• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici


    Pouze pro NYXáky je zde k dispozici FTP s notama pro vzájemné vyměňování



    Pokud budete uploadovat své noty, uvádějte tam prosím celé názvy skladeb, nejlíp včetně autora (i když to bude v adresáři s autorem).
    Soubory, co patří k sobě, házejte do archivu (zip).
    rozbalit záhlaví
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MEDVED007: ja si to nevymyslel, kreslil jsem to presne podle ucebnice hudebni teorie, kterou jsem si koupil a kde to presne takto je. pet pomocnych linek nad a pet pod. ja si jen podle knihy vyrobil treninkove udelatko.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MICKEY_MOUSE: hele, ty noty, které jsou xy řádek pod notovou osnovou, to je fakt dost nesmysl, na to se přeci používá basový klič.....
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zkusím výjimečně nic nechtít, spíš kdyby se tohle někomu náhodou hodilo - v rámci své klavírní "přípravky" jsem se rozhodl se naučit rutinně (nebo aspoň co nejlíp) číst noty. A protože sedím většinu dne u počítače, udělal jsem si takovou jednoduchou pomůcku/trenažér, a ve volných chvílích trénuju. Je to kdyžtak tady: http://maestro.clovecenebojse.cz/
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MISERY: jako je jasné, že se tady ozve sto lidí, kteří koupili fantastické piano za pět peněz....ale já po té co jsem celé dětství hrála na "úžasné" piano z roku 1895, na kterém nehrálo fis a bylo věčně rozladěné bo do něj nikdo nechtěl investovat víc jak jednou za x let do ladiče, tak prostě mám k výhodným koupím své výhrady....ano, jistě, někomu se poštěstí, ale není to pravidlo, bohužel
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MEDVED007: já to vidím podobně. nemám rád úvahy typu jedině tohle a jinak nic. každej ať si vybere co se mu líbí a hodí. uvědomuju si výhody klasiky, ale zároveň vím, co od toho chci já a co je výhodou pro mé hraní. a jsem tedy i rád, že tady mě nikdo neposlal s digi pianem někam a rozumně jsme to tady rozebrali.
    MISERY
    MISERY --- ---
    MEDVED007: Hmmm, no kolegyně teď sehnala velice slušného augusta forstera za 17 tisíc :)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MICKEY_MOUSE: dcera chodí do hudebky a tam se učitelé dělí na dva prakticky nesmiřitelné tábory....jedni zcela zásadně jedou v tom, že kdo nemá doma klasické piano, ten ať tam neleze bo marní jejich drahocenný čas neboť na tom prostě klavírní virtuosové nevyrostou.....druhý tábor (do kterého zaplať bůh patří dcery učitelka) to vidí realisticky a i když připouští, že živé piano je v mnoha věcech nenahraditelné, tak málokdo má dneska 200 litrů, které by zainvestoval do nového piana a v cenových relacích digipian se prodávají klasická jen ve velmi pochybném stavu....navíc ne každému se to vejde do bytu, otravuje to sousedy atd atp.....dcery učitelka i připouští, že digipiano je pro začátečníka mnohem víc motivační....stačí přepnout zvuk na jiný nástroj a hned je to větší švanda. takové koledy hrané na varhany vyzní i v podání malého dítěte úžasně ! nemluvě o hrátkách typu nahrávání vlastního hraní, možnosti trénovat jen jednu ruku a piano hraje tu druhou a tak.....ač to nemám empiricky ověřené, tak bych řekla, že tábory realistů se rozšířují a osobně ani neznám moc dětí, kterým by rodiče koupili skutečné piano....prostě to je realita dneška :-))
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MICKEY_MOUSE: Jj. Pokud je soudný učitel a má trooošku šikovné žáky a alespoň minimlně vstřícné rodiče, tak se toto učí/pěstuje od začátků hry, souvisí to i se správným postavením ruky, jejím uvolněním, schopností vnímat vlastní tělo a zacházet s ním... je to vlastně strašlivě zajímavé :-) Ale každopádně přeji spoustu radosti ze hry i bez vytříbeného úhozu!
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    NIMUI: jak jsem psal - nemám v úmyslu se stát profíkem, koncertovat, stát se klavírním virtuosem apod. chci se naučit hrát pro radost ze hry, mít to jako životního koníčka. digi piano je pro mě praktické a užitečné z několika pro mě podstatných důvodů. čili digi je pro mě určitě jasná volba, v tom mám jasno od začátku. a to, co popisuješ, nejspíš bude taky někde za zenitem mých ambic. :) ale rozhodně díky za další zajímavé info.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MICKEY_MOUSE: U Medved007 je to napsané hezky, jen dodám, že u digi piana se jedná většinou o dynamiku (byť doplněnou rozdílnou "barvou" při různé síle úhozu), ale na živém klavíru se nacvičuje i "barva" úhozu - tedy jiná jeho kvalita (vlastnosti/kvality tónu jsou barva, síla, délka a výška). Je to poměrně náročné na sluch i cit. Digitální piana mají ve své výbavě dost příjemnou barvu zvuku, kterou ale na živém klaviru nevytvoří každý :-)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    RAVENIUZ: diky, pomohli jste mi vic nez asi tusite, tak uz mi jen drzte palce, at mam stesti na ucitele. tesim se moc a diky diskusi tady presne vim, co chci hrat a na co chci hrat.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Taky bych měla jeden dotaz, je rozdíl u digitálních pian mezi pianinem a křídlem? Nebo je to u digi pian čistě jen o vzhledu?
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    MICKEY_MOUSE: 609 ma lepsiu mechaniku ako 155, ale oboje je pouzitelne. na digitalnom klaviri s dobrou mechanikou sa naucis prstovu techniku a podobne veci. co sa nie uplne naucis je praca s dynamikou. tym, ze hlasitost si vies regulovat aj volume ovladacom, tak nevies realne odhadnut dynamiku. priklad: niekto hra s vyhulenymi sluchatkami a tym padom sa do toho menej opiera, alebo hra so sluchatkami nastavenymi potichu a zbytocne do toho reze. preto je dobre mat aj kontakt so "zivym" klavirom. a samozrejme, ked sa venujes klasickej hudbe a venujes sa intenzivne klavirnej interpretacii na majstrovskej urovni, tak potom uz je akusticky klavir nevyhnutnost.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MICKEY_MOUSE: asi ti to neřeknu správně technicky, ale laicky je to tak, že když hraješ na skutečný klavír, tak tím jak uhodíš do klávesy v podstatě tvoříš zvuk...můžeš do toho břinkat jak robot nebo se s tím mazlit a tvořit jemné měkké tony..... samozřejmě je široká škála mezi tím....takže hlasitost prostě není jen to jediné kritérium....a na nácvik tohohle je prostě digipiáno špatné....to je prostě fakt. tam není žádná struna, která by reagovala na klapku, takže to má omezenou schopnost reakce. na druhou stranu jako začátečník se s tím nemusíš moc trápit. ber to jako fakt. zase má digipiáno plno jiných výhod, které klasika nemá....je to prostě něco za něco.
    HERKULES
    HERKULES --- ---
    Kdyby měl doma někdo pianino, které by mu tam překáželo (Praha) rád se ho ujmu .... :-)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    RAVENIUZ: a prece jen jeste jedna otazka. zaznelo tu, ze digi klavir neni uplne ono pro nacvik uhozu. mel jsem mylne za to, ze to je jen ctyrmi urovnemi hlasitosti uhozu, coz jsem pochopil byl nesmysl, tech urovni je 127. v cem je tedy to omezeni? porad je to malo?
    a pro doplneni - mezi p-155 a cvp 609 je v tomto ohledu nejaky rozdil z pohledu uceni se spravne hrat? v hudebninach mi nedokazou na tyhle veci odpovidat a pro me jsou dulezite, proto to tu tak resim. dekuju.
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    MICKEY_MOUSE: obavam sa, ze v cechach ani na slovensku nenajde cvp len tak na predajni
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    RAVENIUZ: ja zvazuji cvp prave proto, ze planuji hravat sam pro sebe, zadna kapela, koncerty, ani si nemyslim, ze bych se chtel stat multiinstrumentalistou. cili chci byt neco jako domaci barovy hrac, to je mozna idealni prirovnani. proto se mi libi ta pridana moznost samohrajky, moznost si hrat se zvukem. ale jako zaklad chci rozhodne kvalitni klavir, ne klavesy. koukam na videa na youtube a citim se uplne v kuzi tech, co uz na to umeji a hraji si s tim, presne to bych rad jednou i ja. diky za skvelou odpoved, moc mi zas pomohla, presne vystihla co me zajimalo. z webu yamahy mi ty jejich rady nebyly uplne jasne, spoustu veci spis dedukuju a ani navsteva v nekolika hudebninach mi v tom jasno neudelala - nevedeli a na obchode takove modely vubec nejsou, to je na objednavku. dokonce vubec neznali novou radu cvp 6xx. nema yamaha aspon v praze nejakou predvadeci halu, kde jde vsechny modely nazivo videt? prece jen kupovat to jen podle fotky z webu mi prijde takove nepatricne.
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    MICKEY_MOUSE: CVP je specificky typ nastroja. kombinuje v sebe digitalny klavir (teda funkcionalitu CLP serie) s tzv. arranging keyboard, ludovo zvanou samohrajkou (teda v lavej ruke hras akordy, a na zaklade zvoleneho stylu a tempa ti nastroj hra realtime sprievod). konkretne u 609 ide v podstate o Yamaha tyros 4 (co je spickova samohrajka) v dreve a s klavirnou mechanikou. cize je na tebe, co od nastroja ocakavas. Tou funkcionalitou je CVP viac zabavny nastroj (pri zachovani si veskerej kvality digitalne simulacie klavira). Otazka je, ci chces all-in-one riesenie, alebo ti staci digitalny klavir a casom si dokupis na zabavu iny nastroj. medzi CLP a CVP je dost vyrazny rozdiel, u nas sa CVP predava malo, nastroj sa hodi skor do hotelov, barov na stalu instalaciu (je tazky jak tri hovada).
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    RAVENIUZ: moc diky za perfektni info. jestli jeste muzu, zeptam se na nazor na yamahu cvp-609. zvazuji totiz bud p-155, nebo rovnou cvp-609. jak jsem psal - jsem zacatecnik, ale moc me to bavi. chci si klavir uzivat, proto do nej jdu. hrat pro sebe, uplne to se mnou cvici, kdyz koukam jak nekdo hraje. je mi jasne, ze nez se dostanu k opravdovemu hrani, nejaky ten rok to zabere. na te cvp-609 me hodne oslovilo, jak to paradne simuluje i saxofon, trubku, harmoniku..., pochopil jsem, ze i tohle me bude bavit a driv nebo pozdej do toho pujdu. zvazuju, jestli rovnou, nebo az pozdeji a uvitam nazor nekoho zkuseneho. pro "jit do toho rovnou" mym laickym pohledem hraje to, ze by ten klavir moh byt pro nacvik hry sikovnejsi. pro "jit az pozdeji" zas zvazuju v pripade, ze pro nacvik je to fuk a za dva tri ctyri roky poridim zas aktualni model. diky.
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    este aby som to doplnil... kazda klavesa dokaze hrat 127 urovnami dynamiky. rozdiel je, ze v minulosti sa pre 127 urovni pouzival jeden az dva rozne zvuky, dnes 4. Zistis to napr. ked hras forte a udres este viac, tak pocitis, ze ta farba je ina, ze nastroj ma este dalsiu dynamicku uroven, takisto pri pianach...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam