HARVIE: stříška 2m2 ti za den v létě vyrobí 1 - 3 kWh. To je asi hodina 4 kW motoru, pravda. ale mohl by si udělat katamaran a na něm palubu krytou solárními panely.. podstatné je, že na vodě ti nevadí nízká energetická hustota olověných baterií.
já o tom docela dost přemýšlel, ale ve srovnání s kolem mi to přeci jen přijde jako příliš málo... když už, chtěl bych pořádnou námořní jachtu, která by měla solární panely a elektrický motor jen jako doplňkovou součást... měla by baterie třeba na hodinu plavby (v přístavu, za bezvětří...), solární panely by to dobíjely, nebylo by potřeba tankovat ani měnit plynové bomby v kuchyni - solární energie by mohla ohřát vodu na mytí, na vaření, zbytek by řešila elektřina...
jinak id AQUARIUS, co u nás dělal, má kapitánské zkoušky :-)
taková jachta je ale trochu dražší záležitost. bylo by to jistě cool, ale po zvážení reálnosti celého projektu a zohlednění vzdálenosti od moře jsem se právě rozhodl pro solární kola a letadla: kola jsou snad jasná, silnici mám všude přímo před domem, no a letadlo je přeci jen levnější sranda, než jachta. po zvážení všech okolností nakonec romantika 20-tých let převážila nad romantikou 19-tého století a verneovek :-)
nicméně, jachtu i letadlo je ve světě běžné řešit podílovým spoluvlastnictvím (v podstatě aerokluby jsou často to samé). potřebuješ na oboje do party správné lidi, sám to utáhneš jen když jsi opravdu schopný a movitý.
jako malé solární plavidlo by bylo skutečně asi reálnější, než solární letadlo, ale pokud žiju ve vnitrozemí, tak má pro mě rozhodně menší užitnou hodnotu, než třeba solární kolo. a nakonec s tím letadlem jde o to, že dnes nemůžeš s ultralightem nebo motorovým padákem, apod. jen tak přistát kdekoliv, kde nemůžeš dotankovat: start je energeticky náročný, a hlavně dolet je poměrně malý, takže zažiješ dobrodružství, že se pěšky vydáš hledat benzínovou pumpu (nebo máš nějaké podpůrné vozidlo, a musíš přistávat poblíž silnic)
solární létání je velmi cílevědomý způsob, jak cestovat s častými přestávkami vzduchem nad divočinou: ne příliš rychle, ale zato dost nezávisle na civilizaci. dostanu se tak na místa, kam bych se v podstatě absolutně jinak nedostal. nejde jen o eko-rozměr celé záležitosti, ale má to být lifestyle hack.
když to srovnáš s tou vodou, tak tam prostě odlišnost od dnešního jachtingu nebude až tak zásadní... jo, oproti motorovým člunům je to určitě zajímavé, to zas jo. klidně jdi do toho, jen se snažím vysvětlit, širší motivace své snahy o autonomii na cestách... (např. že žádné cesty v klasickém smyslu ani nechci potřebovat...)