• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Myslim ze to, kdo ti to poslal, je vcelku _uplne_ jedno 8))

    jako obvykle se tvoje sebejitota, že se někdo jiný mýlí, - Moje sebejistota? Kde? Mas problemy s chapanim psaneho textu? Doslova jsem napsal "pokud je to pravda" a "mozna ano, mozna ne". To ti prijde jako "sebejistota"? Nebo mluvis o tom blabolu "do 2004 jim diesel nevadil", ktere nesmyslne zcela zjevne, pokud prestanes zamlcoval fakta, ze do toho roku 2004 to tam jezdilo aspon desetkrat mene casto, nez ted planuji (a mozna jeste vice? Ale o tom snad spor neni, ne?

    Nicmene, co se tveho "vypoctu" tyce, to je myslim ta chvile, kdy je cas na tu sebejistotu 8))

    vlak by tedy v téhle rychlosti měl udržet 1 kW BUAHAHAHAHAHA. Takze podle tebe ta masinka pri jizde potrebuje JEDEN KILOWATT? Mene nez PUL PROCENTA instalovaneho vykonu motoru? Stara Babetta ma vykon motoru 1.75kW. Takze podle tebe stacil neco pres pul babetty na udrzeni toho vlaku v jizde?

    HAHAHAHAHAHAHAHA. Proboha zivyho, podivej se na ty cisla a zkus se nad nima aspon trosicku zamyslet. Na to prece neni potreba vubec nic pocitat, aby bylo naprosto zjevny, ze to je uplnej nesmysl. Opet se ti podarilo prekonat sama sebe 8))) "nejaka fyzika", "vyrovnavani se s cisly" - priceless 8))))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: hm v idealnim stavu ma civka pouze indukcnost a realita je jinde ... no ver si tabulkam v laborce. No a ostatni budou brat realitu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: Google tvrdí tohle:
    Valivé tření (valivý odpor) a rameno valivého odporu | Fyzikální tabulky
    http://www.converter.cz/tabulky/valive-treni.htm
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ano odpor v idealnim stavu je dokonale maly - ale najdes ho? :-) Najdi cisla toho co opravdu jezdi :-) kazdej mm na nepresnosti koleje, jinak zabrousena hrana atd ... mozna budes s cislama nekde jinde.

    Jen dotaz - mi chces rict ze ten vlak ma mensi valivej a celkovej odpor nez moje male auto? No pokud ano je to dobre...

    Obavam se ze tomu ale v realu moc nebude.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ehm, budeš se divit, ale poslal mi na to odkaz člověk, kterému jsem psal, že vlaky potřebují příliš mnoho energie, aby mohly být poháněné solárně:
    Chris Baird on Twitter: "I told @MxChaosP there'd be solar-powered trains... https://t.co/uwUBSzFBsn (and @ELMOFORadical's involved)"
    https://twitter.com/Chris_J_Baird/status/828731234998063104

    no a když jsme vyřešili otázku motivace, tak nějaká ta fyzika: čelní průřez vlaku může být tak 10m2, čelní průřez cyklisty tak 1m2. (Dlouhý válec je na tom se součinitelem odporu vzduchu nepatrně líp, než jezdec na kole). Kolo se udrží v pohybu při 20 km/h s výkonem asi 100W, vlak by tedy v téhle rychlosti měl udržet 1 kW (pokud odečteme valivý odpor, ale ten by na železnici neměl být nijak extrémní.. spíš se musí na začátku dodat nějaká setrvačná energie)

    Rychlostí 20 km/h ten vlak pojede tu trať cca 9 minut. Pokud se energie spotřebovaná na rozjezd vrátí při rekuperaci (tak tohle je samozřejmě otázka, jak bude efektivní), tak na samotné překonání odporu vzduchu by teoreticky spotřeboval 150 Wh. A to mi nepřijde jako něco, co by z panelů na jeho střeše během letního australského dne nešlo za jednu hodinu získat....

    Na přesnější čísla bychom museli znát hmotnost vlaku a účinnost rekuperace a velikost valivého odporu (že je to po rovině už víme, že vlak asi při rychlosti 20 km/h nebude muset přibržďovat do zatáček taky).

    Nicméně, jako obvykle se tvoje sebejitota, že se někdo jiný mýlí, bude muset vyrovnat s čísly (resp. měl bys dodat vlastní, pokud to chceš vyvrátit)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No pochopitelne ze musis honem vyskocit a zacit to hajit, i kdyz o tom vis kulovy. Je to prece SOLARNI a to je dobro!!! 8) A pochopitelne ze si pro to hajeni vybiras jen ty fakta, ktery se ti hodi. Procpak jsi nezminil i tohle: "For over 120 years the rail line had a mean 2-4 movements per day. For decades the service ran twice at 7am and 7pm until ceased use of rail in this area in 2004."? To je fakt uzasny jak ucelove si vybiras ty fakta, co se ti hodi... technicky vzato to lhani neni, ale... no, klasickej XChaos 8)))

    a zapomínáš, že v Austrálii na to podmínky fakt jsou. - ale prdlajs. To ze tam sviti slunicko nijak nutne neimplikuje, ze na tuhle konkretni aplikaci solaru timhle konkretnim zpusobem "jsou podminky". Mozna jo, mozna ne, kazdopadne, ty zcela urcite nejsi schopnej to posoudit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ... zatímco do roku 2004 jim diesel podle všeho nevadil. ach jo, vždyť je to spíš něco jako železniční skanzen... a samozřejmě, čím víc solární, tím pomaleji bude jezdit, tím menší rámus to bude dělat.

    a zapomínáš, že v Austrálii na to podmínky fakt jsou.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LOOOOOOL. Tak trocha googleni ukazala, ze mozna je to vsechno krapet jinak. Proti stavbe ty trati na miste existuje silna opozice, podle kteryho je to projekt mistniho rekreacniho strediska a protoze trat vede chranym uzemim, kde by intenzivni provoz dieselu byl problem, tak se tvari jako "solarni", o cemz nekteri experti silne pochybujou. Ve skutecnosti bude pohon primarne skrz ten "zalozni" diesel, solarne jen sekundarne.

    No, pokud je to pravda, tak velkej LOL 8)))

    Byron train on track with new website | Northern Star
    http://m.northernstar.com.au/news/byron-train-on-track-with-new-website/3140162/
    https://www.facebook.com/byronbaytrain/
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: http://barentsobserver.com/en/sections/society/russia-designs-nuclear-train
    doporucuji prostudovat :-)
    Nuclear-Powered Vehicle Concepts from the Mid-20th Century
    http://io9.gizmodo.com/nuclear-powered-vehicle-concepts-from-the-mid-20th-cent-1154385972
    Highwayman | Fallout Wiki | Fandom powered by Wikia
    http://fallout.wikia.com/wiki/Highwayman
    :-*
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jisteze to asi maj spocitany. Akorat ze masinka, ktera z kazdy hodiny pet minut jede a petapadesat stoji na miste a odpocivat, je proste jen zajimava kuriozitka, ktera ma pro prakticke pouziti mizivej vyznam. Presne jako Solar Impulse je nepochybne zajimave letadlo, ale jen idiot by z nej odvozoval nejake prakticke pouziti. Oh, wait... 8))
    (a co se zdroju pocitacu tyce... no, hele, stavel jsi nekdy treba herni masinu? Zjevne ne 8)) )
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: az uvidim sestikolku s vagonama na ekologickej pohon smeknu ... tohle je porad jen draha hracka blbost pro realny provoz na nic ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: asi holt nebudou jezdit plnou rychlostí, viz příspěvek o posunovací mašině. ten motor to především musí prve uvést do pohybu, dodat té mase oceli kinetickou energii. ovšem odpor vzduchu, pokud budou jezdit třeba dvacítkou? (9 minut jízdní doba? to jde...) ... a valivý odpor, když je to železnice? no a na konci zabrzděj.

    evidentně to nějak spočítaný maj + je tam hláška o přídavném dobíjení z panelů na střeše nádražní budovy. a představa, že 220 kW dieselmotor ve vlaku jede pořád naplno je asi stejná, jako představa, že 400W zdroj počítače žere nonstop 400W...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: me je to uprimne jedno ... dokud nebude v baterkach slana voda a nebude to plne recyklovatelny s minimalnima nakladama ... tak tomu rikam jen dalsi bazmek :-( Ono 3km ujedes i na posunovaci masine s olovenejma bateriema - to bych nevidel nerealne ale jen me fascinuje ta ekologie na ruby :-(((

    XCHAOS: To rovnou muzeme kolem trate dat pole solaru a pod ne nadrze se slanejma bateriema a nasledne na ne jezdit a bude to mnohem vyhodnejsi nez tuny baterii tahat sebou nekde rozmrdany po celym vlaku ...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ABDULAH: 220kW motory. Ty panely na lokomotive z toho daj mizivej zlomecek, pokud pripoctes tu na budove bude o neco lepsi, ale porad mas problem s rychlosti nabijeni. A kdyz se podivas na jejich web do rubriky "Service", zjistis, ze budou jezdit "hourly". Coz na trati dlouhy tri kilometry je dost LOL, pokud teda nejsi greentard 8)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: takze pro praxi nepouzitelnej bazmek asi jako ruskej atomovej vlak. Ano funguje to ale jinak ej to jen hodne draha hracka ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: tak když se podíváš na tu plochu, tak to nevidím jako 0 prd... napak, panely na nádražní budově budou přebytek posílat do sítě, jsou pro dobíjení taky asi jen jako backup.

    si vezmi, že to zřejmě většinu času čeká a tu trasu (3 km po rovině) projedou párkrát za den jako nějakou vyhlídkovou jízdu :-). A ty panely od pohledu dají aspoň tak 1 kW, vždyť ten vlak má střechu kráva... možná víc... za hodinu tedy min. 1 kWh.

    U vlaku spotřebuje nejvíc elektřiny, když se rozjede... ale když je už jednou v pohybu, tak 3 km.. co to je? (jo, taky hodně spoléhají na rekuperaci energie při brždění :-) a asi taky nejezděj na takový trase zrovna stovkou, co...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: jak velky baterie by mel takovej 60 vagonu uhli tahajici nakladak? Pripadne solary? No kor pri jizde v noci :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: no takze je to spise na baterky a panely na masine maji z vykonu cca nula prd ... hm tak hybrid s velkejma bateriema
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: vzhledem k tomu, že je to Austrálie, že trať je dlouhá 3km a že to během čekání chtějí ještě dobíjet z panelů na střeše čekárny či nádražní budovy, či čeho, tak se asi panely (ve formě energie v bateriích) budou podílet na jízdě 100%. (ale nechají si v tom motoráku jeden ze dvou dieslmotorů jako backup...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam