• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ILTU
    ILTU --- ---
    VVENDY: Udělej sladký nálev (slaný a kyselý je to dost), cibuli na kostičky (nebo jak ji máš rád v salátu), trochu oleje. Zamíchat se zelím.
    Nech zelí nacucat ten nálev, nech vychladit..
    Vydrží to i několik dní v lednici. Dělala to máma a moc mi to chutná 😊
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    Z_RYBY_KOST:
    NELLAS: placky byly včera, slaný závin s uzeným v týdnu. Už jsem vystřílela všechny tipy. Asi uvařím řepu, nastrouhám, smíchám s tím zelím a budeme to pár dnů ujidat ke všemu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    VVENDY: Takže střapačky taky ne? :)
    Kdyby to nemuselo být studené, hlasovala bych za slaný závin.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Z_RYBY_KOST: To z toho syrového nastrouhaného právě zní skoro jako bramboráky. Dík :)
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    NELLAS: A lá bramboráky jsem ho ještě nedělala, ale určitě to půjde taky. Nebo třeba z uvařeného a rozmačkaného dělám s moukou a vajíčkem placky. Nebo ze syrového nastrouhaného s další různou nastrouhanou kořenovou zeleninou (plus vejce, sůl, koření, třeba i nějaká semínka) pečené placky jako samostatné jídlo. Tuřín snese hodně. Za syrova chutná trochu jako kedlubna a uvařený připomíná chuťově květák. Uvařený na kostky je tvrdší a pevnější než brambory a chce víc času, takže když ho vařím s bramborama, tak ho dělám na menší kostičky než brambory, aby byl za stejný čas měkký.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    Co s kysanym zelím? Máme poslední zbytky v soudku a nemám chuť na žádnou klasiku jako segedýn apod. Ideálně nějaký studený pokrm? Salát?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Z_RYBY_KOST: Placky? Něco jako bramboráky, tak tuříňáky? :)
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    NELLAS: běžně dávám jako přílohu, místo brambor nebo třeba půl na půl s bramborama, kaše, placky.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Nějak se mi doma vyskytl tuřín. Nějaké tipy, co s tím? :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KETHAMINA: Kari s kokosovým mlíkem.
    ILTU
    ILTU --- ---
    KETHAMINA: Různá rizota, když se vynechá sýr.
    Rýže dušená v bílém víně a vývaru a přidat se dá různé maso, houby, zelenina...
    ILTU
    ILTU --- ---
    TOOMIX: Přesně tak. Dost cibule a zelenina zahustí omáčku spolehlivě.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KETHAMINA: já dělám bezlaktózovou i svíčkovou, když je hustá, doředím trochu vývarem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KETHAMINA: trhany maso! Jde servirovat s kasi, v housce, na salatu...i do testovin (hint: zalivaci nudle/kuskus) jde pridat.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    KETHAMINA: hodne indie jde zmrazit. dal, kari, biryani, atp.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KETHAMINA: Chilli con carne
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    ole, ole, koukám co vymyslet za bezlaktozový jídlo, když v jídelně v poslední chvíli do omáček přidají smetanu nebo něco co nesmím. Zjistím to až když přijdu do jídelny a pak skončím s hranolkama nebo nějakou přílohou only.

    Chtěla bych něco, co doma ve větším uvařím a hodím si v kanclu do mrazáku ve více exemplářích, v jídelně lze ulovit salát nebo pečivo. Nějaký tipy jiné než maso s volským okem ? :)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    TOOMIX: +1 za polívku.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TOOMIX: mrazak
    ANAXYM
    ANAXYM --- ---
    TOOMIX: máslo, polívku...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TOOMIX: hodně ho padne, když z něj uděláš "špenát ". A je to výborné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: Kimcchi

    Medvědí česnek | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/medvedi-cesnek
    PETATA
    PETATA --- ---
    TOOMIX: trhací chleba
    Trhací chlebík (Pull Apart Bread) • Pekárnománie
    https://www.pekarnomanie.cz/trhaci-chlebik-pull-apart-bread/

    A dělala jsem teď i quiche
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GINGERCAT: před asi 10 lety jsem byl tady a super

    Největší škola vaření v ČR, kurzy, teambuilding, svatby - Škola vaření | Chefparade.cz
    https://www.chefparade.cz/cs
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    Tuším tady větší koncentraci lidí, co rádi vaří, tak se zkusím zeptat - nebyli jste někdo v Praze na kurzu vaření vietnamské kuchyně, co byste doporučili?
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ADELHAIDA: Ano!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Děkuju všem za podněty. Pekla jsem celou nohu, neb to bylo na oslavu a chtěla jsem něco efektního. Nicméně mám ještě druhou nožku a budu ji připravovat nejspíš za pomoci velmi dýchavičného sporáku, tak určitě využiju některý ze zdejších receptů. Dělala jsem to takhle:

    Sušený rozmarýn jsem rozetřela s pepřem, novým kořením, jalovcem a solí a směsí jsem hojně posypala prošpikovanou kýtu. Do pekáče jsem nakrájela mrkev a celer, zalila červeným vínem a trochou portského, přidala koření viz výše plus bobkový list. Pekla jsem přikryté půl hodiny na 200°C, hodinu na 180°C a dvě hodiny na 160°C, na poslední půl hodinu jsem to pekla odkryté pod grilem kvůli barvě a v jiném pekáči, z výpeku a spol. jsem umixovala omáčku. Maso bylo, jak ho máme rádi, tzn. nebylo úplně rozpadací, ale pěkně pružné. Moc se mi to povedlo, musím se pochválit:-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ADELHAIDA: děláme to doma podobně jak psal vomajda, jen k tomu sypu jalovec, nové koření, bobkový list. Na kostky, proložit slaninou. Podávat s novejma bramborama nebo tak..Mňam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam