• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CARLOS: Marek Šedivý? ;-) Ad Clavinova - moderní klavír sice není úplně moje parketa (to je drzost, přiznat to v tomto klubu, že? :-D), ale co jsem jí měl párkrát pod rukama, tak to vůbec nebylo zlé. Docela by mě zajímalo slyšet od někoho, kdo jí má a hraje na ní často, jaké rozdíly pociťuje v úhozu oproti velkému klavíru.
    MISERY
    MISERY --- ---
    CARLOS: Jako ja mam taky eletrickyho Rolanda za 40k, tenkrat jsem si ho koupila, protoze me nebavilo porad znova a znova nechavat ladit normalni piano. A ted, kdyz bydlim u pritele, tak jsem rada, ze se mi sem vejde ten Roland, ale jakmile budu mit prilezitost jit zase do klasiky, tak pujdu, protoze se hudbou nezivim a zivit (pravdepodobne) nebudu, ale mam to jako konicek a odreagovani a proste klasickej klavir potesi ucho vic :-)
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    MISERY: No třebamůj kamarád je exkluzivní klavírista (před čtrnácti dnama hrál v Rudolfinu s PKO Šostakovičův klavírák) a doma má Clavinovu...samozřejmě chodí cvičit do školy na piana, ale doma cvičí na tomhle a docela si to chválí...
    Já osobně mám kromě klasickýho klavíru doma Yamahu za 20, jiný kafe to samozřejmě je, ale tu nemám na cvičení, ale na skládání...a tam mi o nějakej super věrnej úhoz nejde. Kladívková mechanika to je...a to mi stačí.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MISERY: Nu, "ono" (čili totožné) to nebude nikdy, to je pochopitelné. Není to náhražka, je to jiný nástroj, který má své plusy i mínusy.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    BEN20UK: Což je principielně vždy pitomost! Myslím, že každé nahrazení je chybou. Ale když bych měl volit mezi variantou přestavba varhan s nějakou zvláštní dispozicí (aby byly použitelné pro běžný provoz) nebo ponechání dispozice + elektrický nástroj, tak volím jednoznačně druhou alternativu.
    MISERY
    MISERY --- ---
    GOBERS: Jasne no, ale na druhou stranu...IMHO to bude neco podobnyho jako s elektronickym klavirem. Oprav mne, jestli se mylim.
    Muzes si koupit elektronicky piano treba za 200 tisic, ale stejne TO NEBUDE ONO. Alespon zatim ne.
    BEN20UK
    BEN20UK --- ---
    GOBERS: Stejne to nebude nikdy uz z principu uplne ono, fajnsmekr to pozna, ale uznavam, ze timhle se ma smysl zabyvat jen v pripade uvazovani o nahrade opravdu kvalitnich varhan v dobrem stavu...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MISERY: Tak o klávesách se vůbec nebavíme... elektronické varhany jsou třeba tohle:




    MISERY
    MISERY --- ---
    No, tak u nas se hraje na ty klavesy....coz je fakt humus....to uz trosku rozladeny varhany znej proste stejne lip.
    Jinak v Usteku jsou fakt pekny varhany, je to barokni kostel, ale varhany jsou romanticky. Maj nadhernej zvuk. Jenze hodne tech mnisku co jsou v pistalach jsou proste potrhany, nektery este poslepovany kobercovkou, vsechno je to posrany od holubu, co tam cas od casu vletej vezi....nevim, z ceho se ty mnisky delaj ted, jestli existuje nejaka syntetika, ale driv se to prej delalo snad z velrybiho zaludku (nebo naky velrybi vnitrnosti, ted fakt nevim).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MISERY: Nu, hodně záleží na co elektrického hraje... nebavíme se tu pochopitelně o klávesách, ale o elektrických varhanách. Některé (ty moderní drahé) už jsou plně prosamplované a často mají třeba i pro každý rejstřík zvláštní reproduktor a podobné legrácky. V mnoha případech bych preferoval spíš toto, než nějakou rozladěnou a špatně postavenou píšťalovou pneumatiku (na kterou u nás narazíš často). Tím samozřejmě nechci říci, že jsem proti píšťalovým varhanám (však na ně sám hraju), ale kvalitní elektrický nástroj bych nezavrhoval.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Me se to nelibi, kdyz se hraje v kostele na elektricky varhany...stejne to neni ono. Jenze co naplat, opravit varhany je proste mnohem drazsi, nez koupit elektricky no....navic pak ta udrzba...ach jo :(
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RAVENIUZ: Jojojo, to je přesně vono... v německu má elektrické kostelní varhaný každý lepší luterán ve sborovém sále případně i v kostele (pokud tam nemá píšťalové), takže je tam s tím docela čilý obchod...
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    GOBERS: mozno keby bola v nemecku nejaka baptisicka kaplnka ... :) je to podobny pripad, ako ked sa zaciatkom 90. rokov rozpredaval majetok socikovskych kulturakov, a vela muzikantov tak vtedy prislo skoro zadarmo k takmer nepouzivanym fender rhodez pianam, lebo to bolo vtedy skoro v kazdom kulturaku ako lacna nahrada klavira :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RAVENIUZ: Tak to asi ne... ze třech důvodů, jednak to není můj obor a moc se v nich nevyznám, pak je po nich velká tržní poptávka a konečně na rozdíl od zbožných majitelů varhan kostelních jsou uživatelé hammondek většinou dobře informovaní vydřiduši. :-D
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    GOBERS: a vedel by si priviest aj hammondky ? :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: Ale jistě, byť by byl i z klokočí. Tedy, pokud Tě nesevře a nesebere Ti dech...:-D
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    GOBERS: No jeje, bez váhání, ale růženec za pasem mi, pěkně prosím, necháš :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CIHLOMORKA: Chtěla bys?? Mám dobré zdroje v Německu, skoro uvažuju, že bych si zařídil varhanní second-hand...;-)))
    MISERY
    MISERY --- ---
    To ja jsem chodila "provetravat" varhany do kostela, protoze na ne nikdo nehral a kdyz jsme je s kamosem jakztakz opravili a naladili, tak aby to zase neprislo vnivec. A musim rict, ze je to bomba. Zamknout se sama v kostele, vybehnout si na kur a hrat a hrat a hrat :-)
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    GOBERS: Přijdu na návštěvu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam