• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    XARGH
    XARGH --- ---
    LADY_MYSKA: pohanku var 10 minut osolenou. mezitim na drobno nakrajenem speku osmaz cibulku do zlatova. predem nadrt cesnek a vmichej nakonec.
    moje oblibena priloha: mrkev dusena na kari s trochou chilli a rimskeho kminu zakapnuta citronem(!) a sazena vejce
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KURE: Jestli to máš kvůli žílám, neměl bys ji vařit. Zalévám jen vařící vodou a nechávám pod pokličkou dojít, při vaření se prý rutin ničí…
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Je fakt, ze nejake unavenejsi cukety lednicka obsahuje, stejne tak cibuli a česnek ( bez nich bych doma snad ani nemohla byt)… to vypadá nadějně
    Moc dekuji
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA:

    obecně se pohanka hodně kamarádí s houbama, nebo se sýrem, samozřehmě s cibulí a taky s rajčaty. A velmi platí, že je dobré ji dělat buď ve výraru, nebo v kořeněné vodě a nebo jako pilav (rizoto).

    Je výborná do nejrůznějších karbanátků a sekaných částečně místo strouhanky, přímo pohankové karbanátky (s restovanými houbami na cibulce) j jsou super.

    Skvělá je v zapečené zelenině - ať už v holubcích, nebo třeba paprikách.

    A teda pirohy s pohankou, bryndzou/sýrem a brambory (plus česnek, cibule a majoránka, fakutlativně slanina) jsou báječné - ať už vařené, nebo pečené.

    Na sladko pak vlastně stejně jako vločky - ať už kaši, nebo ovenigt a nebo nějaké granoly/flap jacky
    XAJA
    XAJA --- ---
    KURE: dalsia vec je, ze balena pohanka rychlo zatuchne, takze je dolezite aj to, odkial ju clovek ma.
    KURE
    KURE --- ---
    XAJA: jedna poznamka. tmavě hnědá pohanka běžně k vidění v sámoškach, je připálená při loupání a má daleko silnější "pachuť" než pohanka co je světlá.
    hodně lidí si tim pohanku znechutí.
    klíčový slovo je "mechanicky loupaná" a nebo koupit podle barvy.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ILTU: "jak ji prijit na chut": ja mam pocit, ze pohanka s tou svojou specifickou zemitou chutou spada do kategorie potravin (spolu napr. s cviklou, koprom, koriandrom a inymi), ktoru ludia bud miluju alebo si na nu nikdy nezvyknu:)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KURE: uz jsem psala nekde asi psala, ze zrni beru tady, zrovna jdu zase objednavat
    BIOPOTRAVINY - strana 1 z 31 - PROBIO
    https://www.probio.cz/biopotraviny
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_MYSKA: ja pohanku kupuju římo z mlejna ve Valmez
    Produkty - Pohankový mlýn Šmajstrla s.r.o.
    https://www.pohankovymlyn.com/produkty/

    beru zrna a mouku. mouku davam k lesčemus. jen bacha, do kynutyho nahradit jen část, jinak to nenakyne. ale na placaty věci jako je lívanec je to v pohode.
    chutna to jinak, ale mě to chutná.

    jo T. ti to kdyžtak namixuje.

    ješte poznámka, pohanková krupičná kaše je taky super, ale pohankova krupice se mi připalovala strašnym způsobem, takže jsem ji dělal ve vodní lázni, a bylo to skvělý.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KURE: to by asi az tak nevadilo, zrna mam a mam taky Tobise
    ILTU
    ILTU --- ---
    Zde naprostý základ - jak a co s tím a tři recepty.
    Pohanka: základní recepty a k nim rada, jak jí přijít na chuť
    https://www.kucharkaprodceru.cz/pohanka-recepty/
    ILTU
    ILTU --- ---
    Pohanka s bryndzou. Do salátů.
    XAJA
    XAJA --- ---
    LADY_MYSKA: a este vlastne ma napadlo, ze mama zvykla trochu pohanky pridat aj do mleteho masa: ci uz s ryzou do plnenej papriky, alebo aj samotnu do fasirok.
    XAJA
    XAJA --- ---
    LADY_MYSKA:
    ako priloha namiesto ryze;
    zavarka do polievok - mne hrozne chuti v rajcinovej a zeleninovej polievke a v kapustnici;
    pridat do struhanych zemiakov pri vyrobe placiek;
    vmiesat do zvysku varenych zemiakov a vysmazit placky; do krupnej baby namiesto krupkov;
    samotna rozvarena ako kasa nasladko, pripadne so zemiakmi a cesnakom ako kasa naslano.
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_MYSKA: tldr: jako rejži. nebo rozvařit na kaši (alternativa k ovesny).

    hrozně jsem hledal, protože jednak doufam že mi to zlepší žíly a jednak mě chutná. jenže recepty moc nejsou.
    v podstatě jedinný regionalní oficiální pohankovy jídlo je kontrabáš
    Valašský kontrabáš | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/valassky-kontrabas?mwg_rnd=8249789

    a v částech francie a USA se dělají pohankový palačinky Ploye. ale na to potřebuješ mouku, ne zrnka.

    já ji prostě cpu všude tam, kam by se hodila rejže. různý džuveče, rizota, varianty na risi e bisi. Ono to má i výhodu, že je to rychlejc uvařený než rejže, takže si ji davam i jen prostě vařenou s kouskem masa z pánve.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: ja ji mam hrozne rada jako zavarku do huste zeleninove polevky. Orestovar zeleninu (a treba houby), zalit vyvarem a kdyz je zelenina mekka, pridat uvarenou pohanku a prohrat. Asi vim, co budu zitra obedvat :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim, mam zásoby pohanky, jak ji zařadit do jídelníčku?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    nebo vzpominkove recepty minulych dob?
    tady jeden znamej skenuje stare casaky s recepty:
    Žena & kuchyně 2005 (1.r.)
    Tento časopis začal vycházet v r. 2005 a v tom roce vyšla jen 3 čísla. Další roky už měl časopis 12 čísel za rok.
    Jak dlouho vycházel netuším, jen na NETu jsem dostal informaci ze dne 8. 4. 2011, že vydavatel se rozhodl internetovou mutaci Kuchyně.cz sloučit s časopisem a dál obě mutace vydávat pod jménem Kuchyně.cz. Jinou informaci o tomto časopisu jsem už nenašel a tudíž ani info, kdy bylo vydávání ukončeno.
    Zpočátku jsem myslel, že to nenaskenuji, protože originál je na šířku asi o 1 cm širší než plocha skeneru, ale díky okrajům se to povedlo.

    https://webshare.cz/#/file/XWsYN1fm5d/k-z-2005-01-z-rar
    https://webshare.cz/#/file/wu2P6fhn37/k-z-2005-02-z-rar
    https://webshare.cz/#/file/6OYJD6shIl/k-z-2005-03-z-rar
    https://ebookforum.sk/viewtopic.php?f=47&t=191&start=25
    ...je tam toho vic :O))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam