• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    XARGH
    XARGH --- ---
    LADY_MYSKA: pohanku var 10 minut osolenou. mezitim na drobno nakrajenem speku osmaz cibulku do zlatova. predem nadrt cesnek a vmichej nakonec.
    moje oblibena priloha: mrkev dusena na kari s trochou chilli a rimskeho kminu zakapnuta citronem(!) a sazena vejce
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA:

    obecně se pohanka hodně kamarádí s houbama, nebo se sýrem, samozřehmě s cibulí a taky s rajčaty. A velmi platí, že je dobré ji dělat buď ve výraru, nebo v kořeněné vodě a nebo jako pilav (rizoto).

    Je výborná do nejrůznějších karbanátků a sekaných částečně místo strouhanky, přímo pohankové karbanátky (s restovanými houbami na cibulce) j jsou super.

    Skvělá je v zapečené zelenině - ať už v holubcích, nebo třeba paprikách.

    A teda pirohy s pohankou, bryndzou/sýrem a brambory (plus česnek, cibule a majoránka, fakutlativně slanina) jsou báječné - ať už vařené, nebo pečené.

    Na sladko pak vlastně stejně jako vločky - ať už kaši, nebo ovenigt a nebo nějaké granoly/flap jacky
    XAJA
    XAJA --- ---
    LADY_MYSKA: a este vlastne ma napadlo, ze mama zvykla trochu pohanky pridat aj do mleteho masa: ci uz s ryzou do plnenej papriky, alebo aj samotnu do fasirok.
    XAJA
    XAJA --- ---
    LADY_MYSKA:
    ako priloha namiesto ryze;
    zavarka do polievok - mne hrozne chuti v rajcinovej a zeleninovej polievke a v kapustnici;
    pridat do struhanych zemiakov pri vyrobe placiek;
    vmiesat do zvysku varenych zemiakov a vysmazit placky; do krupnej baby namiesto krupkov;
    samotna rozvarena ako kasa nasladko, pripadne so zemiakmi a cesnakom ako kasa naslano.
    KURE
    KURE --- ---
    LADY_MYSKA: tldr: jako rejži. nebo rozvařit na kaši (alternativa k ovesny).

    hrozně jsem hledal, protože jednak doufam že mi to zlepší žíly a jednak mě chutná. jenže recepty moc nejsou.
    v podstatě jedinný regionalní oficiální pohankovy jídlo je kontrabáš
    Valašský kontrabáš | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/valassky-kontrabas?mwg_rnd=8249789

    a v částech francie a USA se dělají pohankový palačinky Ploye. ale na to potřebuješ mouku, ne zrnka.

    já ji prostě cpu všude tam, kam by se hodila rejže. různý džuveče, rizota, varianty na risi e bisi. Ono to má i výhodu, že je to rychlejc uvařený než rejže, takže si ji davam i jen prostě vařenou s kouskem masa z pánve.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: ja ji mam hrozne rada jako zavarku do huste zeleninove polevky. Orestovar zeleninu (a treba houby), zalit vyvarem a kdyz je zelenina mekka, pridat uvarenou pohanku a prohrat. Asi vim, co budu zitra obedvat :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim, mam zásoby pohanky, jak ji zařadit do jídelníčku?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    nebo vzpominkove recepty minulych dob?
    tady jeden znamej skenuje stare casaky s recepty:
    Žena & kuchyně 2005 (1.r.)
    Tento časopis začal vycházet v r. 2005 a v tom roce vyšla jen 3 čísla. Další roky už měl časopis 12 čísel za rok.
    Jak dlouho vycházel netuším, jen na NETu jsem dostal informaci ze dne 8. 4. 2011, že vydavatel se rozhodl internetovou mutaci Kuchyně.cz sloučit s časopisem a dál obě mutace vydávat pod jménem Kuchyně.cz. Jinou informaci o tomto časopisu jsem už nenašel a tudíž ani info, kdy bylo vydávání ukončeno.
    Zpočátku jsem myslel, že to nenaskenuji, protože originál je na šířku asi o 1 cm širší než plocha skeneru, ale díky okrajům se to povedlo.

    https://webshare.cz/#/file/XWsYN1fm5d/k-z-2005-01-z-rar
    https://webshare.cz/#/file/wu2P6fhn37/k-z-2005-02-z-rar
    https://webshare.cz/#/file/6OYJD6shIl/k-z-2005-03-z-rar
    https://ebookforum.sk/viewtopic.php?f=47&t=191&start=25
    ...je tam toho vic :O))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak komu doma chybí nějaká Apetit kuchařka, nebo stejně jako já věří, že pod stromečkem by se nějaká kuchařka rozhodně objevit měla, tak:

    darovat knihu o vaření znamená darovat nové chutě a společné zážitky u stolu. Na našem webu knihy.burdastore.cz vyberete knihy opravdu pro každého. Jsou to právě vůně, koření a první sousto, co dokáže vrátit vzpomínku na dovolenou, připomenout rodinnou tradici nebo vytvořit nový moment, který si zapamatujeme.

    Využijte 35% slevu na všechny kuchařky z edice Apetit, Toprecepty.cz a další knihy a mějte dopravu zdarma s kódem:

    DOPRAVA1225
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Analýza 11 milionů poledních menu: feferonky na Valentýna, kopřivy v dubnu a na konci roku tatarák
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/do-stredy-zlehka-v-patek-promastit-ve-svatek-utracet-jak-se-denni-menu-meni_2512080600_ksp
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: ech, diky :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Fakt to napiš do cukrárny :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOY: V Albertu mají mletý 100% mák. Je potřeba si vybrat co nejčerstvější a je OK.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ehm
    Totalne nepripraven 😃
    Veskere pecici propriety prosle, pernikove koreni jsem musela vytvorit vlastni 😃 to bude kocicka s pejskem:))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: já s dětma vždycky dělala pracny. Ne že bych je měla ráda (popravdě asi nikdo v rodině je nemá rád), ale jejich výroba je takový vánoční play-doh tvoření :-)
    (a jde to, narozdíl od křivě vykrojenejch perníčků, kterejm chybí kus nohy a těsto je z opakovanýho rozvalování už hnusně moučný, jednoduše nenápadně opravit před tím, než jdou do trouby :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    nemam, ale to neva
    ja zadelam testo a aspon bude program na zitra
    na dnesek vymyslim neco jinyho :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: máš apetit vánoce?
    tam je recept na máslovej perník na betlém (není to ten klasickej, ale je to hrozně dobrý), a ten stačí odležet 15 minut!
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ee ekurna jsem myslela, ze dnes upeceme ty pernicky, ale zapomnela jsem, ze se to ma nechat odlezet
    kruciprdel

    tak to bude bez vysledku holt :(
    jen udelame testo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Další ročník cook2help - pořád pro Lékaře bez hranic v Sýrii. I když na Sýřii už všichni zapomněli, tak ne, není to tam dobré...

    Spousta gastrodárků

    cook2help | pomáháme s chutí…
    http://www.cook2help.com/
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VOY: občas koupím tu směs mletého máku s cukrem, pak prostě nepřidávám cukr
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    VOY: od te doby, co mam thermomix, pouzivam jej
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    VOY: Melu ho na elektrickém mlýnku na kafe, který ale na kafe nepoužívám:-) melu na něj hlavně koreni, lněné semínko, chilli atd… ale je to další krám;-)
    VOY
    VOY --- ---
    TRISSIE: Jo, to jsem vlastne chtel udelat a pak jsem na to naprosto zapomnel. Ale hlavne sem mel pocit, ze bych ho chtel mit rozmelneny vic a nevim jestli se to da mym pomerne dost obycejnym a starym mixerem docilit. Zkusim se zasobit mletym makem z Knuspru (Rohliku).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: někde jsem četla, že je lepší to mixovat s cukrem, míň se pak zahřívá samotný mák.
    VOY
    VOY --- ---
    GENEVIEVE: Jsem prave narazil na situaci, kdy jsem chtel delat zminovany kolac a zadny ze tri supermarketu co jsem navstivil mlety mak bude nevedl nebo zrovna nemel. Umlel jsem tedy v mixeru, ovsem vysledek si myslim mohl byt lepsi kdybych pouzil mak umlety. Jediny co meli byly smesi s hromadama cukru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam