• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jinak pokud to budete chtít zkoušet - postup na domácí čeření, aby se z toho člověk nezbláznil:
    1. prolít přes drátěné síto (po půl litru suroviny vykydnout pevnou složku, vypláchnout cedník)
    2. prolít přes sítko na čaj nebo něco podobného, s ještě menší sítí
    3. prolít přes papírový kávový filtr v trychtýři - asi nejdostupnější domácí obdoba profi filtračního papíru. Po takovém množství, aby to proteklo - když přestane téct, je potřeba vzít nový filtr.

    nikdy neprotírat proti stěně cedníku lžící. trpce získaná zkušenost, proteče pak právě ta pevná složka, co tam člověk nechce.
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: máš ráda daňové latte? Min rok jsem dělala dýňový sirup. Velké množství do toho nepadne, ale byl skvělý. Kolegyně už se mě ptaly, jestli ho letos budu zase dělat
    U nás je asi nejoblíbenější toto jídlo
    Dýně pečená s mletým masem a hořčicovo-sýrovou omáčkou
    https://www.albert.cz/recepty/dyne-pecena-s-mletym-masem-a-horcicovo-syrovou-omackou/r/a85856
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: což ovšem nevyřeší problém s tím, že třeba na sweet dumpling dýni nemám recept vůbec a na špagetovou dohromady asi dva - teď mám dost materiálu na experimenty a hledání těch nejlepších :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: Na suchem miste vydrzi do jara
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: já vyrábím sirupy ze všeho, co se dá odšťavnit, nebo z čeho se dá udělat výrazný nálev :-)

    základní recept je 1 litr (dobře vyčeřené) šťávy, 1,25-1,5kg cukru, 25-30g kyseliny citronové.
    svařit, odpěnit (když pěna přejde varem, krásně zpevní a jde vyndat malým cedníčkem), otestovat naředěním finální chuť (jde ještě vyladit kyselost), plnit do vypařených lahví.
    Chuťově výraznou ovocnou šťávu (aronie, rybíz) klidně ředím 1:1 vodou (tedy potom je to 1l šťávy, 1l vody, 3kg cukru, 60g kyseliny citronové).
    Rybízovou šťávu je potřeba nejdřív svařit a teprve pak přidat cukr a ohřát na 85C (jinak želíruje).
    Mátová - napěchovaný hrnec umytých mátových lístků (no asi klidně i nasekaných stonků) zalít vroucí vodou a nechat 24 hodin odstát, pak scedit a odměřit) - v létě pozor, radši skladovat nálev v chladu, může začít kvasit.

    no a vinea byla 1l šťávy, 1,25kg cukru, 30g citronovky. Muž říká, že k dokonalosti by měla být trochu kyselejší, mně přijde tak akorát. Míchám si to asi 1:20, zalít normálně bublinkovou vodou ze soda streamu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: vinea sirup? jaktoze prosim pekne? :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POHODAVOLE: zavařování bych se po letošní úrodě švestek, jablek a hrozna už ráda vyhnula :-)
    (i když teda domácí vinea sirup, to je s bublinkovou vodou TAKOVÁ dobrota! :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TRISSIE: dyne zavarujeme s kvetakem a chilli nebo delame polivku s kokosovym mlikem :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jdu sem dneska s tím, že se mi stala taková věc. V našem místním zahradnictví, co na podzim funguje jako farmářský trh, mi nějak do auta naskákalo nadkritické množství dýní všech možných druhů, a když jsem je šla uložit do komory, tak jsem zjistila, že už se mi to asi stalo několikrát předtím :-)

    Takže teď doma mám (všechno v několika kusech)
    - hokkaido (s tím si poradím přinejhorším v polévce)
    - máslovou dýni
    - špagetovou dýni
    - muškátovou dýni
    - sweet dumpling dýni

    a jsem tedy otevřená všem inspiracím, které se nejlépe budou hodit k té které dýni (krom dýňového rizota. to je prostě divný jídlo a další šanci už mu nedám, pokusů o to už proběhlo příliš)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: To byla možná moje první kuchařka. Dělala jsem podle toho nějaký zapečený muslli, co si pamatuju.
    Ale dala jsem jí, a stejně jako všechny příručky malého sviště, sestřenici
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: kuchařka kačera donalda! onehdá vyplavala u našich :-)

    je pravda, že dort s banánovou šlehačkou (korpus 2x proříznout, dolů nějakou sladší marmeládu, do druhé vrstvy kelímek šlehačky vyšlehané s cukrem a smíchané s dvěma rozmačkanými banány, polít čokoládou a ozdobit sypáním) podle ní dělám dodneska, a dobrej je furt :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KASUMI: nojo ... udelat z nich svazky ... a ... a ne-cinkat...
    cinkat by s nima teda neslo, ale vtipne by to bylo :O)) ale zatracene asi pracne :O)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ILTU: Nahoru
    ILTU
    ILTU --- ---
    RUTHLESS: Langoše s dýní? Jak v těstu?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: jsme 90. ale i tak jsme se podle toho ucili varit! :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: aaa - hele co vyplavalo z paměti - pokud to jsou čtyřicatnici, tak se podle toho mohli učit vařit.

    Kucharka Kacera Donalda | PDF
    https://www.scribd.com/document/493062165/Kucharka-kacera-Donalda
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: cheese z mekace je dobrej tip! ale jako pro 20 lidi... i kdyz jako mezichod to mozna dam. A ty maly farmari... to je dokonaly. a desne funkcni, tak se da vymyslet takrka cokoli... Jako to menu dva roky zp\tky prekonat i sam pro sebe bude fakt tezky. to bylo cely desny porno. Polivka tom... langose jsemuz rikal a husakachna byla dobra, jen se nepovedly bao buns.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: jako musite se obětovat a uvařit havlůlv gulaš!


    Tohle bude o neco lepsi :-D
    https://cesky.radio.cz/snidane-ktera-vstoupila-do-dejin-pred-35-lety-se-francouzsky-prezident-francois-8801987
    (v clanku neni co jedli, ale bude to nekde ve svazci v ABS. (nejspiš to byla kontinentalni snidane. A netusim, jestli meli na velvyslanectvi pekaře na croissanty.

    Jinak celkem klicovym symbolem bylo otevrenni mcdonaldu.... Takže hamburger by seděl - jen to za ty rodky nabralo vyrazne problematičtějši nadech.

    Co by davalo smysl je menu složene ze surovin z malych českych farem - to jsou často lidi, jejichž rodičum vratili zničene majetky, ktere udrželi a vratili tam hospodařeni a ješte našli cestu jak fungovat v systemu ktery je ohnuty pro agrobarony - pohrobky JZD.

    Jinak můj chatgot řika polevka haitske nezavislosti
    Soup joumou - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Soup_joumou

    Mexicke papričky
    https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/eating-the-colors-of-the-flag-for-mexican-independence-day-81273336/?

    Australani maji klobasy demorkacie

    From Aussie battler to icon of democracy — the history of the sausage sizzle - ABC News
    https://www.abc.net.au/news/2019-05-14/history-of-the-democracy-sausage-sizzle-politics-election/11097396?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: Jako to je mozna ono no. Vlasnte docela dobry. Jen ty jidla jsou… meh :-D ale tipove je to ono.

    Chlebíčky a puncak z toho zni nejlíp :-) to možná vezmu… předloni jsem delal takovej twist na kachnu a podzimní menu (langoše s dýni mam doteď brutálně vysoko, to se mi strašně povedlo!). Loni jsme měli taco night. Ted to tema jsem chtel mit smerem k tomu 17. listopadu :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ovsem klicove susenky, to je vtipny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam