• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ABDULAH: 220kW motory. Ty panely na lokomotive z toho daj mizivej zlomecek, pokud pripoctes tu na budove bude o neco lepsi, ale porad mas problem s rychlosti nabijeni. A kdyz se podivas na jejich web do rubriky "Service", zjistis, ze budou jezdit "hourly". Coz na trati dlouhy tri kilometry je dost LOL, pokud teda nejsi greentard 8)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: me to moc solarni nepripada ... kolika procentama se podileji na jizde panely?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (upozornil mi na to jeden týpek na Twitteru :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no vida, solární vlak. Sice jen na 3km dlouhé trase, ale přeci :-)
    http://byronbaytrain.com.au/sustainability/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: co třeba "Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars" ?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Tohle fórum je dobré na co? Vlastně
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VESPER_INDIGO: tak počítač asi nepotřebuje 50 kg LiFePO4 baterek :) lidi si většinou na ostrovní systémy připojujou jen úsporný spotřebiče (notebook, přímý LED svícení bez měničů na 220V, autonabíječku smartphonů, apod... v podstatě skončíš u úplný sady 12V spotřebičů do obytných aut).

    bohužel je dnes cenově reálný stavět ostrovní systémy spíš na olověných trakčních baterkách... nejsme holt americký milionáři, abychom měli na Tesla Powerwall...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KCE: ano. ostrovní bateriový systém ale může mít víc zdrojů. lidi dnes většinou nahazujou mimo letní sezónu generátory, když si fakt na tý autonomii výrazně ujížděj... ale spíš by dávalo smysl využít toho, že když nesvítí slunce, tak je stejně topná sezóna a min. se řeší ohřev vody a tak. parní stroj je poměrně těžkopádná a na obsluhu složitá věc (spotřeba vody, hlídání tlaku, apod.) - ale uvažoval jsem o Stirlingově motoru nebo např. Masonově motoru (pointa je, že čistě pro výrobu elektřiny by měla stačit lineární verze, bez otáčivých částí...)

    lze si to představit třeba tak, že ohřívanou část motoru umístíš do krbu, a chladič naopak ven za zeď, a díky dobíjení baterií není ani nutný nonstop provoz generátoru (což byl asi důvod, proč se historicky ostrovní systémy nevyplácely - musely by totiž běžet i ve standby módu, a dostat z bateriového systému střídavý proud nebylo před érou běžně dostupných invertorů úplně snadné...)

    v současné době žádný ostrovní systém na samotě neplánuju.. ale co není, to může být. rozhodně bych to měl integrované... s akumulací topné teplé vody, ohřívané buď sluncem, nebo nějakým kotlem na dřevo, s ústředním topením, s výměníkem na teplou vodu.. a elektrický ostrovní systém by právě v létě dobíjely solární panely a v zimě (=v topné sezóně) Stirling, ale akumulace elektřiny i teplé vody by mi umožňovala právě třeba mimo vrcholnou sezónu ani nezatápět každý den (=v létě by to vydrželo během několika dní pod mrakem, v zimě by neodcházelo tolik tepla komínem, takže by mělo stačit občas zatopit, ohřát třeba 1000l nádrž a dobít baterky...)

    mám to hozené tak, že pokud únik z Prahy na venkov, tak mi láká spíš samota, než vesnice (byť by nebylo marné, kdyby to byla samota typu "hospoda na mýtince"...) a ostrovní energeticky systém by asi bylo hlavní hobby (nejsem povahou např. úplně zahrádkář, že jo...). sranda by taky byla vychytat to natolik, že by to člověk mohl dodávat na klíč zájemcům o energetické systémy... (FV panely, MPPT měniče, baterky a invertory jsou dnes už profláklé... ale právě třeba přidat do té sestavy krb ze Stirlingem a řešení na teplou vodu by bylo to, na co by mohli už slyšet nejen chataři....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KCE: ano. ostrovní bateriový systém ale může mít víc zdrojů. lidi dnes většinou nahazujou mimo letní sezónu generátory, když si fakt na tý autonomii výrazně ujížděj... ale spíš by dávalo smysl využít toho, že když nesvítí slunce, tak je stejně topná sezóna a min. se řeší ohřev vody a tak. parní stroj je poměrně těžkopádná a na obsluhu složitá věc (spotřeba vody, hlídání tlaku, apod.) - ale uvažoval jsem o Stirlingově generátoru nebo např. [ XCHAOS @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    ABDULAH: vždyť jo. Ostatně máš pravdu, že jsem se měl jít zeptat asi do jiného, nějakého všeobecnějšího klubu.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: jde o to jak mu fouká :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    VESPER_INDIGO: proč? Fúze jako jaderná energie sem nepatří. Meluzína chaoz ti to vysvět. https://m.youtube.com/...LrgmoINu2yXxewOVlyr6IiKpMSy9J7mAe¶ms=OAFIAVgE&v=QZG9DaKCE7M&mode=NORMAL
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    ABDULAH: jsi zlý, mlékaři Dane a dnes jsem kvůli tobě brečel.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    nebo si k tem panelum porid i 10kW vetrnik. jsou docela levny
    KCE
    KCE --- ---
    V cechach v zime to z panelu proste nevytahas ani kdyz jich koupis 10...tzn ze ani super mega baterie to dlouhodobě nezachrání. Myslim ze od jara do podzimu tak 750w v panelech, baterky agm 2x200ah a na zimu malej genec a dobrou nabijecku:)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    VESPER_INDIGO: fúze není ekologická :-) spaluje se tam :-D
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Jestli to počítám dobře, tak bych dal cca 50000 za baterky, který mi utáhnou provoz počítače a drobnýho spotřebování na jeden den.

    LiFePO4 Prismatic Battery: 12.8V 100Ah (1.28 KWh, 10C Rate) - UN38.3 Passed (3.2Vx4 DGR)
    http://www.batteryspace.com/...battery-12-8v-100ah-1-28-kwh-10c-rate---un38-3-passed-3-2vx4-dgr.aspx

    Hihi. HUHAAHAUUUU. Takže to máme 2 dny 100000,- a hmotnost cca 100kg. No, to neni tak hrozný. I když homemade fusion ala Fallout už by fakt někdo dávno mohl vymyslet. Ale to asi patří do jiný diskuze.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    QNEDLEEQ: oki, děkuji za ta mocná zaklínadla z oblasti Solar, které jsem do této doby neznal. Díky tobě jsem se měl čeho chytit a tak, už jsem něco i pogooglil.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    VESPER_INDIGO: tak jasne se psalo o cene atd - a sel bych cestou nejmensi ceny. Zjistit veskere varianty a nasledne vybrat nejlepsi.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    ABDULAH: já ti taky jednu zjistim, nabízet mi v klubu o solární technice přípojku k veřejný elektřině.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam