• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ONDRAT: To některé obchoďáky mají.
    Liší se to v tom, že třeba musíš koupit třeba celou mouku (ne jen kolik potřebuješ do receptu) a něco prostě nemusí být. Ale ano. Co můžeš koupit v obchodě ti nachystají do tašky s účtenkou.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ALEXIS: Treba by ro nakonec mohla byt i docela slusna zakaznicka sluzba samotnyho obchodu - tedy v appce si naklikas a nekde u informaci vyzvednes.
    ILTU
    ILTU --- ---
    KASUMI: Přesně. Taky vařím už dlouho, často a už toho hodně umím. Ale prostě za čas zajedu do vyjetých kolejí a mám pocit, že vařím pořád to samé.
    Navíc nedokážu naplánovat týdenní jídelníček ani smykem a nakupuju dost impuzivně (přesně, jak psala Alexis).
    A zeptat se doma, na co mají chuť, co mám vařit, taky nikam nevede.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Zajimava diskuse. Varim dost a umim to. A baličky z alberta me vlastne dost bavi. Nekdy po praci jdu jeste koupit neco na veceri a obcas nahodou projdu kolem tohoto a mam vyreseno. Osobně bych uvitala vetsi vyber jeste. :) nektery jsou nic moc a nektery si upravim, treba do pad thai davam tak 2/3 ingredienci z toho. Ale za me proste obcas easy way, kdyz nemam manu ani chut byt kreativni :)

Tim jen chci rict, ze i lidi co vari a varit umi a obecne je to bavi tim nemusi uplne pohrdat :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Taková vtipnost.
    O trošku jsem utopil knedlíky z prášku (měl jsem chuť s vajíčkem) a přišlo mi jako dobrý nápad použít na zahuštění místo mouky rozdělané bramborové knedlíky (mouka a bramborový prášek). A BYL to dobrý nápad. Když to není o moc, výsledek se vylepší a výsledné knedlíky mohou být menší.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak já to hlavně vnímám tak, že jsou to suroviny na jedno vaření. Vyzkouším si recept. Nehledám ingredience po pěti krámech, abych zjistil, že něco schází. A v neposlední řadě zjistím, jestli to budu chtít vařit a jíst. Později (příště) mohu nakoupit normální množství surovin, ale teď mi v lednici nepřekáží "skoro celá dýně, půlka telete a celý žralok(berte s nadsázkou)"

Ono se to moc neliší od toho, co dělám běžně. Totiž považuji hotovky za polotovar a polotovar za surovinu (chce to vědět, z čeho se skládají) . A někdy naopak (připravím si polotovar ze surovin). Také kopíruji řešení z průmyslové výroby.

To, že někdo nachází smysl v čem já ne a naopak, považuji za normální a nedělám z toho vědu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    JAJITA: ja to ho klidne vyfotim

btw vsak si utracejte penize, za co chcete, ja utracim za mnohem vetsi blbosti....
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    CMLKA: OMG
    Kolikrát jsi ten box měla?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    JAJITA: Ale je tam pulka chilli papricky...hele kdyby tam nebyla rozkrojená zelenina, mozna ne cuketa, tak by me to tak do oci netrklo.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    CMLKA: Hele, ten box s květákem jsem měla 3x, vždycky tam byl malý květák do dlaně. A víš, co udělá rozkrojená cuketa do druhého dne, ne? Nechci se s tebou dohadovat, jen mi vadí, že tady píšeš blbosti.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ALEXIS: jo ale tak ty yummy boxy je neco jineho. Dovedu si prestavit, ze v nejake fazi zivota to dava smysl. Mluvim o tom, ze jdu do Alberta a misto kvetaku a cukety a kokosovyho mlika, si koupim todle vsechno v krabicce.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    JAJITA: ne, ale i v nasem Albertu...fakt!

ja nevim, asi mi vadí ta amerikanizace vareni, ale jak rikam, chapu, ze jsou chvile, kdy to ma opodstatneni...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CMLKA: jinak ty boxy nejsou ani myšlené na uchovávání pro strýčka příhodu, jsou na okamžitou nebo brzkou spotřebu. Do špajzu pro jistotu jsou jiné věci, třeba Express menu, které má hodně chutná jídla. :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    CMLKA: Jo tak, na fotkách…
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    JAJITA: je to videt i na tech fotkach :))
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CMLKA: tady to začalo debatou o Yummy boxu, ne o Albertu, ty Albertové mi taky nepřipadají nijak skvělé, ale už jsem to taky jednou koupila, když jsem neměla žádnou inspiraci a tohle mi padlo do noty.
    Imo záleží na konkrétní oblasti, protože v Karlíně jsou často vybrané i bez slevy. Někde na sídlišti budou spíš ve slevě, když okolo nebydlí cílovka přepracovaných yuppies.
    Já to s tou AI zkoušela a není to tak jednoduché. Aby vytvořila jednoduchý a rozumný plán, tak je potřeba už umět promptovat a ideálně mít placený model, každopádně třeba na zahrnutí různých alergií a když jí dám kontext konkrétního penza receptů je to fajn. Recepty, které si vymýšlí sama AI, vypadají na první pohled dobře, ale často nesedí.
    Třeba ti řekne, že ti stačí hrnek mléka na dva hrnky mouky, když chceš dělat palačinky, protože si udělala nějakou náhodnou analýzu, ale z toho ti rozumné těsto nevznikne.
    Nebo mi navrhla recept, kde bylo kilo masa na dvě mrkve a dvě brambory a měla z toho být stew a ten postup taky neseděl.
    Když vařit umíš, tak to odchytíš, když ne, tak se tím zbytečně nasereš, když to nefunguje.

Na cestách v US jsem strašně ocenila ty jejich předpřipravené boxy nakrájeného ovoce a zeleniny a třeba v Delmartu si je i kupuji cestou do práce (většinou ve slevě, protože jsem škrt), protože nemám vždy čas a prostor si to připravit a nakrájet předem, ale nemají moc obměn, takže je to po chvíli nuda. Ne, není to ekologické, ale když to nemá přemrštěnou cenovku, není to špatný produkt, pokud jsi cílovka.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    CMLKA: Eh, kde jsi narazila v Albert boxu na půlku cukety a rozkrojený květák? Já je občas koupím, když jsou v akci a za mě fajn, nemusím vymýšlet, co uvařit, když mám službu o víkendu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ALEXIS: znam jen balicky z Alberta a tam je: paprika, pulka cukety, kari pasta, kvetak, recept, kokosove mleko - vse v igelitu. Nema to zadnou extra trvanlivost, abych to mohla mi doma uskladnene jako treba hotovku pro pripad nouze, takze promin, fakt tomu nerozumim. Kdyz uz v tom Albertu jsem, presne tyhle veci si muzu dat do kosiku.A nemusim kupovat rozkrojenej kvetak.
    A ano, jak sem psala asi pro deti, lidi, co nevari bezne, chtějí neco zkusit to muze fungovat, ale kolik jich je? Neni nahodou, ze tydle balicky jsou neustale ve slevach, pac to tam lezi a nikdo to nekupuje.
    A v dobe AI, kdy muzes hodit kamkoliv jednu surovinu a hned mas x receptu?

Naopak hotovka v konzerve, zavarena omacka, pripravenej vyvar mi smysl dava.

Jasne, nakrajenej meloun taky dava smysl, kdyz jsi na cestách, v cizim meste, bez lednicky, atd. Ale taky to je suboptimalni reseni a taky bych si mohla koupit holt jablko, ktery nikdo krájet ani balit nemusi.

Za me je to proste jen nejake umele vytvareni zbytecnych produktu, na kterych vydelava prodejce s teplou vodou, a roztaceni kol kapitalismu.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    CMLKA: uvědomuješ, že šmahem odsuzuješ spoustu lidí s nějakou mírou kognitivní dysfunkce (z libovolného důvodu, ať už mládí, PAS, deprese, vyhoření, atd.) jako debily?
    Je to možnost pro lidi, kteří zrovna nezvládnou efektivně naplánovat jídelníček a nákup, aby měli opravdové jídlo a nasáli ten rytmus vaření z normálních surovin, místo toho, aby si koupili mraženou pizzu nebo čínskou polévku.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ONDRAT: Podobný balíčky nabízí kdekdo, ale pořád ty samý.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jezis pardon, ty balicky mi prijdou stejna demence jako kupovat nakrajeny kousky melouna v plastu. Dycky kdyz tam vidim tu prepulenou dyni..
    Ale jako chapu treba rikala kamoska, ze si z toho uvari jeji deti, tak I guess, kdyz proste nekdo neumi varit nebo zacina/je na koleji atd. Jinak nevim no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam