• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY:
    ABDULAH: jo, jako že když nějaká _laminovaná_ americká blbost, co je od začátku trochu nesmyslný hype, se ukáže skutečně jako blbost, tak jsou automaticky blbost i evropské pokusy, které mají daleko blíž k laminovaným střešením taškám...

    Já snad udělám někde na vlastní náklady kus solárního chodníku pomocí tradičních českých luxfer, cihel a betonu, a to ne proto, že jsem přesvědčený zastánce solárních cest - ale spíš přesvědčený odpůrce jejich odpůrců...

    námatkou:
    https://www.bagno.cz/luxfera-2424-8c-clearview-rovna-cira-luxfery-technology.html
    Fotovoltaický solární článek 2W 6V/0,33A | GM electronic
    https://www.gme.cz/fotovoltaicky-solarni-clanek-2w-6v-0-33a

    prostě nemůže to vyjít dráž, než třeba vyskládat v nějakém městě náměstí leštěnou žulou a musí to jít udělat snadno opravitelné a s vysokou životností ... a stejně jako žula to má jediný smysl: aby se se lidi v tom městě cítili dobře. pokud by solární chodník poháněl na to náměstí třeba něco osvětlení, tak s dá argumentovat, že smyslem tam je ta autonomie veřejného prostranství, které třeba není závislé na dodávkách elektřiny. a myslím, že ten politický rozměr je přesně to, co těm odpůrcům nejvíc vadí..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    MINDA83: LOL.

    First 'Solar FREAKING Roadway' In The US Breaks...Again | The Daily Caller
    http://dailycaller.com/2017/03/29/first-solar-freakin-roadway-in-the-us-breaks-again/

    Every single promise made about the prototype seems to have fallen flat and the project appears to be a “total and epic failure,” according to an electrical engineer.

    If it had worked, the panels would have powered a single water fountain and the lights in a restroom, after more than $500,000 in installation costs provided by a grant from the state government. The U.S. Department of Transportation initially handed $750,000 in grants to fund the research into the scheme, then invested another pair of grants worth $850,000 into it. The plan, dubbed, “Solar FREAKIN’ Roadways” raised another $2.2 million dollars in crowd-funding, even though several scientists publicly debunked the idea.


    Ted samozrejme greentardi zacnou vysvetlovat, ze kdyz se do toho naleje jeste dalsich par desitek/stovek mega, tak se to samozrejme vsechno vyresi a jako kouzlem to zacne fungovat. Tak jen doufejme, ze do toho budou lejt vlastni penize, ne statni 8))
    CUKI
    CUKI --- ---
    LOJZAK: Oni nikdy nebudou úplně stejné, postupně budou rozdílnější a rozdílnější. Navíc v obytku hraje i podstatnou roli aby každá nebyla umístěna někde jinde, protože rozdílnost velmi ovlivní i teplota.
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    CUKI: jakej je problem rozdiln osti , kdyz budou obe stejne se stejnou kapacitou ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LOJZAK: No jestli jedna je jen pro káru, tak tam je zbytečné platit 2?5x tolik co za běžnou baterii. A jestli máš obě na to zapojit k sobě, tak bude problém v jejich rozdílnosti. Poteče mezi nimi srovnávací proud=tedy menší kapacita.

    Jinak u těch olověnejch baterií je to vždy dost o náhodě. Kdyby ti nevadila váha a prostor, tak je otázkou jestli ta trakční baterie je výhodou, protože za stejnou cenu můžeš mít dvaapůlkrát větší kapacitu. Tedy pokud by jsi ji vyždímal stejně, tak i v té obyč se dostaneš na 60% její kapacity a to by jí nemělo nijak moc uškodit. Velkým plusem ale je, že v případě nutnosti máš v rezervě ještě tech 60%.

    Otázkou je jestli ta dnešní trakční baterie vydrží to co ty dřívější průmyslové, kde stačilo dolít a byla de facto nesmrtelná?
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    P0L0US: Mam todo origo vestavby .je to prispusobeny pro dve cca 80ky. Penezne to vychazi stejne , ne?
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    LOJZAK: proc dva a ne jeden 160Ah ?
    LOJZAK
    LOJZAK --- ---
    Poradi nekdo kvalitni gelove baterie 12V kolem 80Ah ? Chtel bych dva kusy do obytneho auta k solarnim panelum .

    zatim u me vyhrava tahle :

    Trakční (GEL) baterie Goowei OTL75-12, 75 Ah, 12V - Battery Import
    https://www.battery-import.cz/...baterie/trakcni--gelova-baterie-goowei-otl75-12--75-ah--12v--vrla-/
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    AZIMUT: jiste sezenes :-) Ale cena bude nekde hodne vysoko :-) co je na ebay je i v cechach jen cenove nekde jinde :-)
    AZIMUT
    AZIMUT --- ---
    Ahoj. Nemáte někdo tip jestli se dělají solární nabíječky (skládací pro outdoor aktivity) s krytím IP x7 , dostupné na českém trhu?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo, furt nejvíc věřím li-S bateriím
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    A jako obvykle, veci nejsou tak jednoduchy, jak se zda:

    John Goodenough claims a lithium battery breakthrough that would completely change the electric-car industry — Quartz
    https://qz.com/...has-lithium-battery-genius-john-goodenough-done-it-again-colleagues-are-skeptical/

    other leading battery researchers are skeptical, even mystified, by Goodenough’s claim. For his invention to work as described, they say, it would probably have to abandon the laws of thermodynamics, which say perpetual motion is not possible.
    [...]
    “If anyone but Goodenough published this, I would be, well, it’s hard to find a polite word,” Daniel Steingart, a professor at Princeton
    [...]
    Where does the energy come from, if not the electrode reactions? That goes unexplained in the paper.


    Cili, stejne jako pokazdy, kdyz nekdo ohlasi revolucni zlepseni nejaky technologie, zachovejte klid a zdravou skepsi a pockejte, az to aspon potvrdi par dalsich tymu, nebo jeste lepe, az se to objevi v praxi. Viz take: cold fusion, nadsvetelny neutrina nebo xchaosoplan 8))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: bla bla bla hovno hovno :-D cetl jsi ten clanek? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PISKVOR: já používám surrealistickou metodu automatických textů... jenže kdyby si člověk volné asociace nepovolil, tak by Musk nedospěl k vícenásobně použitelné raketě přistávající jak ve večerníčcích (a já bych nedospěl k solárním dopravnímu letadlu, ehm :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: já si myslím, že létající košťata jsou underrated (ovšem řada čarodějnic v jesenických procesech byli i muži, pokud měli náhodou pozemek, na který měl někdo zálusk :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: teda kam se to téma může dostat, to občas zírám...

    Jinak kdyby všechny ty čarodejnice neupálii, tak si můžeš nějaký říct a ona ti přičaruje akumulátor, že by Musk učůrával závistí :-)
    Kdo ví jestli ty koštata na kterejch lítali nebyli už tehdy na solární pohon :-D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    XCHAOS: Já teda myslel, že povětšinou skončilo tak, že inkvizitorovi zachutnala moc, a troufl si na příliš velkou rybu. Boblig, žejo - nebo celá ta salemská epizoda. Jako obvykle blábolíš na volné téma.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PISKVOR: těžko říct, dá se hasit vodou :-) jako pochop, já budu první, kdo s co nejúčinnější baterkou bude chtít lítat ve vzduchu... ale otázka je, jak to vysvětlím úředníkům, ti bývají konzervativní (ostatně i upalování čarodějnic nejspíš neskončilo proto, že by církev přehodnotila názor a začala být humánní, ale protože nějací ti radní si vzpomněli na městské požární předpisy...)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CUKI: Tak určitě. https://en.m.wikipedia.org/wiki/1966_Palomares_B-52_crash
    Pointa ale byla, že 1.toho zas tolik nepadá, a 2.když už to padá, tak to taky nebejvá zrovna vanilková zmrzlina - tak jestli je tohle horší nebo míň špatný.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISKVOR: a občas nějaká bomba... :-)
    Naštěstí od druhý světový války tam nebejvá ani uran ani plutonium. Od války ne Vietnamu ani Napalm a pod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam