doma a nejní to křehká listová zelenina- řepu, rajče, velký ředkve/tuříny, košťály z brukvovitých (květák, brkolice, zelí a spol), A teda nutno naznat, že celer, at už bulvvej a nebo rapíkatej, a porek ta dělají docela parádu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam