• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ano, proto si stavím solární kola, místo abych šetřil do kasičky na Teslu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: co zase máš s nějakým perpetuem mobilem? solární kolo je stejně má perpetum mobile, jako třeba plachetnice... prostě je to stroj, využívají přírodní síly, které ho obklopují... chápu, že v dnešní době převažuje filosofie napojení všeho na různé typy inženýrských sítí, ale mě prostě autonomní, ostrovní systémy baví a shodou okolností, kolo se dostane skoro všude (na rozdíl od auta), takže mám největší šanci dostat se s ním do místa, kde jiný zdroj energie není
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: jo takze emise se budou delat na severu cech a sem nedojdou? :-D To psal dobrej ... njn predpokladam ze ze solaru bude elektrina bez emisi :-D Buh neexistuje ... Ty mas deti? Tenhle svet musi zaniknout ... http://www.auto.cz/elektrina-vodik-plyn-proc-jeste-nenahradily-benzin-naftu-66461
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Electric Vehicles Can Meet Drivers' Needs Enough To Replace 90 Percent of Vehicles Now On The Road - Slashdot
    https://science.slashdot.org/...ivers-needs-enough-to-replace-90-percent-of-vehicles-now-on-the-road
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: zajdi si pro nobelovku za perpetum mobile :-D Pockej odpadnou? Nebo zacnou hluboce ignorovat? :-DDD
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: žádnou jednotku nestavím, používám hotovou. (projektuju ale rám lehokola)

    a nakonec tu energie všem, co jednají jinak než slušně, prostě dojde... a to nejen solární, prostě se trollové vyčerpají a odpadnou.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: Promin, ale slusneho jednani se nedockas :-) PS: co jednotka na kolo uz ji mas postavenou? :-D

    Chybi ti tam jeste ve wiky tepelny odpor, tepelna kapacita az tech par desitek stranek vypoctu zintegrujes a zderivujes vyjde ti toto :-)

    http://www.jizerky.cz/galerie/obrazky/image.php?img=828457&x=1920&y=1080

    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: tak presne po takovjdlech kretech cely dny v praci predelavam co se da :-( Nejdriv dodaji na 1200W chladic co ma povrch 2000cm2 ... potom tvrdi ze oddelovaci tlumivka nema pri pulsu 10us zadnou impedanci atd atd atd ...

    PS: proc se misto 2cm prutu medi pouziva 5mm heatpipe? :-D a zelezo jiste vede lepe ... navic zem dobre pojima teplo a nubec nedochazi k ohrevu atd ... Az se naucis myslet hlavou a ne prdeli - tak dojdes ke stejnym vysledkum jako muj hruby odhad - totalni dalsi picovina ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Electric Vehicles Can Meet Drivers' Needs Enough To Replace 90 Percent of Vehicles Now On The Road - Slashdot
    https://science.slashdot.org/...ivers-needs-enough-to-replace-90-percent-of-vehicles-now-on-the-road
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: co bych dělal práci za ty, kdo chtějí napadat můj kvalifikovaný odhad?
    vzorec je tady:
    Tepelná vodivost – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%C3%A1_vodivost#P.C5.99.C3.ADklad_hodnot_tepeln.C3.A9_vodivosti

    počítáme to za jednu jednotku času, tepla vzniká ohříváním tmavého panelu bude až 1000W/m2 (možná méně, díky nedokonalé průhlednosti skla). průřez těch želez vedoucích pod cestou do země je samozřejmě jen zlomek metru čtverečního. podstatný je rozdíl teplot, ten by mohl být v hloubce 70 cm asi 5 stupňů proti teplotě vzduchu, nás ale zajímá ochladit FV článek pod 30 stupňů (což vzduchem ohřátým na 30 stupňů v létě nejde), takže podle mě není přehnané počítat s teplotním gradientem v červnových a červencových dnech až 15 stupňů (v červenci se půda ochlazuje)

    otázka je, co započítat za efektivní průřez toho železa: na povrchu je ohnuté do vodorovna, směrem dolů je ale zatlučené do zeminy a ochlazuje se postupně celou plochou povrchu (nejen úplným koncem). v nějaký kritický moment ale tepelný tok skutečně povede jen těmi železy. při gradientu 15 stupňů při průměrné teplotě 25 stupňů ten tok může dělat až 1200W :-) ale samozřejmě, průřez toho železa by musel být právě ten metr čtvereční... což asi nebude :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    lidi co radeji poradit fraucimoroj s necim uzitecnym? :-))) :-D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Kecy, kecy, kecy a vymluvy. Celej smysl vedy je, abys nemusel kazdou pitomost "overovat". "Kdyz mam jedno jabko a ty mi jedno jabko das, kolik jich budu mit? Duh, nevim, musime to vyzkouset" 8)))

    A btw... to jako vazne? Tedka najednou ten tvuj projekt zahrnuje nejaky ZELEZOBETONOVEJ podklad s nejakejma vyztuhama zarazenejma RADOVE DESITKY centimetru do zeme? Takze to jednak bude cely mnohem, mnohem drazsi a navic dost problematicky na instalaci ve meste, kde ti pod chodnikem vede spousta ruzny infrastruktury? LOL. Zase starej dobrej xchaos: nez aby uznal, ze placl pitomost, tak se to snazi zazaplatovat dalsima pitomostma. Fraktalni rozbitost je zpatky 8)))

    Kdy to teda "overis"? Za pet let, jen co dostavis svoje solarni letadlo? 8)))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: nejdrive to spocitej ju? :-) alespon v idealnim stavu dle tabulek :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ve skutečnosti ... tohle se dá prostě ověřit, a docela levně. (akorát teda zdůrazňuju tu část, kdy je ten podklad železobeton s těmi výztuhami zapuštěnými dolů do země, aspoň řádově desítky centimetrů.. abys mi nepředváděl, že solární panel položíš pod luxferu na asfalt a demonstruješ, že se rozpálí...)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: hm pekny a kabliky a vsechno? neni kada taska jeden panel? Nechci videt veskery material co musis dodat pod a okolik se zmeni konstrukce atd ... Pochybuju ze to bude klasicka strecha s latema na ktere naskladam tasky. Mas nejake podrobnejsi informace? A co tech 60 stupnu co je na pude?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No, to ten reset prisel driv, nez jsem cekal 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    pro lepší představu o materiálu na případné solární cesty:
    [ TOXICMAN @ Elon Musk (Paypal, SpaceX, Tesla Motors, Solarcity, Hyperloop atd.) ]
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: chces poslat zase nejaky data at si muzes spocitat kolik a co? Vlastne nemusim - vse uz jsem ti poslal :-D Prosim te prestan to tady plnit kravinama a dodej uz neco funkcniho :-)

    PS: budeme kopat sklep a hadej proc na nem bude metr hliny? ;-)

    Proste luxfera uz jako sklo bude delat tepelny odpor - pod tim pokud ji projde infra se na tmavym panelu zmeni na teplo - bud to chlad nejakym mediem a nebo pasivne no jak chces :-) Radeji bych udelal kostku z hliniku co je samonosna na koncich se zamkama a tesnenim a pustil tam vodu :-) Pod tim slupka betonu a hutneny povrch atd a ono ejhle spotrebovana energie a material bude mene ekologicke nez postavit drevenou strisku nad danou stezku a na ni mit ty panely :-) Kdyz pod nima nechas mezeru tak i vitr bude profukovat a chladit :-) Ale jsem jen troll co nic nerek :-P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: hmm, fskutečnosti chlazení zemí, vrstva vzduchu jako izolace (nevím, jestli sis uvědomil, že teplota vzduchu _uvnitř_ té luxfery tě nezajímá).

    nevím, až potkám luxferu, udělám experimentální instalaci... (stejný panel bych dal pro srovnání vedle do "polní" polohy 45 stupňů). logování teploty FV panelu i vzduchu kolem něj by samozřejmě šlo ruku v ruce.

    nemá to pro mě prioritu. já na rozdíl od tebe mám poměrně jasná experimentální data týkající se toho, jaký vliv mají teploty nad 30 stupňů na účinnost panelu (opět, tenhle problém neřeší ten, komu v létě stejně dojde kapacita baterií - viz níže :-). spor se ale týká toho, jestli se věc, teplovodně spojená s drátem vedoucím do země, v létě ochladí víc, než věc vystavená proudění (horkého) vzduchu... inu, tohle záleží na spoustě faktorů, klíčový je skutečně ten přechod mezi podkladovým železobetonem a křemíkem, apod.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ABDULAH: tak jsem cinanovi napsal mail na co to chci :-))) uvidime odpoved
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam