• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Prosím vás, děláte někdo doma mozzarellu? :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Prave, ony ty novy brambory jsou docela specificky... Tak je je proste spis nekomu daruju, to vypada :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GENEVIEVE: bramboráky z nových nejsou nic moc
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Co z toho udělat bramboráky a zamrazit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: internety tvrdí, že gratin by jít měl, ovšem je potřeba ho upéct skoro do měkka, pak rychle zchladit, zavakuovat/zabalit do folie a zamrazit. Nenechávat v mrazáku dlouho, rozmrazit v ledničce a dopéct do požadované zlaté barvy.

    vyzkoušeno nemám.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MEANKITTY11: teda ne sýru, tý omáčky.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    RUTHLESS: ILTU: tak nějak to fungovat musí, na prodej to je. fakt vrstva sýru navrch? zavakuovat?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ILTU: Ani uvařené?
    ILTU
    ILTU --- ---
    RUTHLESS: Brambory z mrazáku jsou nepoživatelné :-(
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Daji se nějak uchovat nový brambory? Napadlo mě udělat si gratin a dat to do mrazáku. Ale to je asi blbost, ne? Na to jsou nový brambory dost nevhodny, ne?

    Měli je v Albertu fakt levný. Ale bojím se, ze je nedám, ze se mi zruší páteční plány na grilovacku.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Ja mam na v lednici nebo i na kuchynske lince otevrenou jednu bilou a jednu cervenou flasku s vinem a podle potreby to ruzne liju do hrncu. Na potreby vareni to v klidu 1-3 tydny vydrzi a do uplneho octa se to nezlomi a na vareni je to uplne v pohode. Cervene vina doma bezne popijim treba tyden a pokud to vino je alespon trosku rozumne, tak tyden da se cti a mnohokrat se vlastne i zlepsuje.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DOCKINEZ: coz si myslim, ze u nasich nyxich kuchticek nehrozi... preci jen davat penize v krabicich od vina do lednicky mi neprijde chytry.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    RUTHLESS: Já víno nepiju, takže když otevřu láhev kvůli vaření, zbytek prostě zamrazím do dalšího jídla. Obvykle je to nějaká dražší láhev získaná darem.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    VYHULENY_UFO: Ale zas taková krabice od vína se dá dobře využít.

    Dr. Rath approves.

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DOCKINEZ: tyvle, me naopak strasne sere, kdyz mi nekdo cpe lahve s vinem z ruznych duvodu. to se ti takhle obcas sejde treba deset lahvi a je marny tem kokotum vysvetlovat, ze vino proste nechlastam, ze mi nechutna a uplne nejvic nesnasim cesky patoky a kdyz mi chteji dat nejakej alkohol, tak beru jen zahranicni rumy a vodky. snazim se lahve s vinem posilat dal, at je do hajzlu vyleje nekdo jinej...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: a není jednodušší vařit to, na co má člověk chuť, pokud existuje způsob, jak jednoduše uchovat zbytky na jindy, místo toho, vařit něco, na co chuť nemáš, jen proto, že máš teda v lednici otevřenou láhev vína?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Za mě je to furt lepší než otevřít víno, nalít část objemu do jídla, zbytek pak mít x měsíců zapomenutý v chladničce nebo vzadu na lince a nakonec ho vylejt do záchodu.

    Zamražení je dobrej tip, díky.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KASUMI: My víno počítáme na nezdaněný krabice ve sklepě, ale chápu, že to tak každej nemá. :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: jako takhle. ja kdyz varim z vina, tak rozhodne ho pak i piju :D miluju varit a pit u toho vino. Sice js vetsinou pak dost na plech, ale je to bozi. A kdyz ne, tak to planuju tak, ze ho pouziju i dalsi den. Nebo proste v tydnu. Tech receptu, kam se da nalit vino je trilinon.

    Btw, docela dobrej ghack by pro tebe Kasumi mohla byt vinoteka. Rekni si jen u pullitr. To spotrebujes ani nevis jak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: tak tuhle techniku pro zero waste doporučuje na svých stránkách spousta známých kuchařů... namátkou, Nigella Lawson, Jamie Oliver, Gordon Ramsay (další se mi hledat nechce)... na pití to není, na vaření v pohodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam