Asi bych rád přispěl svojí troškou. Bud na to někdo nevěří resp to považuje za nesmysl a proto nemá potřebu o tom diskutovat, dané téma nerozvíjí. To je zas můj logickej přístup, pokud je pro mně něco nesmysl tak tomu nevěnuju pozornost jelikož je to plýtvání mým časem. Nebo o tom chce diskutovat...
Druhá věc je ta, že pokud už mám odvahu něco soudit, musím o tom něco vědět, jinak můj soud nikdy nebyl objektivní (prvně asi i hodně laickej, ostatě jako i můj...) neboť jsem nevyslechl druhou stranu (konflikt o tom jestli chceš nebo nechceš bejt je taky věc každýho)
No a když to teda poženem k soudu tak naprosto chybová hláška a myšlenka je cosi karmicky instatního o čem se tu přete... dnes jsem zlej a proto zejtra dostanu do huby. Cokoli rozumnějšího si člověk přečte tak zjistí že takový "instatní" karmy (když teda budeme brousit do samsary a přerozování, nebo bez toho to jde, něco po/odsoudit aniž bych o tom cokoli věděl??? imo ne... se vším respektem - to je u mně přinejmenším diletantskej přístup)
karma, jah, pánbů, allah atd atd... i ta kauzalita (kterou tady používáte v tomhle smyslu) i to že na to nehodláš věřit ani na jedno z toho - všechno je to jedno a to samý...
Tohle pojetí co jste tady rozebírali je asi tak přesný jako popis JinJang=DobroZlo... to všechno je právě převzatý díky vštěpenýmu pohledu nás západáků na cokoli vyššího z křestanství a výkladu co tu byl a je. Bible, která je personifikovaná (už v 15ti letech nás učili na normální střední - ty osoby a příběhy jsou tam proto aby to pochopili i jednodušší lidi, nesmí se to brát doslova...!)
Arab řekne strom vyrostl protože to tak chtěl allah, Ind řekne protože se naplnila karma, evropan řekne protože to tak chtěl bůh, další řekne protože to je následkem fyzikálních zákonů, kauzality atd, jah si to tak přál a zařídil to tak... no a Dragon řekne, seru na to, mělo to tak bejt...
A má pravdu... ... ...