• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    ahoooj, nevite nekdo o vyucovani improvizace na klavesy?? mam za sebou 1. cyklus lidusky, ale chtela bych se spise ted zamerit i na vlastni tvorbu a tak... a jeste jeden dotaz, staci mi na hrani napr. m audio, nemusim si hned kupovat yamahu?? co byste doporucili?? diky
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    PAKOK: ne, to ej proste jenom dynamika :) uhoz je neco uplne jineho a to elektornicky nastoj umi az na velice vysoke urovni a jeste ne tak, jao ten zivy... A prave i tohle muze to dite pritahnout - u klaves vlastne nedostane sanci poznat ten nastroj (klavir). Klavesy jsou samostatny obor a mely by se tak ucit. Ten nastroj je rovnocenny klaviru jenom tehdy, kdyz je pouzivan tak, jak byl zkonstruovan - a ze jsem na nej slysela hrat bozsky.

    PECA: Pripadne si myslim,z e ten pronajem nastroje na rok by taky nemusel byt od veci. Ale zkuste se porozhlednout, jak pisete.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    NIMUI: Na me ZUSce (tenkrat to byla jeste LSU, teda ;)), byly klavesy jako samostatnej obor myslim... ale zase na to ty decka umely skvele veci :)
    MISERY: Ja jsem taky zacala hrat proto, ze doma bylo piano a ja jsem na nej neustale pinkala. Otec si predstavoval, ze prestanu konecne improvizovat a budu preludovat preludia, v cemz se zmylil (dodnes ho to stve) ;)
    PECA: Ja si taky myslim, ze pokud dcera prokaze nejake nadani, tak to rozhodnuti nenechavej na ni :)) Sice to vypada vychovne uchylne, ale napriklad se mnou rodice nevydrzeli, jak jsem kvikala, ze me nebavi cvicit, a odhlasili me. A urcite mi to neco sebralo. Vratila jsem se k tomu po peti letech a musela jsem se uplne znova ucit noty napriklad. Jenze kdyz tak o tom premyslim, moji rodice nechvalili, jen napominali, prohlasovali, ze clovek neumi hrat na piano, pokud nezahraje skladbu bezchybne vzbuzen uprostred noci, a byli uchylni na prstoklad. Takze neni divu, ze jsem jim s tim prastila :) Takze doporucuju mile motivovat a nebudit o pulnoci, jestli umi bez chyby :))
    MISERY
    MISERY --- ---
    Mimochodem jeste ty 2 vybrane klavesy - maji jen 4 oktavy (48 klaves), idealnich je 88 klaves, tedy temer jednou tolik :-)
    MISERY
    MISERY --- ---
    Pokud si vzpominam, tak kdyz jsem ve ctyrech letech zacala hrat na klavir ja, bylo to proto, ze na chalupe jsme meli kridlo, kdyz jsem tam byla, tak jsem na nej chtela hrat porad. Tata me na nej naucil par pisnicek a kdyz jsem je pak jednou zahrala tete, ktera doma mela pianino, ale nikdo na nej nehral, tak mi to pianino dala. A ja jsem byla stastna, ze muzu hrat doma a nasi me nasli ucitelku. A byly obdobi...bylo nekolik obdobi, kdy se mi nechtelo hrat. Ale presne jak rika Sajagi, mela jsem to jako dalsi povinnost a ted jsem taky rodicum velice vdecna, ze me nenechali s tim seknout, ale naopak me motivovali k tomu, abych u toho vydrzela.
    PECA
    PECA --- ---
    PAKOK: Presne tak. Navic jsem mel pocit, ze rozumne klavesy poskytnou vic zabavy - ruzne doprovody, midi, rejstriky, rytmy, metronom, vyukove programy,...

    Ale jak to tak tady ctu, tak bude asi lepsi na klavesy zapomenout. Dik za nazory. Meli jsem s zenou predstavu tak kolem 2000 (zena) az 3000 (ja) tisic. Jak ted koukam po netu, skutecne se da najit i pianino ci piano v teto cenove relaci. Dokonce jsem 21.2. prosvih jedno v praze za odvoz. Takze to zkusim spise tak. Za kus nabytky bych dal asi i vic, ale pres 5000 Kč je na otestovani moc. Uvidim, co sezenu.
    _ELPH_
    _ELPH_ --- ---
    PAKOK: dynamicke klavesy len snimaju silu, ale uplne inak reaguju ako klavir. udieras do nich uplne inym sposobom. mne prijde ze klavesy za 3-5 tisic su dobre akurat tak na odradenie. ked ta bude dcera otravovat tym ze sa chce ucit hrat na klavir, tak jej kup klavesy za 3-5 tisic a do pol roka ju to prejde...
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Když jsem já začínal hrát na klavír, tak to pro mne byla vedle normální školy další povinnost. Žádný "baví mě to" či "nebaví mě to". Ale dneska jsem za to rodičům, že mě přinutili u toho zůstat, velmi vděčný. Jak říká NIMUI - malý diktát se hodí :) A jestli jde jenom o to najít pro dítě něco, co ho baví, tak zkuste třeba kytaru :)
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    NIMUI: Jenze proc investovat, kdyz netusi, zda to dceru bude bavit (coz se behem toho pul roku az roku nejspis snadno zjisti).
    Muj dojem je, ze hodne odpovedi bylo z pohledu ucitele klaviru a vubec ne z pozice rodice zacinajicihho ditete. Proto jsem odepsal.

    Dynamika uhozu je ze klavesnice odlizuje, zda ji stisknes lehce nebo na ni klepnes. Klavesy v nove cene do 5000 to urcite nemaji.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    PAKOK: jojo, ja to chapu, jenze neco jako "dynamika uhozu" neexistuje. Klavesy s dynamikou jsou, ale uhoz na nich neudelas, to jsou dost odlisne veci, a proto hajim klavir od zacatku.
    A k tomu, ze tak deti funguji... je to tak, jenze uplne po jejich libovuli byt taky nemuze. Takze nejaky ten maly diktat - "dva roky to zkusis" neni od veci. Jenze je to taky hodne o tom, na jakeho se na narazi ucitele:-/
    Jde i o vek. Pokud je cas treba neco jeste napravit (preucovala jsem slecnu i v patem rocniku, ale ta opravdu chtela), tak se klavesy skousnout daji.
    Ale mimo jine je klavir i investice. A prodat klavir neni dnes problem.
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    Nechci do toho ostrilenym klaviristum jako vy moc kecat, ale nemyslite, ze na otestovani prvniho pul roku, maximalne roku by mohly stacit klavesy s dynamikou uhozu? Takovy pouzity odhadem sezene za 5 tisic a pak je pripadne za podobnou cenu zas snadno proda.
    Stehovat pianino treba do 4. patra v panelaku je docela trabl, to samy plati pri prodeji. Proto se obcas vyskytuji pianina za odvoz.
    POdstatu situace vidim v tom, ze Peca netusi, zda mu dcera po pul roce hrani jeste vydrzi. Decka tak funguji, kdy je neco nechyti, nema smysl je trapit hranim na pianino, kdyz uz jsem ho koupil a nastehoval domu.

    Pokusil jsem se o jiny pohled, tak mne prosim moc nekamenujte :-)
    ENTER
    ENTER --- ---
    _ELPH_: tak to je samozrejme. bohuzel se temer vse odviji od ceny nastroje... kazdopadne stale je lepsi horsi kladivkova, nez zadna, ze? .)
    _ELPH_
    _ELPH_ --- ---
    ENTER: ono ani kladivkova mechanika nieje vsetko. lacnejsie klavesy s kladivkami byvaju dost otrasne. ale napr na oberheim mc2000 co mam doma by som kludne nechal svoje deti cvicit (aj ked stale to nieje 100% ono)
    ENTER
    ENTER --- ---
    NIMUI: tak to je vazne skvele, diky za tip, rozhodne doporucim
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    Btw, vzpomnela jsem si, ze klavir je mozne i pujcit :) u toho Kaspara je to necelych 500kc na mesic, coz si myslim, ze pro vyzkouseni, jestli ditko vydrzi, je fajn. Hlavne to rozodne neni tak financne narocne. Pujcovny nastroju jsou v kazdem vetsim meste.
    ENTER
    ENTER --- ---
    kdyz uz neni na vyber a na koupi klaviru proste nejsou finance, rozhodne se vyplati investovat alespon do klaves s kladivkovou mechanikou... prznit zacinajicimu techniku natisku (a u malych deti je to jeste x-krat horsi) uz od pocatku je dle meho nazoru hrich a ja bych za to vsechny tyhle pseudoucitele zbicoval. kdybych ucil male deti hre na klavesy, velmi tvrde bych lpel na tom, aby technicka cviceni, stupnice atp. trenovaly klidne na klaviru v ZUSce a ty skladbicky pak klidne uz doma.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    NIMUI: Mrknete do klubu Bazar vseho pro co doma uz neni misto (2146) (omlouvam se, neumim odkazovat), prispevek od ID TARRA
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    PECA: Hm, ja sama take ucim klavir, tretina zaku ma bohuzel klavesy. Abosolutne nemam sanci je naucit hrat na klavir. KDybych mohla, velmi tvrde bych vybirala zaky, kteri maji klavir a nemaji. Je to uplne jiny nastroj. A prave ze zacatku bych rozhoden klavesy nechtela, protoze co se nauci ted, na tom bude stavet. Jakekoliv uhozy a poslouchani sebe sama, citlivost a samostatnost prstu, dynamicke a barevne rozdily... to klavesy neumi, rozhoden ne ty, ktere by pro vas byly dostupne.
    Sama jsem zacinala s klavesama a v 11 letech jsem dostala klavir a novou ucitelku a musela jsem se VSECHNO ucit od zakladu. Nastesti mne muzika tahla, ale prave proto sama vim, kolik paseky nadelaly klavesy.

    Na druhou stranu take vim, ze klavesy jsou velmi bohaty nastroj a je treba ale mit ucitele primo pro tento nastorj. Ale opet, klavesy, ktere by pozadoval nebudou nejlevnejsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam