RUTHLESS: já vyrábím sirupy ze všeho, co se dá odšťavnit, nebo z čeho se dá udělat výrazný nálev :-)
základní recept je 1 litr (dobře vyčeřené) šťávy, 1,25-1,5kg cukru, 25-30g kyseliny citronové.
svařit, odpěnit (když pěna přejde varem, krásně zpevní a jde vyndat malým cedníčkem), otestovat naředěním finální chuť (jde ještě vyladit kyselost), plnit do vypařených lahví.
Chuťově výraznou ovocnou šťávu (aronie, rybíz) klidně ředím 1:1 vodou (tedy potom je to 1l šťávy, 1l vody, 3kg cukru, 60g kyseliny citronové).
Rybízovou šťávu je potřeba nejdřív svařit a teprve pak přidat cukr a ohřát na 85C (jinak želíruje).
Mátová - napěchovaný hrnec umytých mátových lístků (no asi klidně i nasekaných stonků) zalít vroucí vodou a nechat 24 hodin odstát, pak scedit a odměřit) - v létě pozor, radši skladovat nálev v chladu, může začít kvasit.
no a vinea byla 1l šťávy, 1,25kg cukru, 30g citronovky. Muž říká, že k dokonalosti by měla být trochu kyselejší, mně přijde tak akorát. Míchám si to asi 1:20, zalít normálně bublinkovou vodou ze soda streamu.