• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici


    Pouze pro NYXáky je zde k dispozici FTP s notama pro vzájemné vyměňování



    Pokud budete uploadovat své noty, uvádějte tam prosím celé názvy skladeb, nejlíp včetně autora (i když to bude v adresáři s autorem).
    Soubory, co patří k sobě, házejte do archivu (zip).
    rozbalit záhlaví
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    MADIETTA: Ve Zlíně mi účtovala učitelka 200 kč za 60minut... a vyhovovala mi. Jenže pak jsem přišla o práci a už ani na tohle neměla.
    MISERY
    MISERY --- ---
    MADIETTA: Tak na to přehrávání by se asi dal ukecat i nějaký starší žák hudebky, jestli třeba máte někoho známého v sousedství, kdo hraje na klavír, třeba by si to za pár kaček nebo nějaký jiný revanš s klukem párkrát přehrál, otázka je, jestli to pro tu ZUŠku stačí.
    A co vlastně ZUŠka očekává, jak často se bude moct rodič tomu cvičení s dítětem věnovat. Je fakt, že když jsem byla ještě hodně malá a chodila jsem k soukromý učitelce (od 4 let), tak na těch hodinách máma seděla se mnou, takže věděla přesně, co mám hrát a při cvičení pak seděla u mne. Jenomže to jsem byla fakt malinká, ve chvíli, kdy jsem začala chodit do ZUŠky, kde už na hodině máma neseděla, tak stejně už věděla prd, co hraju. A protože muzikant není, tak se ani nechytala. A myslim, že to ani potřeba nebylo, ale kdo ví, třeba bych teď koncertovala v Rudolfinu, kdyby se mnou máma mohla aktivně přehrávat (ale řekla bych, že spíš ne) :-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: no, to už bude nějaký ten pátek, že? Současná běžná cena soukromého učitele je 400 Kč za 45 minut výuky, což je při frekvenci jednou týdně skoro 8 tisíc za pololetí. V hudebce je školné 2200 za pololetí. Mám dvě děti, každé má nějaké aktivity. Jednoduché počty, prostě bude chodit do hudebky. A já si nestěžovala, prostě jsem se nad tím pozastavila, protože mě to zaskočilo. Pardon, že jsem si dovolila dát do diskuse o hře na klavír příspěvek k tématu.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: hledala jsem si to, samozřejmě, a ten cenový rozdíl je dnes vskutku propastný. Kdybych chtěla pro dítě soukromé hodiny ve stejném rozsahu, tj. hodinu nauky + hodinu a půl praktické výuky týdně, tak na to opravdu nemáme. A mám ještě druhé dítě, které chce taky mít zajímavé aktivity. To za prvé. Za druhé, jelikož nejsem hudebník a v těchto kruzích se nepohybuju, nemám moc šancí poznat, že učitel za něco stojí, a střídat je jako na běžícím pásu, to mi taky nepřijde vhodné. Dát dítě do osvědčené hudební školy s dobrou pověstí mi přišlo jako nejjednodušší řešení. Učitelku má podle mého dojmu dobrou.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MISERY: no momentálně ne, v ZUŠ se jede na klasický školní rok. Navíc tahle je považovaná za kvalitní a logisticky taky výrazně převyšuje ostatní. Holt se do toho budu muset taky opřít. :) Jenom mě to překvapilo a poněkud rozčarovalo, vlastně to považuju za znevýhodnění dětí, co jejich rodiče nehrajou.
    MISERY
    MISERY --- ---
    MADIETTA: No a jiná hudebka v úvahu nepřipadá? :)
    CASHMEER
    CASHMEER --- ---
    MADIETTA: Tezko rict, jestli to fakt mysleli jako podminku, spis jako fakt , ze muzou ty cviceni zadavat tak, ze to pro to dite bude mit zabavnejsi a zvykne si vnimat harmonie, když někdo doma bude hrat s nim doprovod.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Jinak zahrát se to asi naučím, mně nejvíc času zabere to vůbec přečíst. Přiznávám, že s notama děsně zápolím.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MISERY: no jo, ale to je doprovod k vybrnkávání céčka, představ si, jak to pokračuje, žejo ;-)
    MISERY
    MISERY --- ---
    MADIETTA: Ufff tak to je docela drsný... jako ten doprovod není nic těžkýho, to by ses naučila podle mne za chvíli, pokud teda na to máš čas. Ale přijde mi zvláštní, že to po rodičích chtěj, já jsem se jako dítě těšila na hodiny právě kvůli tomu, že si ty skladbičky zahraju s učitelkou/učitelem. Později jsem pak hrála čtyřručně třeba se stejně starou sousedkou.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Máte někdo zkušenost s tím, že by pro to, aby vám přijali dítě do hudebky na klavír, bylo podmínkou, že bude rodič umět sám dobře hrát?

    Můj syn má podle všeho výjimečný talent, když dělal přijímačky do hudebky, byli z něj u vytržení. Nicméně v přihlášce byla kolonka "hraje rodič na klavír?" a muselo se zaškrtnout, na jaké úrovni. Bylo mi rovnou řečeno, že když napíšu, že nehraju, tak ho nevezmou. Jsem samouk a věčný začátečník, prostě jen takový nadšenec, moc toho neumím (jednou rukou vybrnkat písničku, druhou držet akord, to je tak můj level). Tak jsem v přihlášce lhala. :/

    Bohužel jsem teď pochopila proč, jako učebnici má malej toto a ke každému cvičení mu musí učitel a pak doma rodič hrát doprovody. Přikládám jeden obrázek na ukázku, jak ty doprovody vypadají. Tohle já už asi nedám. Nejspíš mě to teda popíchne, že si konečně najdu pořádnýho učitele a budu se tomu věnovat, ale i tak je to pro mě těžko stravitelné, že pokud nemá dítě rodiče - pianistu, nemá jeho nadané dítě vůbec šanci... :-(

    MISERY
    MISERY --- ---
    Našla jsem na 9gagu :-)
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    dokazete nekdo prosim poznat, co je tohle za piano?

    CALCULON
    CALCULON --- ---
    JAKUBVLASAK: Tak stálo by za to zahrát na to před a po ladění. A natočit to a hodit to sem ;)
    JAKUBVLASAK
    JAKUBVLASAK --- ---
    CORNELA: https://youtu.be/95ZMzfk7hOA existuje na to genialni program, nebojim se, jdu do toho! :)
    JAKUBVLASAK
    JAKUBVLASAK --- ---
    MISERY: stejne to aspon zkusim :D dam vedet co sem zjistil .)
    MISERY
    MISERY --- ---
    JAKUBVLASAK: Neni to tak, jak budeš na jedný straně přitahovat, bude se to to na druhý straně povolovat, akorát si to rozladíš ještě víc. Když jsme překolíkovávali pianino, tak tátovi kamarád-opravář pian vysvětlil, jak to může překolíkovat sám, protože to je práce na celej den (nebo spíš dva), ale ladit to samozřejmě přijel ladič a ladil to dokonce na 3x. Fakt to neni prdel, zvlášť pokud ani netušíš co a jak.
    JAKUBVLASAK
    JAKUBVLASAK --- ---
    MISERY: prave mi prijde, ze budu setrnejsi nez profik... muzu vzit komplet Acka o pul otacky, pak komplet Hcka atd az udelam cele piano a pul otacky, pockam dva dny a pak zase tento postup... to bude mnohem setrnejsi nez ladic, ktery uz to chce mit hotovy a jet domu... nemyslite?
    JAKUBVLASAK
    JAKUBVLASAK --- ---
    RAVENIUZ: no tri struny na klavese vyresim tak, ze dve zatlumim, to neni problem... proti praskani strun ybch prave nejakou tu radu potreboval, kde zacit, jak rychle navijet atd... co se tyce ladicek nejaky plus 1-3 Hz neresim, to pak profik doladi, ale cely piano je o pulton-ton niz a ladic mi rekl ze musi prijit dvakrat a ze to bude za 1500-2000,- a to je fakt moc...
    MISERY
    MISERY --- ---
    JAKUBVLASAK: Dá se lehce doladit, když např. povolí struna a nechce se ti kvůli tomu volat ladiče, ale ladit hodně rozladěné piano fakt není dobrý nápad.
    RAVENIUZ
    RAVENIUZ --- ---
    JAKUBVLASAK: neodporucam to. Jednak moze pri neodbornom zasahu prasknut struna po takej dlhej dobe bez ladenia. Potom klavir ma aj tri struny na klavese, s cim si ladicka v mobile neporadi. Vacsina ladiciek je robenych na 440, klavir sa vacsinou ladi 442-443... Skratka vela dovodov, preco nie...
    JAKUBVLASAK
    JAKUBVLASAK --- ---
    zdravim, chtel bych si naladit piano sam, to by nemel byt problem, kdyz mam ladicku ne? (myslim provizorne, je 20 let neladeny, tak ze bych ho naladil sam a ladic by pak jen doladil a nemusel by ladit dvakrat...) koupil sem z ebaye ladici klic za 80 Kc a ladicku mam v telefonu :D :D
    nevite jak postupovat? ktery struny/klapky prvni atd? diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam