• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    GOBERS: mozno keby bola v nemecku nejaka baptisicka kaplnka ... :) je to podobny pripad, ako ked sa zaciatkom 90. rokov rozpredaval majetok socikovskych kulturakov, a vela muzikantov tak vtedy prislo skoro zadarmo k takmer nepouzivanym fender rhodez pianam, lebo to bolo vtedy skoro v kazdom kulturaku ako lacna nahrada klavira :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RAVENIUZ: Tak to asi ne... ze třech důvodů, jednak to není můj obor a moc se v nich nevyznám, pak je po nich velká tržní poptávka a konečně na rozdíl od zbožných majitelů varhan kostelních jsou uživatelé hammondek většinou dobře informovaní vydřiduši. :-D
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    GOBERS: a vedel by si priviest aj hammondky ? :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: Ale jistě, byť by byl i z klokočí. Tedy, pokud Tě nesevře a nesebere Ti dech...:-D
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    GOBERS: No jeje, bez váhání, ale růženec za pasem mi, pěkně prosím, necháš :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CIHLOMORKA: Chtěla bys?? Mám dobré zdroje v Německu, skoro uvažuju, že bych si zařídil varhanní second-hand...;-)))
    MISERY
    MISERY --- ---
    To ja jsem chodila "provetravat" varhany do kostela, protoze na ne nikdo nehral a kdyz jsme je s kamosem jakztakz opravili a naladili, tak aby to zase neprislo vnivec. A musim rict, ze je to bomba. Zamknout se sama v kostele, vybehnout si na kur a hrat a hrat a hrat :-)
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    GOBERS: Přijdu na návštěvu.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Jo a to se musím pochlubit, zřejmě u mě doma v dohledné době přibudou dvoumanuálové varhany s plným pedálem (sice samplované, ale píšťaly by sousedi vážně asi nerozchodili...;-)).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DJFRACTAL: Bohužel všechny materiály na toto téma mám jen v papírové podobě...
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    neznáte někdo nějakou internetovou učebnici klasické harmonie? klidně anglicky, ale něco co shrnuje pokročilou problematiku, ne věci typu co je to septakord a tak
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    GOBERS: Nepovídej...tomu se mi nechce věřit... ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CARLOS: Nu, z toho nebohého čtvrttónového klavíru, co ho mají v Českém muzeu hudby, se mi dělalo nevolno také. :-D Ale neutrální tercie je sranda, o tom žádná...:-D A k tomu rozpoznávání - jsme zvyklí na zvuk rovnoměrné temperatury, takže na klavíru to poznáme dobře. S orchestrem je to horší, protože zejména smyčce nikdy temperovaně hrát nebudou (dej půlce smyčcového orchestru noty v cis-dur a druhé půlce v des-dur a uvidíš, že mám pravdu ;-)).
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    CIHLOMORKA: Nemusím být dirigent všude, kde se vyskytnu... ;)))
    ARZA
    ARZA --- ---
    reaguju trochu se zpožděním; ale přece.
    noty potřebuju, protože jsem bez nich nikdy úplně nehrála. hraju/nehraju zhruba od 12ti do svých dvaadvaceti let, s většíma nebo menšíma pauzama a je mi jasný, že ze mě nikdy nebude virtuoz. nicméně mi to neubírá na libém pocitu z poslechu hudby, natož z vlastní produkce.

    za poslední dva měsíce jsem se ocitla v uplně brutální životní krizi a stresu a musim říct, že pokud sjem někdy byla schopná nějakej svůj výmysl produkovat, teď mě nenapadne zhola nic. a učení se něčeho mě aspoŇ nachvíli nutí se koncentrovat na činnost, která mě od toho všeho nachvíli urve.
    ... to je moje odpověď na otázku "na co noty?..."
    :]
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    CARLOS: Zajímavý. Jak jsem na to přišla? :o))
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    GOBERS: Já teda s jiným typem klavíru než temperovaným zkušenosti nemám (tedy vlastně ještě se čtvrttónovým...;o), ale mnohem snáze se dá poznat tónina hrané skladby, když ji hraje piano, než když ji hraje symfoňák. Když mi třísknete es dur na piano, tak ho poznám (většinou;). Když mi pustíte první dobu z Eroicy (aniž mi řeknete, že je to Eroica...;o))) nebo aniž bych byl tak bystrý a nepoznal to z obsazení;), tak to nejspíš nepoznám...
    GOBERS: Přirozeně čistou tercii...já bych nezapomněl do konce života ani setkání s člověkem, co ji slyšel...;o) Mimochodem, když už jsem mluvil o čtvrttónovým klavíru - kdo slyšel neutrální tercii (čtvrttón mezi malou a velkou) - ten na to nezapomene do konce života. Nejdřív se vám z toho zvuku chce čůrat...a posléze se vám udělá nevolno...;o)
    CIHLOMORKA: Tady vládne světlý pán Jike... ;)
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    RAVENIUZ: To jako hej, mladý pane.
    Akorát že pláčete na špatném hrobě. Tady vládne temný pán Carlos ;-)
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    CIHLOMORKA: ozaj, whatabout nova anketa: aka je vasa oblubena tonina ?
    moja, je c-mol (najlepsie c-dorska)
    BEN20UK
    BEN20UK --- ---
    "skutečně přirozeně čistou tercii" :-))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam