• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    CORNELA: a navic vsichni neklaviristi tam maji povinny klavir - takze taky resi stejne problemy...
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    CORNELA: vsak to rikam ja, ze konzerva je nekde jinde, a rozsah tam nevadi.

    A ten rachmaninov :-D ono se to nehraje v originale, ale v hratelnych upravach, taky bych to zahrala i s tou malou rukou, ale neni to original (ten se da mimochodem i spatne sehnat), jsou to vsechno revize...


    MISERY: zalezi na fyzickych dispozicich, ale pokud je primerene siroka dlan, tak decima by mela jit - pokud se to rozpeti cvici, neni to o tom, co je jen tak pohodlne...
    JIRAS111
    JIRAS111 --- ---
    CORNELA: v cem je konzervator na jiny urovni ? taky se tam hraje na klavir ne... sice mozna casteji, ale jinak klaviatura je stejna, rozmer klavesy taky, takze i ten rozsah co clovek potrebuje je stejnej jako kdekoliv jinde...
    MISERY
    MISERY --- ---
    NIMUI: No ja nevim, ja teda merim 175cm a decimu nedam, nonu max.
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    CORNELA: decima je optimum, viac mi pripada nevyuzitelne. zahrat decimu v kazdej tonine je ale dost potrebne. neviem ako v klasike, ale v jazze je to priam nutnost.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MISERY: muze dosahnout, ale rozhodne tohle neni v zadnem pripade rozhoujici predpoklad!


    CORNELA: bezna je decima - tedy oktava+ tri.
    Ale ja byla na konzervatori a vetsina slecen dala nonu. jenze vsechny jsem meli mezi 150 a 160cm vysku :-) jinak je u prumerne ysokeho cloveka fkticky bezna decima - tedy, pokud cvici. Protoze to je jako gymnastika. kdyz clovek cvici, provaz udela a nohama dosahne dal. kdyz necvici, neudela. Pokud se cvici na klavir vsechyn typy techniky, potom se roztahuji svaly dlane i meziprstove vazy bo co tam je :-)
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    CORNELA: jo, mel - a zrejme diky jakesi chorobe, tedy fyziognomicke anomalii - podobne jako paganini.

    znate? :D
    http://www.youtube.com/watch?v=ifKKlhYF53w&feature=related
    JIRAS111
    JIRAS111 --- ---
    CORNELA: nevim tedy jsem li nejaky abnormal, ale deset tonu od cecka do dalsiho ecka mi nedela problem.. a vim ze tu oktavu jsem mel, sic s problemy, ale vzdycky...
    MISERY: a tak ono to nemelo vyznit, ze se neda s mensim rozsahem hrat, jen to muze byt hendikep stejne jako u toho plavani trea, samosebou jinak to je vsechno otazkou drillu a talentu, hale jako dite jsem byl na koncerte, kde tehda hraly slepy japonsky deti improvizace na urcity zadani par tonu od nekoho z publika, a co ty deti tenkrat predvadely, to nechapu a nezahraju do dneska...jinak samosebou by u ditete, ktere ma zajem!!! hrat, nemela byt ucitelka tou, kdo ho bude od hrani odrazovat...
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    MISERY: sice jsem zacla hrat na klavir az ve treti tride, ale uz tehdy u prijimacek se mi divala moje ruska ucitelka na dlan a prohmatavala mi ji, potom mi po letech rekla, ze me stejne prijala jenom kvuli tomu, ze jsem se pekne smala 8). jinak muj rozsah se od treti tridy vyrazne nezmenil... v prave ruce oktavu hodne spatne ovladam a v leve obcas i nonu 8)
    MISERY
    MISERY --- ---
    JIRAS111: ale rekni mi, kdo v sesti letech dosahne na celou oktavu? Samozrejme, ze ted ma kamarad ruku jeste vetsi nez ja...
    Me to proste prijde blbost, hodnotit diteti propozice tela, kdyz se vyviji. To mozna pozna spickovy ortoped, jak dite poroste, ale ne naka ucitelka ze ZUSky.

    A i kdyby, tuhle jsem mezi svatkama koukala na televizi a tam byla reklama s tou holkou, co nema jednu nohu a plavala na olympiade.
    JIRAS111
    JIRAS111 --- ---
    MISERY: a tak hrat se da i s jednou rukou ukazovakem, ale kdyz nema rozsah ani oktavu, tak si myslim, ze je vhodnejsi vybrat jiny nastroj...taky nebudes hrat ledni hokej, kdyz ti bude chybet noha, ale trebas sachy..
    MISERY
    MISERY --- ---
    no ja znala holku, co ji chybel na obou maliccich jeden clanek a taky hrala...
    MISERY
    MISERY --- ---
    NIMUI: Hmmm :-/ No oni ho pak dali na fletnu, protoze jeho mama si prala, aby do hudebky chodil, ale on chtel hrat na klavir a vnutili mu fletnu. Pozdeji mu pak jeste vnutili klarinet, kterej ho ale nebavil, protoze ho nutili hrat samy dechovky.
    A kdyz jsem se ho ptala, proc to nezkusil v jiny lidusce nebo u jinyho ucitele, tak rikal, ze proste si myslel, ze ma ty ruce fakt nevhodny...
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    NIMUI: *nonu
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MISERY: Tak to je ohavnost, rikam to rovnou. Kdyz jsem delala prijimacky na konzervator, take prisly na pretres me fyzicke dispozice - vezmu nou a jsem rada. Ano, tam uz to smysl ma, nicmene jedna ruska profesorka se mne zastala s tim, ze zna nekolik virtuosek se stejnym rozsahem. A mimochodem, nebyla jsem tam sama a uplne nejlepsi klaviristka ze skoly mela ruce stejne velke vcetne rozsahu a nemela zadny technicky problem!
    Tohle rict diteti v sesti letech je bud velmi neprofesionalni nebo je to dost hloup vymluva ve chvili, kdy maji nadbytek nadanych deti.
    MISERY
    MISERY --- ---
    CORNELA: aha, ja jsem si vzdycky myslela, ze to co mame pod kridlem na chalupe jsou maly popelnicky...hehe...nicmene te zklamu, vubec nevim, kde tohle shanet...teda koukala jsem ted na googlu a taky jsem to nenasla...mozna bych se zeptala v nejakem klavirovem bazaru nebo tak...
    Tenhle pan mi kdysi daval doporadku 2 piana...nebo vlastne 3...to je jedno, nicmene se hodne vyzna, mozna by o tom neco vedel.
    www.liskapiana.cz
    MISERY
    MISERY --- ---
    Setkali jste se nekdy s tim, ze by nekdo nebyl v sesti letech prijat do hudebky na klavir proto, ze NEDOSAHNE na celou oktavu? (V SESTI LETECH!!!)
    Kamarad (kteremu teda bude za rok a pul ctyricet let) rikal, ze chtel jako malej hrat na klavir, ale ze mu v lidusce rekli, ze ma na to nevhodne ruce. Ja se ptam, jak ksakru muze nekdo prohlasit, jake ruce jsou ci nejsou vhodne na hrani klaviru (pokud tedy nejsou zdeformovane nejakym postizenim), kdyz ma clovek pred sebou minimalne jeste 12 let vyvinu. Ja hraju na klavir od ctyr let, rozhodne jsem ve ctyrech letech oktavu neobsahla a presto mi nikdo netvrdil, ze nemuzu hrat, protoze mam malou ruku.
    ARZA
    ARZA --- ---
    Zeptám se i tu, protože v auditku o flétničkách to moc nežije.
    Shánim noty - na údajně Vivaldiho... Možná můj strašnej popis někomu něco řekne. Asi to byly noty pro flétnu, ale hudebně vzdělanýmu člověku by to mohlo něco připomenout.
    Skladba začíná dvakrát po třech tónech nahoru.. (tečkama jsem se snažila naznačit délku tónu:[
    (skoro bych řekla že to bylo E.., G, H.. E.. G, H.., E...) .))
    Za nic na světě to nikde nemůžu najít :(
    D4LI
    D4LI --- ---
    Nevedel by prosim nekdo o nejaky ucebnici hry na klavir v PDFku? Musi to bejt cesky.
    A_NOOR
    A_NOOR --- ---
    ahoj. někdo z vás asi není z kladna, že? pokud ano, prosím napište mi! díky!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam