• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    Tak po pár mesiacoch výuky (10/2020 - 02/2021) mi lektorka vrátila prachy a odsťahovala sa z Prahy (lockdown njn). Neviete o nejakom učiteľovi/lektorovi hry na klavír pre dospelého začiatočníka? Ideálne s výukou u neho a v okolí Florenca? ...
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    LOJZEE: Znám, je to slušný nástroj, pro začátek úplně stačí. Výhodou je docela spolehlivá a za ty prachy velmi povedená klaviatura, malé rozměry (taková ta módní nudle) a snesitelná hmotnost. Zvuk z těch repráčků ale není nic moc, pokud mohu doporučit, zkus experimentovat s ozvučením přes slušné klávesové kombo (ideálně dvě, do sterea). Ten pocit ze hry je úplně jiný.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    QWIFF: Jo, tohle je dobry. Akorat je tam hodne robotu. :-)
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    ZKAZIUSCATRIX: uz je na ceste yamama p-125
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    UNREALONE: Já jsem stará vesta, nejdřív jsem hrál podle pánaboha, pak podle výukových materiálů na LŠU a navazujících školách... tehdy ještě počítače připomínaly šatní skříň pro pětičlennou rodinu... :-D
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    LOJZEE: A musí to nutně být tahle koncepce s dřevěným spodkem?
    QWIFF
    QWIFF --- ---
    Multiplayer Piano
    https://multiplayerpiano.com/
    :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    btw jedu podle toho Alfred's Basic Adult All-in-One Course (první díl) a zatím spokojenost
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    dobry den, neproadili byste mi zde digitalni piano pro zacatecnika cca 10-15k? libi se mi /korg-b2sp-wh/
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ZKAZIUSCATRIX: jasný
    Já se to teprve začínám učit, tak na doma to bude asi ok. Těžké to je, tak jsem radši vzal ten dvojitý a drží to stabilně. Až budu mít časem víc místa tak buď pořídím ten pevný kovový stojan přímo na to nebo zkusím vyrobit dřevěný.
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    UNREALONE: To tak u těch kvalitních nástrojů bývá - i ten skelet není z úplně fórového plastu, ale hlavně je tam kvalitní mechanika (no, u těch digitálů řekněme spíše klaviatura, ať mě tu nikdo nechytá za slovíčko). Až ho jednou třeba zkusíš rozdělat kvůli vyčištění, tak uvidíš, co se skrývá uvnitř.
    A právě pro tyhle velké, těžké nástroje se křížové X stojany IMHO vůbec nehodí, nemám s nimi vůbec dobré zkušenosti. Na brnkání doma sice bude ten, zaplaťpámbu aspoň dvojitej, stačit, ale pokud bys chtěl hrát někde třebas koncertně, tak bude potřeba se poohlédnout po něčem stabilnější, co třeba při rokenrolu udrží piano v naprostém klidu (a ne, že se nástroj klepe jak ratlík v lednu).
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    já teď pořídil Korg D1 a velká spokojenost
    je to teda bez repráků a těžký jako prase, ale hraje a vypadá pěkně
    btw k tomu dvojitý X stojan :-)

    objednal jsem učebnici od Alfreda, tak jsem na to zvědavý
    ale asi by to chtělo i živého učitele
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    GLOBALISTA: Stage piano je primárně vyrobené jako přenosný nástroj k živému hraní (případně do studia). K některým (hlavně těm z levnějších řad) se dají dokoupit dřevěné "nohy", případně i pedálnice, takže z toho pak máš odlehčené domácí digitální pianino. Ty opravdu drahé koncertní nástroje (třeba Roland RD2000 aj.) už ale většinou nemají ani vlastní reproduktory a žádné nohy k nim nedokoupíš (leda nějaký klávesový stojan). To už jsou opravdu čistokrevné pódiové nástroje.
    Digitální pianino (resp. křídlo) je zase primárně určené na "pevnou", stabilní montáž - či spíše umístění někam do bytu nebo školy - i když se takové nástroje také dají opatrně přenášet. Jsou to nástroje už v kompletu s dřevěným spodkem a pedály, v závislosti na ceně může být součástí "spodku", resp. konstrukce jako takové i ozvučení (reproduktory už nejsou jen tam, kde je většinou mají některá stagepiana). Ta dražší pianina už mají i jakous takous skříň a tvarem připomínají nízká pianina akustická. Tyhle nástroje mají v drtivé většině lepší a výkonější ozvučení - na stagepianech je ozvučení často jen orientační, zejména u levnějších modelů (pokud tam vůbec je).
    Zvuková výbava bývá bohatější a lepší na stagepianech, alespoň v poměru výkon X cena. Drahé modely už jsou spíše syntezátory se zvýhodněnou pianovou sekcí a "kladívkovou" mechanikou. Naopak díky lepším reproduktorům a ozvučení vůbec znějí "na ucho" lépe digitální pian(in)a, zejména ta dražší s kvalitními vzorky (případně už s modellingem).
    Mechaniky samozřejmě brát jen plně vyvážené, tzv. kladívkové - i když jakous takous napodobeninu kladívek mívají jen ty drahé modely. Každá firma k tomu přistupuje trochu jinak a hodně záleží na vkusu hráče. Klaviatura a spínače v ní obsažené jsou nejnamáhanější součásti nástroje a zejména při aktivnějším používání hrozí největší nebezpečí poruchy právě tam.
    Takže záleží hlavně na účelu použití a financích. Jo a stagepiano má pro domácí využití ještě jednu velko uvýhodu. Dohraješ, sundáš ze stojanu (vřele nedoporučuju X stojany a další nestabilní krámy), dáš do futrálu (nebo aspoň do fusaku) a uklidíš na bezpečné, suché místo. To se "stabilem" jde jen velmi špatně, pokud vůbec.
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    PULKA: ČHF bude půjčovat hlavně akustické nástroje. Jestli mají k půjčení i digitální piana, to vůbec netuším. Každopádně ta P140 ti bude určitě stačit i na nějaké to lehké pokusničení s jinými, než pianovými party.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    ZKAZIUSCATRIX: Taky hledám menší a levnější alternativu ke klasickému pianinu, které jsem měla kdysi doma. Zatím jsem se dívala jenom na digitální piana. V čem se liší ta stage piana? A podle čeho vybírat?
    PULKA
    PULKA --- ---
    ZKAZIUSCATRIX: Jj, myslela jsem si na ně nebo na něco podobného, ale nakonec mne zachránila id KRTINKA, která měla doma víc nástrojů, než teď užije. Máme půjčenou starší Yamaha p 140 a pak uvidíme. Zatím spokojenost a stav je určitě lepší než z ČHF :)
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    PULKA: Dlouhodobě se dají nástroje pronajímat třeba od Českého hudebního fondu. Nebo to alespoň ještě donedávna šlo. Dneska člověk neví dne ani hodiny... btw. co jste pořídili? Elektriku?
    PULKA
    PULKA --- ---
    ZKAZIUSCATRIX: Díky moc, někam si tip uložím. Zatím se nám podařilo si piano půjčit (přes nyx), takže budeme hrát a pak uvidíme co a jestli koupíme vlastního.
    ZKAZIUSCATRIX
    ZKAZIUSCATRIX --- ---
    PULKA: Mezi 15 - 20 tisíci seženeš už i slušné nové kusy, ale počítej se základními řadami v kategorií Stage piano, případně s úrovní "social edition +1". Prodejci maj občas akce, kdy se dají se slevou koupit nástroje plus určité příslušenství, třeba zrovna teď vidím na Kytárách velmi slušný začátečnícký Roland FP-30 s dřevěnými nohami a pedálnicí za necelých 20 tisíc.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Ahoj, dá se někde půjčit digitální pianino na delší dobu (řádově alespoň měsíc, třeba půl roku) v Praze? Klidně i pokud byste někdo zrovna nehrál a mohl ho postrádat, kauce není problém. Na zkoušku, pak asi časem pořídíme vlastní, ale dlooouho jsme nehráli, tak bychom neradi zainvestovali a pak se ho zbavovali.

    Případně jsou nějaké osvědčené bazarové kousky, které vyhlížet (budget max 15-20 tisíc). Předem díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam