• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: a není jednodušší vařit to, na co má člověk chuť, pokud existuje způsob, jak jednoduše uchovat zbytky na jindy, místo toho, vařit něco, na co chuť nemáš, jen proto, že máš teda v lednici otevřenou láhev vína?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Za mě je to furt lepší než otevřít víno, nalít část objemu do jídla, zbytek pak mít x měsíců zapomenutý v chladničce nebo vzadu na lince a nakonec ho vylejt do záchodu.

    Zamražení je dobrej tip, díky.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KASUMI: My víno počítáme na nezdaněný krabice ve sklepě, ale chápu, že to tak každej nemá. :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: jako takhle. ja kdyz varim z vina, tak rozhodne ho pak i piju :D miluju varit a pit u toho vino. Sice js vetsinou pak dost na plech, ale je to bozi. A kdyz ne, tak to planuju tak, ze ho pouziju i dalsi den. Nebo proste v tydnu. Tech receptu, kam se da nalit vino je trilinon.

    Btw, docela dobrej ghack by pro tebe Kasumi mohla byt vinoteka. Rekni si jen u pullitr. To spotrebujes ani nevis jak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: tak tuhle techniku pro zero waste doporučuje na svých stránkách spousta známých kuchařů... namátkou, Nigella Lawson, Jamie Oliver, Gordon Ramsay (další se mi hledat nechce)... na pití to není, na vaření v pohodě.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KOCHANSKA_CH: Mame primarne cerveny (aktualne asi 13 lahvi) a sampansky. Bile malokdy a kdyz uz, tak nejaky fakt dobry, co je mi lito dat na vareni. 🤷‍♀️😀
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Mě děsí dvě věci:
    Že někdo nemá doma víno.
    Že někdo mrazí víno.
    :-D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mne desi, ze nekdo mrazi vino... A pak ho pouzije :)
    ILTU
    ILTU --- ---
    RUTHLESS: Tam, kde víno, pokud není v mrazáku, někdo okamžitě vypije ;-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    KASUMI: Když je nejhůř, vinný ocet dost pomůže - v rizotu to bylo skoro ono.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Kde to jen probuh jsem?! :D
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Takhle uchovávám víno taky :D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Kolik toho vypijes? Jinak ocet podle mě ne. Protože něco jsko vinný ocet existuje a rozhodne se to nepoužívá. Vzdyt jde o chuť.

    Radši bych to víno proste mel :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LADY_MYSKA: Taky dobry
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Hmmmm
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KASUMI: ja si kupuji male baleni vina a tak dve tri mam v lednici na vareni
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: a co teda zamrazit kostky vína a vytahovat podle potřeby?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FERRYH: Dost pravděpodobně budu mít doma spíš víno než vineu:))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KASUMI: co zkusit https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinea
    ja si to ale pamatuju jen jeste za komousu ... ulozene mam, ze ta bila vinea byla beznemu konzumnimu bilemu vinu dost chutove pribuzna... jen mirene sladci a mela bublinky - cervena ale nebyla moc povedena...
    nevim jak ted, ale co vim delaji i nesumive variance, tak by to uz mohlo byt dost chutove blizko beznemu vinu... (konzumnimu, bidne znacky!! ;O)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    87HIGHFLYER: Přesně tak, Martini/Cinzano extra dry to zvládne, se slzou v oku vzpomínám na nákup cestou z Francouzkých Alp, kde jsem si koupil Noily Prat asi za 8 euro (u nás dvojnásobek).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ONDRAT: suchej vermut taky pouzivam, jen bacha, chce to nejekej lepsi, dost casto to byva sladky cuco
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KASUMI: Ja varim s nejakym vermouthem, koupim Martini extra dry a tim to podlejvam, chutna to podle me lip a protoze to nepiju, tak mi to i vydrzi.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    KASUMI: my vylozene jen na vareni kupujeme sherry
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KOCHANSKA_CH: ja taky rada varim s vinem :D ale ne vzdycky ho mam

    ZUZKAOU: to mam vzdycky, to me napadlo, ale prijde mi dost sladky

    takze to zasadne neposeru, kdyz zkusim nejak ocet? :D ok :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KASUMI: Ráda vařím s vínem, někdy ho přidám aj do jídla.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KASUMI: Je to trochu nyxí rada, ale dost používám portský. Vydrží otevřený i mimo ledničku a jak je silnější, stačí ho míň, takže by to mohlo tvoje problémy částečně řešit. My máme s mužem portský rádi, takže ho dost dostáváme i od lidí, co mu moc nerozumí. Takový ty levný "třešnový vody" pak výborně využijem právě do vaření, pečení a pod.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mám prima DIY jablečnej ocet, kterej je tak dobrej, že by šel pít samotnej (a taky to ve zředěným stavu i dělávám). Tenhle ocet se mi na místo vína osvědčil velmi, kroupoto s ním bylo ve stropu <3
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako zrovna u risotta to víno člověk asi chce, stejně jak u něčeho co má v názvnu na víně a nebo po budrgudnsku, ale jinak asi když nemáte víno, tak tam nedejte nic a aciditu dotáhněte něčím na konci - podle toho co vaříte - citron, ocet, lák, hořčice, nějaká ovocná šťáva, melasa z granátových jablek atp.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: spíš než citron, tak dobrý ředěný, oslazený ocet - něco jako mají japonci mirin.
    KURE
    KURE --- ---
    KASUMI: citron nebo vhodnej ocet jídlu šmrnc dodá, ale nepovažoval bych to za náhradu vína. A nenapadá mě nic co by plošně víno nahradilo takovým tím způsobem, když nemáte víno, tak dejte ..x.
    Podle receptu bych kromě zmíněného koukal po vhodnejch zavařeninách či chutnej, nebo pivu a cideru.
    měl jsem o vikendu švestkovýho Bernarda, a dovedu si představit udělat na něm hovězí "po burgundsku" místo toho burgundskýho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam