• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici


    Pouze pro NYXáky je zde k dispozici FTP s notama pro vzájemné vyměňování



    Pokud budete uploadovat své noty, uvádějte tam prosím celé názvy skladeb, nejlíp včetně autora (i když to bude v adresáři s autorem).
    Soubory, co patří k sobě, házejte do archivu (zip).
    rozbalit záhlaví
    ANDY_C
    ANDY_C --- ---
    CIHLOMORKA: tak uz to muzes smazat, dekuji moc, zni to dobre...nemuzu ji uz nikde najit, takze uz ji asi fakt nikde nedelaji,ja jsem si vyhledla tuto: http://www.ama.cz/p1223-yamaha-clp-370-clavinova-clp370/?gclid=CMWBg6rp9p8CFc9i4wodTg2gXQ protoze ma drevene klavesy, ale jeste jsem ji nezkousela, no budu muset nekde najit nejaky obchod asi a zkusit, btw nehral pritel nahodou nekdy na nejakou clavinovu s drevenyma klavesama?


    DJ_RIPPA: ja do toho jdu urcite, v dalsich 14dnech ji chci jit nekam vyzkouset, nechces jit taky se mnou?
    DJ_RIPPA
    DJ_RIPPA --- ---
    ANDY_C: esi do toho pudes, tak se stavim;] ze bych posleze domu taky zainvestoval. =] Pac sem loni po deseti letech vytah vod nasich stary klavesy od yamahy co maj 5 oktav, neni to nic moc, precejen ta klaviatura stoji za ho*no. Nicm. ruce uz relativne poslouchaj a prestava mi to stacit a najit pomer cena x vykon nebude jednoduchy =]


    CIHLOMORKA: imho to budou asi nervy ale urcite to pujde. a kombinace noty a odposlech pak bude zcela idealni, kor kdyz mas odpolsech zmaknuty (me se tohle osvedcilo) ;]
    MARWIN_KOVAREX
    MARWIN_KOVAREX --- ---
    CIHLOMORKA: Mám takovou teorii, že když člověk píše celkem slušně celej život všemi deseti, tak to s tím klavírem většinou nezačne bejt tak hrozný, aby to nešlo, prsty jsou furt zvyklý.
    MARWIN_KOVAREX
    MARWIN_KOVAREX --- ---
    CIHLOMORKA: Nojo, taky čtu noty dlouho, a dllouho mi trvá než se nějakou skladbu naučím, mám za sebou ale zase jenom dva roky hraní a pak deset let pauzu, a ty nejlehří chopinovy etudy ... maso no, ale si myslím, že je to jen o vůli a pravidelnosti.
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    GOBERS: Jj, válel se jako typickej švédskej pubertální klacek před televizí a nevěděl co se životem, když najednou uviděl záznam Totentanz s orchestrem a řek si: tak fotbal mi nejde.. v moři se topim..tyjo, proč ne? °)
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    ostatně by mě docela zajímal názor ostatních klavíristů, zda je podle vás vůbec možné se ve čtyřiadvaceti přestavět a noty pořádně naučit, když člověk celou dobu hraje podle paměti a sluchu..? po čase totiž vnímam tenhle fenomén jako hendikep, zvlášť když už nemam za zády žádnou ze svých hodných profesorek, které se přizpůsobily mému fungování a všechno se mnou na hodinách ze začátku pracně četly, takže třeba improvizuju ráda dodnes, ale cesta po jakékoli složitější partituře je pro mě prostě bolení. :/ není mi vlastně ani jasný, jak probíhá ten proces propojení noty a zvuku na začátku, když si k tomu malé dítě sedne a začíná, a odkud to pak vede k automatizaci, případně prima vista. já měla bohužel v rodině pianistku, tak jsem jako malá začala tim, že jsem si vyšplhala na štokrle a vyhledala si ty melodie a až poté mě začli institucionálně učit, ale tu "gramotnost" jsme prostě už pak nezvládli.. nic mě nedovedlo zpracovat, abych prostě nečučela do kláves a neřídila se tim, jak to zní a vypadá. :( čímžpádem když přede mě někdo teď strčí noty a hraj..! ..působim skoro jako bych v životě klavír neviděla.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CIHLOMORKA: Ty jo... začínal hrát až v podstatě jako dospělý, jo? No to je dobré...
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    GOBERS :) no to já taky. upřímně za ta léta, co mám Tohle doma jsem postupně po patnáctiletém hraní skoro rezignovala na klavír, přestože jsem myslím hrála už docela slušně (na úrovni nejlehčích Chopinových etud), a přešla ke kytaře, kde mě nikdy nikdo neškolil a moje živelné projevy jsou dost příšerné. Poněkud mě totiž demotivoval fakt, že tenhle člověk hraje těch let jenom dvanáct, a do patnácti na klavír ani nesáh. ;) Naprosto taky selhaly Carlovy pokusy donutit mě hrát čtyřručně, protože on se na všechno vrhá prima vista, zatímco moje metoda bývala si to strašně pracně přečíst (noty jsem se navzdory hojnému hraní ani u složitejších věcí nikdy pořádně nenaučila, i u Liszta a Chačaturjana jsem si kroužkovala černý klávesy, prostě hrůza) a potom jet všechno zpaměti. takže jsme se nedohrabali ani k Slovanským tancům. ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CIHLOMORKA: Jooo, tak takovéhle překlepy bych chtěl dělat taky... ;-))
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    ANDY_C: Já si myslím, že ano. v nejhorším, když se Ti v krámě ten nástroj nebude zdát, můžeš vždycky jít do poloakustického klavíru za sto tisíc. ;))
    Bavili jsme se o těch nových clavinovách a prý už je to s tou lámavostí trochu lepší, myslím že ten plast přitvrdili, když zjistili, že s tím mají lidi často potíže, takže bys neměla mít problém, zvlášť když budeš hrát méně často a méně agresivně.
    Co se typu týče, my máme CLP 930, nevím zda ho v současné době v Čechách ještě nabízejí, ale kdyžtak všechny typy, co z něj vycházejí, to by Ti měli v obchodě říct.

    Ještě s tím zvukem a dynamikou.. nahrála jsem včera na svou mp3ku přítele, jak na tom cvičí a hodila Ti to sem: http://carlpetersson.com/CAROL/clavinova.mp3
    - tak si to poslechni.. ty šumy v hlasitějších částech nejsou z clavinovy, ale z toho, že jsem nahrávala hodně zblízka. a omluv prosimtě různý nedostatky - pauzy na otáčení stránek a hodně překlepů.. je to z těch obtížnějších kousků a on s tim teprv začíná, navíc nevěděl, že to zachycuju pro budoucí generace. °)) A až si to poslechneš, dej vědět, abych to mohla zase smazat. ;)
    ANDY_C
    ANDY_C --- ---
    CIHLOMORKA: moc dekuji za info, hodne mi pomohlo, ja budu hrat tak hodku denne prumerne bych rekla, nezivim se tim, jen mam 15let hrani za sebou, takze chci dal trenovat, snad to bude idealni reseni, kdyz nemuzu mit v byte klavir...pokud by mi mohl i nejaky tip doporucit, bylo by to uplne nejlepsi ... opravdu mocmocmoc dekuji!!!!
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    ANDY_C: naše clavinova je už šest let stará, a pořád slouží velmi dobře. Přítel na ní denně cvičí 6-8 hodin, vpodstatě je to tady jeho hlavní přípravný nástroj, protože neustále pendlujeme Čechy-Švédsko-Dánsko-Polsko, v Praze si nástroj z podobných důvodů nemůžeme dovolit a velké křídlo stojí ve Skandinávii. Připravoval se na tom i k nahrávání dvou CD, turné po Státech, koncerty s filharmonií a orchestry, docela legrace. °)) Takže myslím, že k simulaci pianina dobrá volba. Samozřejmě naprostý ideál to není, imitace bude vždycky imitace, takže si občas stěžuje, že z toho nedostane maximum dynamiky, nebo když pak na koncert dostaneš tužší křídlo, pěkně se nadřeš, úhoz je na clavinově snažší, klouzavější, zkrátka malinko umělohmotný..jenže on taky hraje hodně (post)impresionismu a věcí na dynamiku náročných.. teď třeba chystá nahrávku godowského, tak v Praze cvičí na clavinově a jednou za 14 dní je na akademii v Krakově, kde pár dní hraje na jejich nástroje. ale na základní cvičení, práci s hlasy atd. to je docela vyhovující, pokud nemáš jiné podmínky. Já to porát vnímám spíš jako malé pianino než elektrické klávesy, a ty pozitivní "klávesové" funkce - hra do sluchátek, možnost nahrát si úryvek a pak si ho poslechnout, atd. jsou body k dobru. navíc se snadno skládá a rozkládá - už jsme ji několikrát převáželi. až na to, že samotná klaviatura nesená ve dvou nutně vypadá jako rakev ;)

    Co je ovšem druhá věc, že pokud hraješ opravdu hodně, klaviatura má omezenou životnost a klávesy - plastové výlisky a mají tendenci se v namáhaném místě ulomit a zadrhávat... samozřejmě ne pořád, u nás se hraje extrémně hodně a v uplynulých třech letech jsme dávali klávesu k výměně dvakrát, a naposled si ji měnili sami, a ten nástroj už taky leccos zažil. Ale stát se to může a jediný Yamaha servis (v Michli), který ty výměny dělá je přitom dost drahý a nehorázně špatný, co se samotných služeb týče. (v životě jsem nezažila, že bych se nějakého řemeslníka dovolávala půl měsíce telefonicky, a nakonec mi řekl, že když si to nepřivezu sama tam, neudělá mi to vůbec). vím, že kdysi, když jsme ji do Čech přivezli, nabízel nám ten chlápek z Yamahy koupit celou rezervní sadu kláves, které bychom si mohli vyměňovat sami, a já si dodnes nadávám, že jsme tehdy nezareagovali dostatečně rychle. :/ ovšem ty dnešní nové clavinovy jsou trošičku jinak stavěné, něco tam je v té mechanice jinak... vím, že jsme se o tom kdysi bavili, ale nevím teď, zda k lepšímu nebo k horšímu. zkusím se Ti ještě na to zeptat.
    ANDY_C
    ANDY_C --- ---
    ahoj, mam dotaz, hrala jsem 15let na klavir,klasiku hlavne,ted bydlim v byte a nemuzu si prostorove ani hlasitosti dovolit klavir,tak me napadlo ze zkusim alespon zainvestovat do clavinovy, mate s ni nekdo zkusenosti? potrebovala bych aby to hodne dobre simulovalo dynamiku uhozu jako na dreveny klavir...dik za rady
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    CONTENIDONETO: Mne sa celkom osvedcila http://www.hudebka.cz/n/search.asp?clear=all

    Inak jak sa ucim asi tak 2 mesiace, pripadam si pod vedenim rovnako starej slecny ako najvacsi dement na svete a nech mam v ostatnych oblastiach sebavedomie ake chcem, pri klaviri ho stracam totalne :)
    VTRDO
    VTRDO --- ---
    sorry za trochu OT ...ale namate nekdo moznost sehnat / neprodavate


    2 lupeny na

    Klavírní recitál - Daniel Barenboim


    F. CHOPIN: Brilantní variace B dur op. 12
    F. CHOPIN: Nokturno E dur op. 62
    F. CHOPIN: Sonáta č. 3 h moll op. 58
    F. CHOPIN: Balada č. 1 g moll op. 23
    F. CHOPIN: Tři Etudy
    F. CHOPIN: Tři Mazurky
    F. CHOPIN: Scherzo č. 3 cis moll op. 39

    Daniel Barenboim

    predem xxxx diky - posta
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    CONTENIDONETO: místo, nabízená cena, úroveň... ?
    MARWIN_KOVAREX
    MARWIN_KOVAREX --- ---
    Nevíte, kolik tak normálně stojí obroušení kladívek, případně nový, a kolik se platí za seštelování mechaniky?
    CONTENIDONETO
    CONTENIDONETO --- ---
    Sháním doučování na klavír.
    Kdyžtak pošta, díky...
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    Ja mam neco pres rok Kurzweil PC3x a jsem s nim moc spokojenej.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    MIISHA: A pokud si už budeš nějaký zkoušet, nezapomeň na sluchátka... zabudované reproduktory stojí zaprd.
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    MIISHA: ked si prelistujes diskusiu dozadu, uz sa to tu par krat riesilo. v kazdom pripade, bud v klude, digitalne klavire su aj zle, ale aj vynikajuce. yamaha cp33 je urcite top, som zvedavy na novu seriu cp 5, cp 50, urcite nekupuj nord stage, zbytocne predrazene a klavirny zvuk stoji za prd. zalezi na tom, kolko chces do toho investovat, s urcitymi kompromismi sa da kupit aj nastroj do 500 euro, okolo 1000 uz mas profi nastroj. dolezite pri pianach su hlavne pocit z mechaniky (ponor, uhoz), zvuk (farba, hlbka, spravna reakcia na dynamiku uhozu).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam