• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CARLOS: Nu, já ho neznám osobně, ale sleduju pražské koncertní dění...;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RAVENIUZ: Nu, však přesně to říkám, není to náhražka, je to jiný nástroj, totéž platí pochopitelně i s varhanama. Vždyť zvukově nejdou pořádně porovnávat ani akustické klavíry mezi sebou. Steinway zní jinak než Bösendorfer, nemluvě už o klavírech historických, nebo hammerklavieru, což už je v podstatě jiný nástroj...
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    GOBERS: Přesně tak ;) Tak se ho na to můžeš zeptat... ;)))
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    co sa tyka stage pian a akustickych klavirov je imho nezmysel ich porovnavat. akusticky klavir ako taky nejde nahradit nicim. vsetky digitalne klavire su len kompromisom... cenovym, rozmerovym, praktickym (ozvucenie, sluchatka, midi...). pri sucasnej technike vsak tieto kompromisy vedia poskytnut velmi slusny klavirny support, aj mechanicky, aj zvukovo (kto si vyskusal napr. claviu nord stage, vie o com...).
    ja napr. cvicim striedavo na yamahe s80 a p90 (jedno mam doma, jedno v skusobni) a som uplne spokojny. samozrejme, ale ponorit prsty do velkeho kridla je uplne iny level a totalny balzam... ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CARLOS: Marek Šedivý? ;-) Ad Clavinova - moderní klavír sice není úplně moje parketa (to je drzost, přiznat to v tomto klubu, že? :-D), ale co jsem jí měl párkrát pod rukama, tak to vůbec nebylo zlé. Docela by mě zajímalo slyšet od někoho, kdo jí má a hraje na ní často, jaké rozdíly pociťuje v úhozu oproti velkému klavíru.
    MISERY
    MISERY --- ---
    CARLOS: Jako ja mam taky eletrickyho Rolanda za 40k, tenkrat jsem si ho koupila, protoze me nebavilo porad znova a znova nechavat ladit normalni piano. A ted, kdyz bydlim u pritele, tak jsem rada, ze se mi sem vejde ten Roland, ale jakmile budu mit prilezitost jit zase do klasiky, tak pujdu, protoze se hudbou nezivim a zivit (pravdepodobne) nebudu, ale mam to jako konicek a odreagovani a proste klasickej klavir potesi ucho vic :-)
    CARLOS
    CARLOS --- ---
    MISERY: No třebamůj kamarád je exkluzivní klavírista (před čtrnácti dnama hrál v Rudolfinu s PKO Šostakovičův klavírák) a doma má Clavinovu...samozřejmě chodí cvičit do školy na piana, ale doma cvičí na tomhle a docela si to chválí...
    Já osobně mám kromě klasickýho klavíru doma Yamahu za 20, jiný kafe to samozřejmě je, ale tu nemám na cvičení, ale na skládání...a tam mi o nějakej super věrnej úhoz nejde. Kladívková mechanika to je...a to mi stačí.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MISERY: Nu, "ono" (čili totožné) to nebude nikdy, to je pochopitelné. Není to náhražka, je to jiný nástroj, který má své plusy i mínusy.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    BEN20UK: Což je principielně vždy pitomost! Myslím, že každé nahrazení je chybou. Ale když bych měl volit mezi variantou přestavba varhan s nějakou zvláštní dispozicí (aby byly použitelné pro běžný provoz) nebo ponechání dispozice + elektrický nástroj, tak volím jednoznačně druhou alternativu.
    MISERY
    MISERY --- ---
    GOBERS: Jasne no, ale na druhou stranu...IMHO to bude neco podobnyho jako s elektronickym klavirem. Oprav mne, jestli se mylim.
    Muzes si koupit elektronicky piano treba za 200 tisic, ale stejne TO NEBUDE ONO. Alespon zatim ne.
    BEN20UK
    BEN20UK --- ---
    GOBERS: Stejne to nebude nikdy uz z principu uplne ono, fajnsmekr to pozna, ale uznavam, ze timhle se ma smysl zabyvat jen v pripade uvazovani o nahrade opravdu kvalitnich varhan v dobrem stavu...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MISERY: Tak o klávesách se vůbec nebavíme... elektronické varhany jsou třeba tohle:




    MISERY
    MISERY --- ---
    No, tak u nas se hraje na ty klavesy....coz je fakt humus....to uz trosku rozladeny varhany znej proste stejne lip.
    Jinak v Usteku jsou fakt pekny varhany, je to barokni kostel, ale varhany jsou romanticky. Maj nadhernej zvuk. Jenze hodne tech mnisku co jsou v pistalach jsou proste potrhany, nektery este poslepovany kobercovkou, vsechno je to posrany od holubu, co tam cas od casu vletej vezi....nevim, z ceho se ty mnisky delaj ted, jestli existuje nejaka syntetika, ale driv se to prej delalo snad z velrybiho zaludku (nebo naky velrybi vnitrnosti, ted fakt nevim).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MISERY: Nu, hodně záleží na co elektrického hraje... nebavíme se tu pochopitelně o klávesách, ale o elektrických varhanách. Některé (ty moderní drahé) už jsou plně prosamplované a často mají třeba i pro každý rejstřík zvláštní reproduktor a podobné legrácky. V mnoha případech bych preferoval spíš toto, než nějakou rozladěnou a špatně postavenou píšťalovou pneumatiku (na kterou u nás narazíš často). Tím samozřejmě nechci říci, že jsem proti píšťalovým varhanám (však na ně sám hraju), ale kvalitní elektrický nástroj bych nezavrhoval.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Me se to nelibi, kdyz se hraje v kostele na elektricky varhany...stejne to neni ono. Jenze co naplat, opravit varhany je proste mnohem drazsi, nez koupit elektricky no....navic pak ta udrzba...ach jo :(
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RAVENIUZ: Jojojo, to je přesně vono... v německu má elektrické kostelní varhaný každý lepší luterán ve sborovém sále případně i v kostele (pokud tam nemá píšťalové), takže je tam s tím docela čilý obchod...
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    GOBERS: mozno keby bola v nemecku nejaka baptisicka kaplnka ... :) je to podobny pripad, ako ked sa zaciatkom 90. rokov rozpredaval majetok socikovskych kulturakov, a vela muzikantov tak vtedy prislo skoro zadarmo k takmer nepouzivanym fender rhodez pianam, lebo to bolo vtedy skoro v kazdom kulturaku ako lacna nahrada klavira :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RAVENIUZ: Tak to asi ne... ze třech důvodů, jednak to není můj obor a moc se v nich nevyznám, pak je po nich velká tržní poptávka a konečně na rozdíl od zbožných majitelů varhan kostelních jsou uživatelé hammondek většinou dobře informovaní vydřiduši. :-D
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    GOBERS: a vedel by si priviest aj hammondky ? :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: Ale jistě, byť by byl i z klokočí. Tedy, pokud Tě nesevře a nesebere Ti dech...:-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam