• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FAT: Takže normální vlasak :-D
    FAT
    FAT --- ---
    TRISSIE: Aha... No, já jsem děsná konzerva, takže jak mě to v mládí naučili - brambory, gothaj, okurky, cibule, hrášek, mrkev, celer, petržel. Majolka, ale od Helmans, bílý jogurt (1:1), plnotučná hořčice, sůl, pepř...
    A to je tak asi všechno. Doufám.
    😉
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    TRISSIE: taky delam podobne "improvizovane" br-salaty
    akorat ja nejcasteji, jelikoz nemam majonezu (a sem linej ji delat), tak misto zakys. smetany nebo jogurtu pouzivam tatarku... to mam vzdycky :O)
    je to takova podobna "guilty pleasure" prasarnicka jako u tebe... a take se s tim moc nevytahuju pred hostama... :O)
    XAJA
    XAJA --- ---
    FAT: ja sparujem. cibulu hodim na trochu oleja, premiesam, zalejem lakom z uhoriek a necham prejst varom. horuce nalejem na zemiaky (najlepsie tiez na horuce, osupane hned po dovareni). premiesam a necham vychladnut. ked su zemiaky teple, tak nasaju vsetky tu tekutinu. po vychladnuti pridam ostatne zlozky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FERRYH: já mám jako oblíbené "zbytkové jídlo pro jednoho" salát ze zbylých vařených brambor (normálně přílohových) s vajíčkem, tvrdým sýrem, paprikou, cibulí (jarní nejlepší) a dressingem ze zakysané smetany s kremžskou hořčicí.
    Návštěvě nebo na vánoce bych to neservírovala, ale jako rychlej oběd plnej bílkovin dobrý :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    TRISSIE ... souhlas! 😎 Ja letos s tou cibuli do br-salatu take po-experimentoval - a sice pekne "jarne": nacpal jsem tam jemne nasekanou zelenou nat jarni cibulky... dobre to je!
    ...a to jinak v br-salatu cibuli ukrutne nesnasim... tohle je dobrej kompromis! 😋
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FAT: "ten aktuální" je poněkud široká definice - mně šlo o to, jestli ten salát je ve stylu vídeňskýho, nebo majonézovej, nebo jak. Bo to jsou všechno v různých rodinách tradiční verze a s tou cibulí se zachází různě podle toho, co je to za salát.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    FAT: dávám a nespařuji
    FAT
    FAT --- ---
    TRISSIE: Myslel jsem, samozřejmě, ten velmi aktuální. Ale já ho dělám na Velikonoce i Vánoce stejnej. Jen jsem někde pochytil, že se cibule spařuje, tak jsem se přeptal na zkušenosti.
    😉
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: naopak, teď, na Velikonoce, je spousta času s bramborovými saláty experimentovat - svatá válka se vztahuje výhradně a pouze na bramborový salát vánoční :-)

FAT: asi by to chtělo specifikovat, jaký druh bramborového salátu - já mám dokonce jednu letní verzi s cibulí grilovanou :-)
    [TRISSIE @ Grilovani]
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FAT: téma svaté války tak brzy před Vánoci? :D

Do našeho klasického cibule nejde, ale když dělám odlehčený vídeňský, tak tam cibule jde (červená) a nespařuji, jen se míchá do ještě teplých brambor a pak se dá vychladit. :)
    FAT
    FAT --- ---
    Když děláte bramborový salát, dáváte cibuli? A spařujete jí předem?
    VOY
    VOY --- ---
    Máme zkušenosti Hello Fresh, který doručuje balíčky potravin i s recepty až domů u nás v Berlíně. Nerozumím kritice. Jasně , někdy je to až moc odpadu a to mě štve. Je to drahý. Ale když má vařit někdo kdo tolik neumí a až tak ho to nebaví (třeba drahá polovička) tak to je ideální – zvládne to a třeba se i něco naučí, něčím inspiruje, vyjde z komfortní zóny. Já to občas taky mám rád když se mi nechce přemýšlet a prostě jen provedu instrukce na autopilota. Má to svoje místo a sem tam si krabici objednáme. Omlouvám se pokud ta věc v Albertu je jiný koncept.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ALEXIS: Treba by ro nakonec mohla byt i docela slusna zakaznicka sluzba samotnyho obchodu - tedy v appce si naklikas a nekde u informaci vyzvednes.
    ILTU
    ILTU --- ---
    KASUMI: Přesně. Taky vařím už dlouho, často a už toho hodně umím. Ale prostě za čas zajedu do vyjetých kolejí a mám pocit, že vařím pořád to samé.
    Navíc nedokážu naplánovat týdenní jídelníček ani smykem a nakupuju dost impuzivně (přesně, jak psala Alexis).
    A zeptat se doma, na co mají chuť, co mám vařit, taky nikam nevede.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Zajimava diskuse. Varim dost a umim to. A baličky z alberta me vlastne dost bavi. Nekdy po praci jdu jeste koupit neco na veceri a obcas nahodou projdu kolem tohoto a mam vyreseno. Osobně bych uvitala vetsi vyber jeste. :) nektery jsou nic moc a nektery si upravim, treba do pad thai davam tak 2/3 ingredienci z toho. Ale za me proste obcas easy way, kdyz nemam manu ani chut byt kreativni :)

Tim jen chci rict, ze i lidi co vari a varit umi a obecne je to bavi tim nemusi uplne pohrdat :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Taková vtipnost.
    O trošku jsem utopil knedlíky z prášku (měl jsem chuť s vajíčkem) a přišlo mi jako dobrý nápad použít na zahuštění místo mouky rozdělané bramborové knedlíky (mouka a bramborový prášek). A BYL to dobrý nápad. Když to není o moc, výsledek se vylepší a výsledné knedlíky mohou být menší.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak já to hlavně vnímám tak, že jsou to suroviny na jedno vaření. Vyzkouším si recept. Nehledám ingredience po pěti krámech, abych zjistil, že něco schází. A v neposlední řadě zjistím, jestli to budu chtít vařit a jíst. Později (příště) mohu nakoupit normální množství surovin, ale teď mi v lednici nepřekáží "skoro celá dýně, půlka telete a celý žralok(berte s nadsázkou)"

Ono se to moc neliší od toho, co dělám běžně. Totiž považuji hotovky za polotovar a polotovar za surovinu (chce to vědět, z čeho se skládají) . A někdy naopak (připravím si polotovar ze surovin). Také kopíruji řešení z průmyslové výroby.

To, že někdo nachází smysl v čem já ne a naopak, považuji za normální a nedělám z toho vědu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    JAJITA: ja to ho klidne vyfotim

btw vsak si utracejte penize, za co chcete, ja utracim za mnohem vetsi blbosti....
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    CMLKA: OMG
    Kolikrát jsi ten box měla?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    JAJITA: Ale je tam pulka chilli papricky...hele kdyby tam nebyla rozkrojená zelenina, mozna ne cuketa, tak by me to tak do oci netrklo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam