• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYoO( ) psychedelické memy ( )O๑.. ॐ ..๑O( ) psychedelic memes ( )Oo
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CEO a jak to ma v hlave srovnany

    Steve Jobs' projev na stanfordu (14 minut)

    http://www.youtube.com/watch?v=D1R-jKKp3NA
    SLEEPY
    SLEEPY --- ---
    Objektivizmus a subjektivizmus sa pre to, aby mohli existovať, navzájom potrebujú. Každý z nich vymedzuje sám seba v protiklade k tomu druhému a vidí v tom druhom nepriateľa. Objektivizmus si berie za svojich spojencov vedeckú pravdu, racionálnosť, presnosť, nezaujatosť a nestrannosť. Subjektivizmus si berie za svojich spojencov emócie, intuitívny vhľad, fantáziu, humánnosť, umenie a „vyššiu“ pravdu. Koexistujú spolu, ale každý vo svojej oddelenej doméne. Každý z nás máme istú oblasť života, kde je náležité byť objektívny, a istú oblasť, kde je náležité byť subjektívny. Tie časti našich životov, ktoré sú ovládané objektivizmom a ktoré sú ovládané subjektivizmom, sa do značnej miery u rôznych ľudí a rôznych kultúr líšia. Niektorí z nás sa dokonca pokúšajú prežiť celý svoj život v jednom alebo druhom z týchto mýtov.



    ---------------------------------



    Mýtus objektivizmu


    1) Svet sa skladá z predmetov. Tie potom majú vlastnosti, ktoré sú nezávislé na komkoľvek z ľudí alebo iných bytostí, ktoré s nimi získavajú skúsenosť.

    2) Svet poznávame tak, že získavame skúsenosť s predmetmi v ňom a že sa dozvedáme, aké vlastnosti tieto predmety majú a v akých vzájomných vzťahoch sú.

    3) Predmety nášho sveta chápeme na základe kategórií a pojmov. Tieto kategórie a pojmy zodpovedajú vlastnostiam predmetov, ktoré majú samé o sebe (inherentne), a vzťahom medzi predmetmi.

    4) Existuje istá objektívna realita a o nej sa dajú povedať veci, ktoré sú objektívne, absolútne a bezpodmienečne pravdivé a nepravdivé. veda nám dáva k dispozícii metodológiu, ktorá umožňuje, aby sme sa pozdvihli nad svoju subjektívnu obmedzenosť a aby sme dosiahli porozumenie z univerzálne platného a nepredpojatého hľadiska.

    5) Slová majú pevné významy. To znamená, že náš jazyk vyjadruje pojmy a kategórie, na základe ktorých myslíme. Aby sme mohli skutočnosť popísať presne, potrebujeme k tomu slová, ktorých významy sú jasné a presné, slová, ktoré sú v súlade so skutočnosťou.

    6) Ľudia môžu byť objektívni a môžu aj objektívne hovoriť, ale dosiahnuť to môžu iba vtedy, ak budú používať jazyk, ktorý je jasne a presne vymedzený, zreteľný a priamočiary, a ktorý je schopný byť v súlade so skutočnosťou.

    7) Ak hovoríme objektívne, je potrebné vyhýbať sa metafore a iným druhom básnického, fantazijného, rečníckeho alebo obrazného jazyka. Je to nutné preto, že ich významy nie sú jasné a presné a nie sú dosť zrejme v súlade s realitou.

    8) Byť objektívny je všeobecne dobrá vec. Iba objektívne poznanie je poznanie skutočné.

    9) Byť objektívny znamená byť racionálny; byť subjektívny znamená byť iracionálny a poddávať sa emóciám.

    10) Subjektivita môže byť aj nebezpečná, pretože môže viesť k strate kontaktu s realitou. Subjektivita môže byť nespravodlivá, pretože zaujíma osobné hľadisko, a môže teda byť predpojatá.




    -------------------




    Mýtus subjektivizmu


    1) Pri väčšine našich každodenných praktických činností sa spoliehame na svoje zmysly a vytvárame si intuície, ktorým je možné dôverovať. Ak nastane niečo dôležité, naše vlastné zmysly a intuícia sú pre nás pri našej činnosti najlepšími sprievodcami – bez ohľadu na to, čo hovoria iní ľudia.

    2) Najdôležitejšími vecami v našom živote sú naše pocity, estetická senzibilita, morálna prax a duchovné vedomie. Toto všetko sú čisto subjektívne záležitosti. Nič z toho nie je čisto racionálne alebo objektívne.

    3) Výtvarné umenie a básnictvo transcendujú racionálnosť a objektivitu a privádzajú nás do styku s dôležitejšou skutočnosťou našich citov a intuície. Toto vedomie získavame skôr obraznou fantáziou než rozumom.

    4) Jazyk obraznej fantázie, hlavne metafora, je nevyhnutný pre vyjadrovanie jedinečných a z hľadiska jedinca najvýznamnejších aspektov našej skúsenosti.

    5) Objektivita môže byť nebezpečná, pretože zanedbáva práve to, čo je najdôležitejšie a najvýznamnejšie pre individuálneho človeka. Objektivita môže byť jednostranne zameraná, pretože musí ignorovať najzávažnejšie oblasti našej skúsenosti v prospech abstrakcie, univerzálnosti a neosobnosti. Z toho istého dôvodu môže byť objektivita nehumánna. Neexistujú žiadne objektívne a racionálne prostriedky, vďaka ktorým by bolo možné dostať sa k našim pocitom, k našej estetickej senzibilite atď.
    ADAM_KADMON
    ADAM_KADMON --- ---
    what this power is, i cannot say.
    all that i know is that it exists.

    alexander graham bell
    SLEEPY
    SLEEPY --- ---
    DAW
    DAW --- ---
    Od: [ KALIPH @ Sintoismus - Japonské náboženství ]
    V den, kdy se to Boží proměnilo ve zboží, vzniklo náboženství.
    M0RF
    M0RF --- ---
    SLEEPY
    SLEEPY --- ---
    http://www.csfd.cz/film/16596-fallen/


    Time is on my side, yes it is
    Time is on my side, yes it is

    Now you always say
    That you want to be free
    But you'll come running back (said you would baby)
    You'll come running back (I said so many times before)
    You'll come running back to me

    Oh, time is on my side, yes it is
    Time is on my side, yes it is

    You're searching for good times
    But just wait and see
    You'll come running back (I won't have to worry no more)
    You'll come running back (spend the rest of my life with you, baby)
    You'll come running back to me

    Go ahead, go ahead and light up the town
    And baby, do everything your heart desires
    Remember, I'll always be around
    And I know, I know
    Like I told you so many times before
    You're gonna come back, baby
    'Cause I know
    You're gonna come back knocking
    Yeah, knocking right on my door
    Yes, yes!

    Well, time is on my side, yes it is
    Time is on my side, yes it is

    'Cause I got the real love
    The kind that you need
    You'll come running back (said you would, baby)
    You'll come running back (I always said you would)
    You'll come running back, to me
    Yes time, time, time is on my side, yes it is
    Time, time, time is on my side, yes it is
    Oh, time, time, time is on my side, yes it is
    I said, time, time, time is on my side, yes it is
    Oh, time, time, time is on my side
    Yeah, time, time, time is on my side
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    http://scienceworld.cz/sw.nsf/ID/9809A3F38E465FCBC125730F004A9CE4?OpenDocument&cast=1

    Hladina testosteronu a obsese z „nespravedlnosti“
    10.07.2007

    Lidská psychika a tzv. morálka jako výsledek chemické hry – taková pro leckoho nepříjemná představa získala nyní další body.

    Že testosteron má velký vliv na mužskou psychiku, je známo už dávno. Ovlivňuje třeba ochotu nepřiměřeně riskovat a de facto může za řadu dopravních nehod, úrazů apod. (viz označení „testosteronová demence“) Nyní se prokázal další účinek tohoto hormonu.

    Existuje modelová hra, ve které jeden z hráčů rozdělí určitý obnos na část pro sebe a část pro druhého účastníka. Ten rozdělení buď přijme, nebo odmítne. V prvním případě si oba rozdělí obnos podle daného klíče, ve druhém nedostane nikdo nic. Je jasné, že racionální je z hlediska druhého hráče přijmout jakkoliv nevýhodné rozdělení – a raději dostat něco málo než nic. V praxi se ovšem lidé ne vždy takto chovají, mnohdy jim rozum zatemní pociťovaná „nespravedlnost“ – a poškodí sami sebe jen proto, aby poškodili i druhého.
    Terry Burnham z Harvardu nyní koreloval tento experiment s hladinou testosteronu zúčastněných. Jak se dalo čekat, testosteron z toho opět vyšel špatně. Čím vyšší hladina tohoto hormonu, tím větší byla pravděpodobnost, že dotyčný navrhované rozdělení odmítne.

    Vysoká hladina testosteronu s sebou tedy nese riziko iracionálních rozhodnutí ve chvíli, kdy si dotyčný usmyslí, že se mu děje nějaká křivda. Burham také soudí, že přijmout rozdělení, ve kterém ten druhý dostane víc, vnímají testosteronem postižení jedinci jako ohrožení své sociální dominance (s usilováním o ni souvisí hladina testosteronu rovněž, často jde však o úsilí nepřiměřené a k cíli nevedoucí). V minulosti mohla ovšem vysoká hladina testosteronu představovat evoluční výhodu (kdybychom popsaný jev chtěli interpretovat pozitivně, dalo by se to celé chápat naopak jako „morální“ smysl pro fair-play).

    Již dříve bylo dokázalo, že hladina oxytocinu souvisí s ochotou k riskantním investicím. Jak poznamenává New Scientist, před uzavřením obchodního partnerství nebo před formulací konkrétní obchodní nabídky bychom tedy měli po potenciálním partnerovi žádat, aby nám sdělil své hormonální hodnoty. Stojí za to se také podívat, zda dotyčný má na ruce snubní prsten – ženatí muži mají hladinu testosteronu obecně nižší.
    SLEEPY
    SLEEPY --- ---
    _LEPIK_
    _LEPIK_ --- ---
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---

    000333
    OOHN
    OOHN --- ---
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SHIVALA
    SHIVALA --- ---
    Milióny lidí touží po nesmrtelnosti a přitom nevědí, co mají dělat, když v neděli odpoledne prší.

    Suzan Ertz

    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    The truth knocks on the door and we say, “Go away. I’m looking for the truth”

    Robert M. Pirsig
    DRAKE
    DRAKE --- ---
    Auguries of Innocence

    Every night and every morn
    Some to misery are born.
    Every morn and every night
    Some are born to sweet delight.
    Some are born to sweet delight,
    Some are born to endless night.
    We are led to believe a lie
    When we see not through the eye
    Which was born in a night to perish in a night,
    When the soul slept in beams of light.
    God appears, and God is light
    To those poor souls who dwell in night,
    But does a human form display
    To those who dwell in realms of day.
    (William Blake)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam