• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    JAJITA: je to videt i na tech fotkach :))
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CMLKA: tady to začalo debatou o Yummy boxu, ne o Albertu, ty Albertové mi taky nepřipadají nijak skvělé, ale už jsem to taky jednou koupila, když jsem neměla žádnou inspiraci a tohle mi padlo do noty.
    Imo záleží na konkrétní oblasti, protože v Karlíně jsou často vybrané i bez slevy. Někde na sídlišti budou spíš ve slevě, když okolo nebydlí cílovka přepracovaných yuppies.
    Já to s tou AI zkoušela a není to tak jednoduché. Aby vytvořila jednoduchý a rozumný plán, tak je potřeba už umět promptovat a ideálně mít placený model, každopádně třeba na zahrnutí různých alergií a když jí dám kontext konkrétního penza receptů je to fajn. Recepty, které si vymýšlí sama AI, vypadají na první pohled dobře, ale často nesedí.
    Třeba ti řekne, že ti stačí hrnek mléka na dva hrnky mouky, když chceš dělat palačinky, protože si udělala nějakou náhodnou analýzu, ale z toho ti rozumné těsto nevznikne.
    Nebo mi navrhla recept, kde bylo kilo masa na dvě mrkve a dvě brambory a měla z toho být stew a ten postup taky neseděl.
    Když vařit umíš, tak to odchytíš, když ne, tak se tím zbytečně nasereš, když to nefunguje.

Na cestách v US jsem strašně ocenila ty jejich předpřipravené boxy nakrájeného ovoce a zeleniny a třeba v Delmartu si je i kupuji cestou do práce (většinou ve slevě, protože jsem škrt), protože nemám vždy čas a prostor si to připravit a nakrájet předem, ale nemají moc obměn, takže je to po chvíli nuda. Ne, není to ekologické, ale když to nemá přemrštěnou cenovku, není to špatný produkt, pokud jsi cílovka.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    CMLKA: Eh, kde jsi narazila v Albert boxu na půlku cukety a rozkrojený květák? Já je občas koupím, když jsou v akci a za mě fajn, nemusím vymýšlet, co uvařit, když mám službu o víkendu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ALEXIS: znam jen balicky z Alberta a tam je: paprika, pulka cukety, kari pasta, kvetak, recept, kokosove mleko - vse v igelitu. Nema to zadnou extra trvanlivost, abych to mohla mi doma uskladnene jako treba hotovku pro pripad nouze, takze promin, fakt tomu nerozumim. Kdyz uz v tom Albertu jsem, presne tyhle veci si muzu dat do kosiku.A nemusim kupovat rozkrojenej kvetak.
    A ano, jak sem psala asi pro deti, lidi, co nevari bezne, chtějí neco zkusit to muze fungovat, ale kolik jich je? Neni nahodou, ze tydle balicky jsou neustale ve slevach, pac to tam lezi a nikdo to nekupuje.
    A v dobe AI, kdy muzes hodit kamkoliv jednu surovinu a hned mas x receptu?

Naopak hotovka v konzerve, zavarena omacka, pripravenej vyvar mi smysl dava.

Jasne, nakrajenej meloun taky dava smysl, kdyz jsi na cestách, v cizim meste, bez lednicky, atd. Ale taky to je suboptimalni reseni a taky bych si mohla koupit holt jablko, ktery nikdo krájet ani balit nemusi.

Za me je to proste jen nejake umele vytvareni zbytecnych produktu, na kterych vydelava prodejce s teplou vodou, a roztaceni kol kapitalismu.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CMLKA: uvědomuješ, že šmahem odsuzuješ spoustu lidí s nějakou mírou kognitivní dysfunkce (z libovolného důvodu, ať už mládí, PAS, deprese, vyhoření, atd.) jako debily?
    Je to možnost pro lidi, kteří zrovna nezvládnou efektivně naplánovat jídelníček a nákup, aby měli opravdové jídlo a nasáli ten rytmus vaření z normálních surovin, místo toho, aby si koupili mraženou pizzu nebo čínskou polévku.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ONDRAT: Podobný balíčky nabízí kdekdo, ale pořád ty samý.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jezis pardon, ty balicky mi prijdou stejna demence jako kupovat nakrajeny kousky melouna v plastu. Dycky kdyz tam vidim tu prepulenou dyni..
    Ale jako chapu treba rikala kamoska, ze si z toho uvari jeji deti, tak I guess, kdyz proste nekdo neumi varit nebo zacina/je na koleji atd. Jinak nevim no...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MOIRAIN: já je tady nedoporučuji, vyzkoušela jsem si jeden a u dalšího jsem supervizovala puberťáky a nebylo to tak easy to do plus to vyžadovalo další věci, takže to není porovnatelné s tím Yummy. Nací ta cena za balíček + ty suroviny navíc vyjde mnohdy dráž než ten Yummy (u masových pokrmů). :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ALEXIS: díky expiračním slevám jsem ty Albert balíčky vyzkoušela, asi 4, a jednak je to dosti evropský twist na ty asijské recepty, jednak to vyžaduje dost dalších surovin a jednak to bylo takové neurazí nenadchne
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ALEXIS: To si ani nechci představovat ,)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Ono totiž pro dezorganizované entity není běžné vaření na 60,- porce, ale nadšeně nakoupí potraviny, pak si ze čtvrtiny něco uvaří, další den dojde mana/inspirace a shnilý zbytek za týden vyhodí z lednice, takže se ta porce za 60,- trochu prodraží. :D
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ONDRAT: A právě proto píšu, že je to super nápad, ale že cílovka nejspíš nemá tolik peněz, aby si to pravidelně kupovala bez té 30% slevy. :)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ALEXIS: Určitě, já jsem spíš myslel,že pokud někdo má na 125,- za porci a rád si uvaří, tak si potom klidně objedná i Wolt za 180,- + cesta. Běžný vaření je tak 60,- na porci.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ONDRAT: třeba ty balíčky v Albertu mají na sobě napsáno "ještě dokupte maso" plus počítají s nějakým základním stupněm kuchařské gramotnosti (vyzkoušeno na puberťácích, potřebovali vést).
    Ty Yummy jsou komplet plus ty recepty mají prý dost krok za krokem (známá to objednává, já to mám objednané na příští týden, jak byl ten kód na 30 % dolů, takže oobní zkušenost dodám pak).
    Cílovka na "já si to rád uvařím, ale nevím co a co mám nakoupit" je ale jiná cílovka než "objednávám Wolt k večeři".
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ALEXIS: Podobný balíčky nabízí i běžný supermarkety, ale není to tak pěkně zabalený. Yammy se tváří jako celistvej ekosystém. Spíš se mi zdá, že ta cílovka možná raději rovnou hotový jídlo a tohle je pro ně spíš takový zpestření.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ONDRAT: Lidi, kteří jsou schopni si pro sebe vymyslet, nakoupit a nevyhazovat nevyužité jídlo, to nutně nepotřebují, ale přijde mi, že v dnešní době mají dost velkou cílovku. Jen se obávám, že ta cílovka nemá tolik peněz, aby je dlouhodobě uživila.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ILTU: Jasne, ja nerozporuju ten podnikatelskej zamer, ten je asi celkem v poradku, mozna az na ten logistiko/ekologickej aspekt.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ONDRAT: Taky píšu, že mi to úplně nedává finančně smysl.
    Ale cena nebude přepálená - oni musejí každý týden vybrat jiná jídla, zaplatit výrobu karet s recepty, balení (třeba naporcovat koření, ocet, sojovku - vše je v množství k použití), zaplatit chlapa, co to doveze a ještě si vydělat na sebe.
    Uvidíme, jestli se to udrží. Jídla nám zatím všechna moc chutnala a byla to super změna.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KASUMI: Nevím, jak kde jste kdo s cenou za porci (jejiz velikost je individualni) ale pokud varim za 125,- za porci, tak uz si dopravam nadstandardni suroviny.
    ILTU
    ILTU --- ---
    Dali mi kód na 30% slevu na Yammy box.
    J5LC4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam