• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    FAT: Syrová cibule ráda a rychle kvasí, takže nejde ani tak o chuť, ale o trvanlivost. Když chceš jíst salát jeátě za dva tři dny, je lepší cibuli spařit. Takže já jak kdy:-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FERRYH: v originálním receptu podle normy ČSN z roku 1976 je to salám junior
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    bod pro tebe ... ale ono tech godhaju bejva skoro tolik druhu jako je v c CZ rezniku - a kazdej jinej... tak mozna by se nasel i "godhaj" vlasakovej :P)
    -----
    ale vazne - hele a co se vlastne dava za salam do vlasaku?
    nejakej ten vyrobni? nebo jak se tomu za komousu rikalo?
    FAT
    FAT --- ---
    FERRYH: Do vlašáku nejde gothaj.
    😉
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    FAT: takze vlasak pro ty co maji radej mene salamu... 😉
    FAT
    FAT --- ---
    RUTHLESS: Kdepak, brsalát podle naší rodiny. Těch brambor bylo 1,5 kg a salámu asi 0,3 kg...
    Takovej vlašak by mi nechutnal.
    😉
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FAT: Takže normální vlasak :-D
    MIST
    MIST --- ---
    FAT: normalni cibuli sparim, protoze je chutove moc vyrazna. Pokud mam po ruce sladkou cibuli, tak tu pridam rovnou bez spareni.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ONDRAT: To některé obchoďáky mají.
    Liší se to v tom, že třeba musíš koupit třeba celou mouku (ne jen kolik potřebuješ do receptu) a něco prostě nemusí být. Ale ano. Co můžeš koupit v obchodě ti nachystají do tašky s účtenkou.
    FAT
    FAT --- ---
    TRISSIE: Aha... No, já jsem děsná konzerva, takže jak mě to v mládí naučili - brambory, gothaj, okurky, cibule, hrášek, mrkev, celer, petržel. Majolka, ale od Helmans, bílý jogurt (1:1), plnotučná hořčice, sůl, pepř...
    A to je tak asi všechno. Doufám.
    😉
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    TRISSIE: taky delam podobne "improvizovane" br-salaty
    akorat ja nejcasteji, jelikoz nemam majonezu (a sem linej ji delat), tak misto zakys. smetany nebo jogurtu pouzivam tatarku... to mam vzdycky :O)
    je to takova podobna "guilty pleasure" prasarnicka jako u tebe... a take se s tim moc nevytahuju pred hostama... :O)
    XAJA
    XAJA --- ---
    FAT: ja sparujem. cibulu hodim na trochu oleja, premiesam, zalejem lakom z uhoriek a necham prejst varom. horuce nalejem na zemiaky (najlepsie tiez na horuce, osupane hned po dovareni). premiesam a necham vychladnut. ked su zemiaky teple, tak nasaju vsetky tu tekutinu. po vychladnuti pridam ostatne zlozky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FERRYH: já mám jako oblíbené "zbytkové jídlo pro jednoho" salát ze zbylých vařených brambor (normálně přílohových) s vajíčkem, tvrdým sýrem, paprikou, cibulí (jarní nejlepší) a dressingem ze zakysané smetany s kremžskou hořčicí.
    Návštěvě nebo na vánoce bych to neservírovala, ale jako rychlej oběd plnej bílkovin dobrý :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    TRISSIE ... souhlas! 😎 Ja letos s tou cibuli do br-salatu take po-experimentoval - a sice pekne "jarne": nacpal jsem tam jemne nasekanou zelenou nat jarni cibulky... dobre to je!
    ...a to jinak v br-salatu cibuli ukrutne nesnasim... tohle je dobrej kompromis! 😋
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FAT: "ten aktuální" je poněkud široká definice - mně šlo o to, jestli ten salát je ve stylu vídeňskýho, nebo majonézovej, nebo jak. Bo to jsou všechno v různých rodinách tradiční verze a s tou cibulí se zachází různě podle toho, co je to za salát.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    FAT: dávám a nespařuji
    FAT
    FAT --- ---
    TRISSIE: Myslel jsem, samozřejmě, ten velmi aktuální. Ale já ho dělám na Velikonoce i Vánoce stejnej. Jen jsem někde pochytil, že se cibule spařuje, tak jsem se přeptal na zkušenosti.
    😉
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: naopak, teď, na Velikonoce, je spousta času s bramborovými saláty experimentovat - svatá válka se vztahuje výhradně a pouze na bramborový salát vánoční :-)

FAT: asi by to chtělo specifikovat, jaký druh bramborového salátu - já mám dokonce jednu letní verzi s cibulí grilovanou :-)
    [TRISSIE @ Grilovani]
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FAT: téma svaté války tak brzy před Vánoci? :D

Do našeho klasického cibule nejde, ale když dělám odlehčený vídeňský, tak tam cibule jde (červená) a nespařuji, jen se míchá do ještě teplých brambor a pak se dá vychladit. :)
    FAT
    FAT --- ---
    Když děláte bramborový salát, dáváte cibuli? A spařujete jí předem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam