SRNECEK:
CLP 500 seria je starsia, dnes uz je 600 seria v tej istej cene (teda 625 je nastupca 525) s mnohymi vylepseniami.
co sa tyka modelov serie P, DGX - tie nemaju trojsenzorovu mechaniku, ale len dvoj, co teraz nechcem technicky rozoberat, ale rozdiel je v tom, ze 2 senzorova mechanika nemusi niektore udery (hlavne v pianisime) zaznamenat. Takze, ak ide o realnu simulaciu klavira, jednoznacne odporucam 3 senozrovu mechaniku, teda nieco z modelov YDP 163, CLP 625, 635.
YDP 163 je nizsia kategoria nastrojov, ma sice 3 senzorovu mechaniku, ale od profi triedy CLP ju deli absencia Virtual resonance modeling (v skratke: ide o system simulacie realnych rezonancii klavira, lebo zvuk klavira nie je len stlacena klavesa, ale cely mechanizmus hracej dosky, pedalu, alikvot atd...), co vo vysledku robi zvuk ovela "digitalnejsi", nerealny.
CLP 625 je entry level CLP serie, nema graficke menu, ale ma 3 senzor, ma 2 typy klavirov (Yamaha CFX a Bosendorfer), nizsi vykon speakrov ako 635. Oproti 163 ma naviac lepsi povrch klavesov, binural sampling - realisticky zvuk pri hrani na sluchatkach.
635 ma navyse usb audio recorder player, lepsi modeling resonancii.
cize aby som to zhrnul, isiel by som do 635, ak nie je budget tak to 625 (porovnaj si na predajni niekedy zvuk speakrov, ak ti to nebude moc vadit), nizsie by som nesiel...