• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MOIRAIN: Souhlasím, že když to uděláš blbě, může se jídlo zkazit za pár hodin.
    Zase nachystat jídlo dopředu na týden bez lednice také není zázrak, nebo náhoda.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RUTHLESS: jako potravinářský technolog ti řeknu, že jídlo se může zkazit (ne musí zkazit) za pár hodin, fakt bych si to nedovolila riskovat jíst já, a už vůbec bych to nepodala nikomu jinému
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: to nevadi, nepochopila jsi moji pripominku. Ano, obecne je to super, kdyz to maji vzit vsichni, kdyz je to skupinova vec a podobne. Ale ne kdyz je jeden sam solista. Tot vse
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: ohřát konzervu je záležitost na kolik, minutu, dvě?
    a můj syn vozí družinový vařič, nebo teda vařič je jedna z věcí, kterou berou hromadně a dělí se o to, co kdo nese.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: mit to ve vybave je asi ok, ale predtava, ze to mam jako jediny... To by me desilo, to bych byl desnej outsider. Ostatni si hrajou, blbnou uz po jidle a ty si varis... Nehlede na to, ze je to vyrazna zatez docela.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: varic na lihove kostky jsem mela ve standardni tabornicke vybave i ja coby osmilete pionyro-skautske skvrne, jeste ho mam nejspis na pude.
    Muj skautsky syn samozrejme na putaky vozi moderni kartusove, ted naposledy si vařili na putaku testoviny s pestem. Kdyz jsou dost stari na putak, jsou dost stari i na vareni.
    Toz tolik k tomu, ze varic mit nemuzou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHLESS: tak hodně záleží kdy, kdyby venku bylo 17 st, tak jidlo vydrží déle, než když máš venku na slunku 40 st., tam to pak jde pomerne rychle
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Tak cela ta diskuze vznikla tak, ze jedou na cundr a nemsi ohrovat jidlo. Takze i ty krasny napady jak si ma vzit varic (wtf, takovej clovek snad nikdy nebyl na zadnym cundru s detma) byly naprosto mylne a irelevantni. Ja se pouze snazil poukazat na to, ze 2 dny se jidlo rozhodne nekazi a v klidu vydrzi. Coz jsem ocekaval, ze je jedna ze zadanych odpovedi, jelikoz tazatl(ka) na zacatku evidentne nemela moc zkusenosti s jidlem na vikend na takovou vypravu.

Protoze samozrejme varianta "rohlik se sunkoua sejrem" zcela jiste byla moznost, ale ptala se na "sofistikovanejsi" vecere.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    COUDAK: tak šup šup, sháněj další účastníky a připravuj řízky!
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    MEANKITTY11: Hlásím se :D :D

Jinak my jsme si klasicky brali na první noc například ten řízek, občas zbyl i na druhý den na oběd. Jinak jsme měli tvrdé salámy a sýry a rohlík s sebou nebo chleba. Do tašky BEBE nebo podobné jiné sušenky a hroznový cukr na energii. Bohužel i v neděli jsme měli na oběd například turistický salám, ale v pohodě jsme to vydrželi. Ale tak já vyrůstal v době, kdy jsme si normálně udělali kotlíkový guláš, kdy nebyly zákazy rozdělávání ohňů. A a jako malý jsem měl od otce malý plynový horolezecký vařič a na něm jsme si dělali čaj. A přežili jsme :D
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    naštěstí je jiná doba a lidi nemusej dávat děckám 4 dny starý řízky, zatímco stateční pánové s železnými žaludky je můžou kdykoli a nemusí kvůli tomu ani na vandr.
    chtěla bych tu vidět test, který ze zdejších zasloužilých trampů požije nejstarší řízek, aniž by se posral.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TRISSIE: nejak tu imunitu trenovat musi :-) A aspon si u toho i natrenuji emergency kaleni v prirode s lopuchovym listem
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: hele ja nejsem mikrobiolog. Ja to jen jedl :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: jo, řízek dva dny při teplotě 30C, sen každého mikrobiologa!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ANABEL_LEE: tak to nechapu, ze nejsme vsichni mrtvy. 4 dny starej rizek je neco, co jim zcela bezne. 2 dny mimo lednici naprosto v pohode.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    RUTHLESS: řízek se za dva dny muze zkazit uplne epický, doporucuju precist si nejakou potravinarskou mikrobiologii
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mne todle prijde uplne bizardni debata hodna precitlivelych rodicu v roce 2026. Jak se probuh muze zkazit rizek za dva dny? jen bude tvrdej no. To samy bych se fakt nebal cekoholi uvarenyho v krabicce. Vzdyt my jsme to jedli porad a zijem. Ale docela jsem se tim pobavil :-) Predstava, ze si na vypravu beru nejakou ultra susenou stravu za 2 kila v pytliku nebo suseny maso... To bych se vlastne docela stydel.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ILTU: Ale já to vážně nepsal kvůli tomu jednomu výletu.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ERGOSUM: Myslím, že už jsou z čundru zpět.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    PETATA: Ne že by nešlo jet na studené stravě, ale s vařičem v kapse to jde jaksi lépe.
    500g bochník chleba a termoska vařící vody není od věci.
    Čundr je také o tom, umět si poradit. Nech děti ať se zabalí. Třeba tě velmi překvapí.
    Dá se nachystat dobré jídlo, o je skladné a moc neváží. Ale to není tvůj level. Dám ti úplně snadný tip. Hotová jídla na ohřátí jsou sterilizovaná a většinou poživatelná i za studena (no jako když ti jídlo vystydne). Vyhni se všemu s hovězím a co se zapéká. 4 dny vydrží při pokojové teplotě a když je předtím dáš do mrazáku, ochladí i nějaké další potraviny.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    LUSINDA: kvůli tý chybějící čárce nad y sem to blbě pochopila a musela sem se smazat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam