• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYoO( ) psychedelické memy ( )O๑.. ॐ ..๑O( ) psychedelic memes ( )Oo
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Potřebujeme hluboko zakořeněný soucit se sebou samými, abychom
    si připustili svou omylnost a zranitelnost na cestě. Nemá smysl
    pokoušet se stavět svůj život na nereálných ideálech, které nás pouze
    mrzačí.

-- Rob Preece (Moudrost nedokonalosti: Proces individuace v živote buddhisty, DharmaGaia 2009)
    SKYLAR
    SKYLAR --- ---
    On a trip in 1999 I went to Romania, and visited some of the orphanages there. I was prepared for something awful, but not what I saw.

We got the the orphanage in the morning as it was opening. It was winter in Romania and you can imagine, it's very cold. The orphanages are poorly funded and maintained. When we walked in the orphanage is essentially a few rooms, with one giant room housing all the babies. All of the babies are in cribs, painted white. The walls are grey, and there's nothing on them but stains, there are no windows. The cribs all have stained mattresses in them, and most of the kids don't have blankets. Just babies in cribs with bare mattresses. Many of the babies aren't dressed in anything more than a diaper. They're all facing the same direction. Many of them are just silently rocking back and forth. All of them have terrifyingly large, wide eyes that seem to bulge out of their skulls, but this is only because the hunger has sunken their cheeks.

The morning nurse has to perform one of her duties: rounding up all the dead bodies of the babies that have frozen to death during the night. All the babies are watching her, rocking silently. She has an old sheet, and has gathered all of the corners together to make a 'sack' for the frozen baby corpses. She's dragging this sheet on the floor behind her as she walks between the rows and rows of cribs. As she's walking, one of the baby corpses slips out of the sheet and kind of 'thuds' on the floor.

I am so horrified, my eyes are welling up with tears and I'm just trying to breathe. (I was told before coming to the orphanage that I'm not allowed to touch any of the children.)

When the corpse of the frozen baby slips out onto the floor, one of the babies starts to laugh. The laughter spreads throughout the whole room, with all these skinny, pale, wide eyed, alien children just laughing at the frozen body of a child who lived in the crib next to them. It seemed to echo through the whole room. The nurse turned around and picked up the dead baby again and just tossed him back in the sheet, and continued on.

The sound of those babies laughing was the most haunting noise I've ever heard.

+ dalsi na
    http://www.reddit.com/r/WTF/comments/afee6/what_was_the_most_fucked_up_thing_that_you_ever/
    BIOH
    BIOH --- ---
    není se čeho bát, neboť bůh je nekonečný
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    I believe that imagination is stronger than knowledge -- myth is more potent than history -- dreams are more powerful than facts -- hope always triumphs over experience -- laughter is the cure for grief -- love is stronger than death.
    Robert Fulghum
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    začátečník je nadšen z velkého počtu možností, znalec vidí možností jen několik
    (z knihy "Zen Mind")
    WUJI
    WUJI --- ---
    LOOKASH_II: you always end up where you're going no matter the direction.
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    If we don't change the direction we are headed, we will end up where we are going.
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    What prison could be more secure than one we’re convinced is “the world,” where the boundaries of action and thought are assumed to be, not the limits of the permissible, but the limits of the possible? Democratic society, as we know it, is the ultimate prison, because who’s going to try to escape from a situation of apparent freedom? It follows, then, that we must be happy, because we can do whatever we want.
    ONEHEART
    ONEHEART --- ---
    "Nesmíme moc počítat s Bohem, ale možná, že Bůh počítá s námi." Gustav Bouju (Pauwels/Bergier - jistro kouzelníků)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KERRAY: krásný...
    Přesně jsi vystihl něco, co mi poslední dobou straší ve věži...co je to špatně na tom "vzestupu", "převibrování", "dokonalé čistotě", "životě ve světle", a všem tom ostatním na toto téma, kde některé věci údajně už byly zcela odstraněny a rozpuštěny....

Nevěřím tomu. Necítím to. Cítím mnohem víc pravdy a lásky z lidí, kteří v životě ani díle nepředstírají dokonalost, nevylučují polovinu reality a neříkají nic o "zvedání nahoru"....a prostě dělají co milují a dělají chyby jako všichni....

(kdyžtak smaž, coby nepsychedelický comment;)
    GRAGOR_SAMSARA
    GRAGOR_SAMSARA --- ---
    "Objevujte a zkoumejte nové, ale ať objevíte cokoli - nový prostor či realitu -, neuctívejte je, ani se jich nebojte. Za jakýchkoli okolností musíte zůstat svobodní. Každou omezující víru je třeba přezkoumat a opustit. Pro badatele neexistuje žádná definitivní víra. Svoboda je v neznámém. "john g. lilly
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    [ ALISTAIR @ Alistair ]
    S tím zvedáním na vyšší úroveň bych byl opatrný. Možná mě Freud s Derridou naočkovali příliš silným detektorem falické metaforiky, ale jakmile se začnou určité důležité věci "zvedat nahoru", zazvoní mi poplašný zvoneček. Nejde o to, co je tím (dobře) míněno, ale slova samotná jsou zavěšená v síti vztahů, takže není jedno, jaký obrat se použije, bude to v každém případě metafora, ale na nás samotných je, jaké metafory si zvolíme. Ponorná (tj. vědomí nepřístupná) část metafory je stejně jako u ledovce daleko větší, než ta, která nám vytane spontánně jako "význam slovního obratu". Právě ona do značné míry určuje náš raport s myšlenkou.

Pokud se chopím té metafory "zvýšit úroveň vědomí", tak se mně osobně může klidně stát, že se pro tuhle myšlenku nadchnu. Vědomě proto, že sebezdokonalování považuju za dobrý nápad. Na ponorné úrovni mě ale "dostalo" třeba to, že "zvedání" je skutečně erekce (která coby fyziologický děj je mi zkušenostně daleko blíž než abstraktní idea sebepřekračování, navíc má silný emocionální náboj atd.), která skrytě mediuje pochopení skrze konotace moci, velikosti, plnosti, aktivity, penetrace a nakonec orgasmu (který v téhle paralele k "duchovní praxi" strukturálně odpovídá "spáse" - nirváně, která není ani tak vyvanutím jako spíš vylitím).

Ok, tedy moje podvědomí, které je daleko blíže k původní psychosomatické jednotě, bude nadšeno tímhle projektem. Ale použitá metafora aktivuje i další komplexy, sociální povahy: zvýšení úrovně konotuje systém dominance a submisivity. Když si zvýším úroveň, dělám vlastně kariéru v rámci klovacího žebříčku, což je něco co existuje všude od mikrobů až po věčné bohy, "ekologická kontanta" světa přírody i mýtů. Moje zděděná "moudrost života" mě instinktivně nutí prožívat klovací hierarchii jako věc primární důležitosti a vybavuje mě neuhasitelnou touhou po neustálém stoupání, které je samozřejmě nekonečné a tak trochu marné, což ale moje "moudrost života" neví, ona neví, že ten drajv je tu jen proto, že všichni ti, kteří ho neměli, zapadli, klesli na dno bažiny a zemřeli bez potomstva (ať již genetického, memetického nebo jakkoliv jinak kosmoformačního).

Ale jsou tu i další věci: třeba *dole* v údolích, jámách a jeskyních bývá vlhko, zima, špatný vzduch a stísněně, všude nějaké žížaly a švábi, zatímco *nahoře* na prosluněných stráních a travnatých temenech kopců bývá teplo, sucho, vane tam čerstvý vzduch a člověk má rozhled po kraji, zpívají ptáci a oblaka jsou blízko. Být nahoře je proto pěkné a být dole je špatné.

Nerozhodly tedy pro můj nadšený postoj k "zvýšení duševní úrovně" spíš to, že zvolená metafora je výrazně falocentrická/logocentrická, že obsahuje podvědomý signál "nahoře jsou vítězové, dole poražení, pojď s námi si zvyšovat úroveň, nebudeš litovat, hochu!" ??
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    EMBRYO
    EMBRYO --- ---
    Chceme-li se vzdat sveho "ja", musime si je nejprve najit.
    M.Scott Peck / Nevyslapanou cestou
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Scientists are also sexy, let's not forget that.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam