• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ... protože vrstvu vzduchu, která chrání panely před ohříváním se od horkého letního vzduchu, mylně považuješ za skleník :-) ale spočítat to skutečně nedovedu a FV panel se bude ohřívat. debata, jestli solární cesty budou líp chlazené, než panely umístěné volně v horkém letním vzduchu, nebo ne, je zásadní.. ale někdo to holt musí zkusit, nejdřív.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Videl. Chodnik zcela urcite takova "cesta s poradnymy zaklady" proste neni. Par vrstev udusanyho podklady pokrytyho dlazkama nebo asfaltem. Zadny ocelovy piloty zarazeny desitky centimetru do zeme.

    vliv lepšího chlazení neokecáš. - HAHAHAHAHAHA. Ty rikej neco o "okecavani". Posledni mesic nedelas nic jineho, nez se zoufale snazis okecat ten zasadni problem, ze v tvem chodnikovym skleniku zadny lepsi chlazeni proste neni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no... pokud si někdy viděl, jak se staví nějaká cesta s pořádnými základy, tak takový rozdíl tohle zas nebude....

    každopádně, vliv lepšího chlazení neokecáš.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A problemecek s utlumem svetla v luxfere a cenou a narocnosti zarazeni pilotu destiky centimetru pod chodnik budes i nadale zarputile ignorovat? Jo, klasickej xchaos 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: teplotní gradient je tam proto, že to izoluje. - co izoluje od ceho? A proc to "izoluje"? (hura, vypada to, ze jsi na spravne ceste! )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: teplotní gradient je tam proto, že to izoluje. Otázka ale je, jaká je tepelná kapacita i vodivost té hlíny a jak rychle se případné mírné prohřátí přes den

    jinak je pravda, že v srpnu už se výhoda ochlazování z podzemí ztrácí, co jsem tak googlil. Ale to, že solární panely nedokáží jet kvůli přehřátí na plný výkon ve špičce sezóny v červnu a v červenci, to je vážnější problém, než si myslíš... samozřejmě, u ostrovních systémů je to kompenzované tím, že je přes den světlo déle a že je víc slunečných dnů, ale pokud chceš návratnost investice do FV, tak chceš prostě vyrobit max. kWh, co to dá, a to bez chlazení nedáš.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Nemel by nekdo doma solarni elektrarnu ? :-d
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    ABDULAH: ja nikoho kdo to naprogramuje neznam. Vidim ze to pro tebe je jednoduche,ale pro me je to docela slozitost...dej vedet do posty co byc si za to chtel.
    Bude to krehke? Budu to muset dat do kufru na ceste zpatky z Cech do Australie
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    FRANCIMOR: hele posledni vec - sezen nekoho kdo ti naprogramuje tu desku a udelam ti to. Udelame to z ty esp32. Sance ze odejde ta esp32 je pry stejne velika jako u tech desek. Jinak v ramci bezpecnosti se dela robustni logika a rizeni a navrch se nacpe diagnostika co muze chcipnout. Ale to necham na tobe.
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    ABDULAH: ok. diky. teploty jsou tu v lete tak kolem 35C kdyz je horko
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    FRANCIMOR: nezlob se na me ale pokud budou moduly je to na dva typy sroubovaku 10 sroubu a dobre krabici s vyvodkama a 10tku klic kleste na fastony. Hodina prace at nezeru bez skills tak dve :-) uvidime jak to bude s cinanem ju?
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    ABDULAH: diky moc za vsechno. Ja ale bohuzel na to nemam skills a ani cas to stavet.a testovat. Potreboval bych neco hotoveho co bych mohl koupit.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    FRANCIMOR: vic me bez dalsich informaci nenapada - hadal bych a to nechci. Tak ted uz jen merit pockat na cinana a sezen nekoho kdo ti napise program do toho svaba. To neudelam bohuzel.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: kasli na nej - myslis ze to pro fraucimora by mohlo fungovat?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No tak nejdriv dobra zprava: plus bod za vypo-- oh. On tam zadnej poradnej vypocet neni. To jen trumbera nalinkoval clanek z wikipedie, vytahl si kdovi odkud nejaky cisla a zabalil do par kecu. Aha, takze rovnou ta spatna zprava: i tenhle pokus mas blbe, protoze ignorujes jednu dost zasadni vec. Schvalne jestli na ni prijdes sam. Napoveda: procpak tam vubec je ten teplotni gradient mezi povrchem a hloubkou?

    Jo, a ten problem s cenou a narocnost zatloukani obrovskyho mnozstvi zeleznejch piliru do zeme, to budes predpokladam ignorovat, coz? Stejne jako davnou otazku, jestli uz sis konecne nastudoval, kolik ze svetla se pohlti ve skle, ze jo? Protoze to je "nezajima", stejne jako te nezajima fyzika a teplota vzduchu v luxfere, ze jo? 8)))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    FRANCIMOR: jakou tam mas teplotu? Nerad bych aby se to upeklo ... http://www.elektro-svitidla.com/pic_zbozi/043446.jpg
    jistic 0,5C http://www.oez.cz/produkty/lsn-jistice-do-63-a-10-ka svorky na din listu - treba na odpory a diody
    Pokud by to nekdo dokazal vyzkouset z nyxu na panelech tak ti to klidne postavim - s tema deskama.

    zbytek bych udelal s odporovyma delicema a touhle deskou - jednou deskou :-D jedinou :-D https://www.google.cz/...m=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjJ59Xa4OjTAhVyb5oKHcXVDxEQ_AUICigB&biw=1920&bih=1008

    pripojis tohle - http://www.ebay.com/...0-DS18S20-Arduino-Sensor-/112220200429?hash=item1a20d85ded:g:x3IAAOSwEzxYPZ83 a muzes merit i teplotu baterii atd ... :-)))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    FRANCIMOR: jeste jsem si to nakreslil a ano mohlo by to s tou deskou fungovat :-) Vstup je do 30V tak by jsi pripadne na 24V panel pouzil predradny odpor.

    Nasledujici zapojeni - na 12V clanek pripojis jednu tuhle desticku s rele, na 24V druhou. povedes pouze jeden vodic - merici plus na vstup regulatoru - vystup z panelu :-) No a to je vse teda jde o to jake mas napeti na panelech ale pochopil jsem ze o moc vetsi nebude ...

    15V na dany odber a 18V naprazdno pro 12V vetev ... ale 36V pro 24V vetev by mohlo byt spatne ... dal by se do obvodu jeden odpor :-) nejprve by se to omerilo a vyzkouselo na te 12V vetev ... predpokladam ze se vstupni odpor nebude menit dynamicky se zmenou napeti ...

    Pripadne by se tam dal odporovy delic - mohlo by byt dobre na jednu polovinu a bude klid - jen by jsi nastavil dane hodnoty.

    Bude to dobre protoze v pripade zatazeni a omezeni proudu dojde ke snizeni napeti a odpoji to zatez. Pokud zacnes hodne nabijet - nadproud z panelu - klesne napeti a odpoji to zatez - teda doufam ze ten MPPT to nevuhodnoti jako jinou VA charakteristiku a prestane nabijet :-DDD Mozna bych tam dal pro sychr jeste jednu desku co bude mit tranzistor a bude hlidat napeti na baterce treba 13,5V a pro jistotu to odstreli. Musime pocitat se vsim :-)))

    Zkus vymyslet vsechny moznosti co se tam u vas mohou stat ... preci jen nase zmeny pocasi jsou rychle ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: neodpovedel jsi :-) No nic se nedeje :-) TVA teorie je nejlepsi :-) Ano Mej se hezky jiz jsem dovecerel a Budes ignorovan :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ano, proto si stavím solární kola, místo abych šetřil do kasičky na Teslu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: co zase máš s nějakým perpetuem mobilem? solární kolo je stejně má perpetum mobile, jako třeba plachetnice... prostě je to stroj, využívají přírodní síly, které ho obklopují... chápu, že v dnešní době převažuje filosofie napojení všeho na různé typy inženýrských sítí, ale mě prostě autonomní, ostrovní systémy baví a shodou okolností, kolo se dostane skoro všude (na rozdíl od auta), takže mám největší šanci dostat se s ním do místa, kde jiný zdroj energie není
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam