• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Mám v mrazáku vývar z krevet a nevím, co s ním. Máte někdo nějakej osvědčenej tip, co z něj dobrého vyrobit?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak ono ani neni potreba makro karticka :-)
    Křupavé kornoutky na zmrzlinu Icy Smile
    https://www.zmrzlinatocena.cz/zmrzlinove-kornouty/
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    RUTHLESS: tak si sežeň někoho s Makro kartičkou, tam to bude určitě levnější :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Viděla jsem je v USA. Jestli to umí místní dortové oplatky nevím. Abys z nich nemusela dělat naplacato ruskou zmrzlinu. :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    RUTHLESS: zeptala bych se v cukrárně, kde to kupujou.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: Ten Kaufland má nějaký 8ks za 60 korun. To mi přijde úlet. Kdyz v cukrárně stoji 5 korun jeden…
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KOCHANSKA_CH: To je super odpověď. Jaky?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    RUTHLESS: loni koupila kámoška na oslav nějaké v Kauflandu a byly v pohodě. Taky jsme na jiné oslavě měli nějaké levné malé z makra a ty byly po převozu docela olámané, ale ty širší "vaflové" byly v pohodě.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RUTHLESS: Blbá odpověď, ale dají se koupit kulatý oplatky, nahřat a zkornoutovat.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Čau. Mate někdo tip na kornouty na zmrzlinu? Koukal na net a našel jsem nějaký v Kauflandu, který stojej 8 korun jeden. A to je vše. Nebo si mam pořídit na chatu stroj? :-) počítám tak na 2 zmrzliny denně cely léto. Malý holky to uzeroou…
    BOAR
    BOAR --- ---
    VOMAJDA: Já jsem z té trubkové fólie přešel na pytle. Koupis je na alegru za pár korun, v různých velikostech, a není tam ten problém s vlnkama jak je to zatočené. Nakládám si do toho maso na uzení, vždy tak cca 7kg. Jde to do 2 pytlů.
    DIVA
    DIVA --- ---
    Ja nekdy po tom co zazvor pusti stavu tu zbylou drt pouziju jako plnivo do omacky k masu, zbyva toho pozehnane ofc
    MIST
    MIST --- ---
    KURE:ja delam v tomhle pomeru, jen z mnohonasobnyho mnozstvi:
    1 cup water
    1 cup sugar
    2 oz/ 60g zazvoru, nakrajeny na male kousky
    1 citron bio (dle mnozstvi nalevu bud kousek nebo cely rozriznuty napul)

Varit na mirnem plamenu +/- hodinu.

Pokud chces pouziti jeste vic natahnout:
    Ja zazvor oloupu a nakrajim na male kousky (poravdu male, velke byvaji moc palive). Po uvareni vyndam citron, zazvor necham poradne vykapat a dam susit do trouby. Ususeny pak pouzivame na cucani pri boleni v krku, nebo si ho davame do caje. A jelikoz je toho zazvoru vzdycky hodne, tak to rozdavam sousedum a vsichni mame radost - oni, ze neco dostali, ja, ze se toho zbavila :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    Ja odstavnim pytel zazvoru a riznu ho napul sirupem, vyhovuje mi bezovy ale ted mam naky horky pomeranc a taky to de. Vse za studena. Kyselim az do sklenky citronovym maceratem ktery tolik nevydrzi. Babica liga asi, ale slape to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: 1 díl zázvoru 1 díl cukru (hnědý je chutnější), nastrouhast, smíchat, nechat stát, 2-3 dny. Přilít 1 díl vody, svařit na bubliny, přecedit do lahve, přidat citronovu šťávu tak aby to bylo dostatečně kyselé.

Hotovo.

Případně vyrob sobě switchel - plantážnický nápoj.

1 díl zázvoru
    2 díly melasy
    2 díly cukru
    4 díly jablečného či jiného jemnějšího, dobrého octa.

Zázvor nastrouhat, s cukrem a melasou rozmíchat v octu a nechat stát, alespoň týden, pak to přecedit. (původně se tam dává sušený zázvor, ale s čerstvým je to lepší)

A History of Switchel: Old-Fashioned Summer Drink | The Old Farmer's Almanac
    https://www.almanac.com/history-switchel
    KURE
    KURE --- ---
    zdravim, máte někdo osvědčený recept na zázvorový sirup?

tedy něco co si hotové dám do lednice, a jako šťávu si to rozmícham do vody.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Legendary Turkish Salads You Must Try – My Top 10 List for Summer!
    https://www.youtube.com/watch?v=fbgY0E1GdyQ
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    BRUKEV: Tak včera jsem konečně vakuoval. Funguje to dobře, ale chce to trochu grif a hlavně nešetřit na délce folie při krájení - když si člověk ten pytlík udělá akorát na maso, tak se to pak nezavakuuje. Ale to asi platí u vakuovaček obecně. Jen já to ještě nemám vychytané, protože to je moje první vakuovačka.

Další věc, co mě překvapila, bylo kolik to sežere té folie. Vakuoval jsem lehce přes 20 kg masa a padly na to cca 2,5 role o délce 3 m.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam