• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P0L0US: proč to množné číslo u těch urážek? jsi schopen dohledat, kdy bych ho já kdekoliv kdykoliv urazil?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    P0L0US: pokud to bude takovy pripad tak smeknu klobouk. V tomto pripade je to jen hromada blbosti. Promin mi to
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    Panove, zkuste prosim bez osobnich urazek. Uvedomte si, ze to tu ctou i deti (a ja). Nebylo by poprve, co clovek vymysli chirurgicky nastroj a vznikne mu nova vune do koupelny. V tomto pripade tedy misto chlazeni vznika solarni trouba.


    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: není to prostě jednoznačné - je. Pokud tedy clovek daval pozor pri fyzice na stredni 8))

    tam ten teplotní gradient je - hele, to ze samotna (udajna) existence gradientu ti ani nahodou nezarucuje, ze to bude neco chladit... to proste nechapes, nebo chapes a vedomne kolem toho mlzis?

    zvětšení kontaktní plochy se vzduchem - HAHAHAHAHAHAHA. Jo, urcite. Aerodynamicky, lehky lehokolo... a sup s masivnim chladicem na cumak 8))))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: hele, není to prostě jednoznačné. jak jsem psal, v srpnu už je rozdíl teplot v hloubce zanedbatelný, zhruba po celou první polovinu "solární sezóny" tam ten teplotní gradient je. že něco měřit chci, to jsem uvedl, ale proti jiným pokusům, na kterých pracuju, to pro mě má malou prioritu

    (napovím, že prozatím je mým hlavním favoritem chlazení solárního panelu proudem vzduchu díky namontování na jedoucí elektrokolo :-) v tomhle směru se dá pracovat např. na zvětšení kontaktní plochy se vzduchem - česky prostě hliníkový chladič na panelu, v podstatě princip stejný, jako kdysi u tuningu PC...)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: a mame tu xchaosovu klasiku.
    Zkus ty staviteli solarnich letadel,chodniku a kol a nevim ceho jeste, dat cernou desku nekam 10cm pod povrch a prez to dej sklenenou desku a zkus zmerit vyvoj teploty. Pokus cislo dve: kup zelezne tyce velikosti dle tveho uvazeni(nezapomen si paragon abys vedel na kolik to vyslo), zkus je zatlouct do zeme,zalej betonem, proste udelej vse tak jak navrhujes a opet zmer teplotu.

    Kdyz nameris nejaka slusna cisla,tak se urcite najdou lide co se ti radi slozi i na ten panel,nebo najdes investora na takovou elektrarnu,kdyz je to tak vyhodne,ze?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    protože vrstvu vzduchu, která chrání panely před ohříváním se od horkého letního vzduchu, mylně považuješ za skleník - A procpak to neni sklenik? Je to uzavrenej prostor, bez cirkulace? Do kteryho primo sviti slunicko? Pak to proste _je_ sklenik. Chapu ze to je pro tebe problem, ale s tim fakt nic neudelas 8))) A jak dlouho bude tomu kouzelnymu "izolacnimu" vzduchu trvat, nez se ohreje a izolovat prestane? Protoze, jaksi, SKLENIK, ty idiote?

    Btw, tvoje schopnost neustale ignororovat problem ztrat v tom skle je obdivuhodna. Jo, a co ta stavba? Videl jsi nekdy, jak vypada stavba normalniho chodniku? Opravdu chces tvrdit, ze ten tvuj, se spoustou zelezobetonu a pilotama vraznejma kdovijakhluboko bude "zas takovy rozdil"? 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ... protože vrstvu vzduchu, která chrání panely před ohříváním se od horkého letního vzduchu, mylně považuješ za skleník :-) ale spočítat to skutečně nedovedu a FV panel se bude ohřívat. debata, jestli solární cesty budou líp chlazené, než panely umístěné volně v horkém letním vzduchu, nebo ne, je zásadní.. ale někdo to holt musí zkusit, nejdřív.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Videl. Chodnik zcela urcite takova "cesta s poradnymy zaklady" proste neni. Par vrstev udusanyho podklady pokrytyho dlazkama nebo asfaltem. Zadny ocelovy piloty zarazeny desitky centimetru do zeme.

    vliv lepšího chlazení neokecáš. - HAHAHAHAHAHA. Ty rikej neco o "okecavani". Posledni mesic nedelas nic jineho, nez se zoufale snazis okecat ten zasadni problem, ze v tvem chodnikovym skleniku zadny lepsi chlazeni proste neni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no... pokud si někdy viděl, jak se staví nějaká cesta s pořádnými základy, tak takový rozdíl tohle zas nebude....

    každopádně, vliv lepšího chlazení neokecáš.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A problemecek s utlumem svetla v luxfere a cenou a narocnosti zarazeni pilotu destiky centimetru pod chodnik budes i nadale zarputile ignorovat? Jo, klasickej xchaos 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: teplotní gradient je tam proto, že to izoluje. - co izoluje od ceho? A proc to "izoluje"? (hura, vypada to, ze jsi na spravne ceste! )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: teplotní gradient je tam proto, že to izoluje. Otázka ale je, jaká je tepelná kapacita i vodivost té hlíny a jak rychle se případné mírné prohřátí přes den

    jinak je pravda, že v srpnu už se výhoda ochlazování z podzemí ztrácí, co jsem tak googlil. Ale to, že solární panely nedokáží jet kvůli přehřátí na plný výkon ve špičce sezóny v červnu a v červenci, to je vážnější problém, než si myslíš... samozřejmě, u ostrovních systémů je to kompenzované tím, že je přes den světlo déle a že je víc slunečných dnů, ale pokud chceš návratnost investice do FV, tak chceš prostě vyrobit max. kWh, co to dá, a to bez chlazení nedáš.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Nemel by nekdo doma solarni elektrarnu ? :-d
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    ABDULAH: ja nikoho kdo to naprogramuje neznam. Vidim ze to pro tebe je jednoduche,ale pro me je to docela slozitost...dej vedet do posty co byc si za to chtel.
    Bude to krehke? Budu to muset dat do kufru na ceste zpatky z Cech do Australie
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    FRANCIMOR: hele posledni vec - sezen nekoho kdo ti naprogramuje tu desku a udelam ti to. Udelame to z ty esp32. Sance ze odejde ta esp32 je pry stejne velika jako u tech desek. Jinak v ramci bezpecnosti se dela robustni logika a rizeni a navrch se nacpe diagnostika co muze chcipnout. Ale to necham na tobe.
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    ABDULAH: ok. diky. teploty jsou tu v lete tak kolem 35C kdyz je horko
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    FRANCIMOR: nezlob se na me ale pokud budou moduly je to na dva typy sroubovaku 10 sroubu a dobre krabici s vyvodkama a 10tku klic kleste na fastony. Hodina prace at nezeru bez skills tak dve :-) uvidime jak to bude s cinanem ju?
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    ABDULAH: diky moc za vsechno. Ja ale bohuzel na to nemam skills a ani cas to stavet.a testovat. Potreboval bych neco hotoveho co bych mohl koupit.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    FRANCIMOR: vic me bez dalsich informaci nenapada - hadal bych a to nechci. Tak ted uz jen merit pockat na cinana a sezen nekoho kdo ti napise program do toho svaba. To neudelam bohuzel.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: kasli na nej - myslis ze to pro fraucimora by mohlo fungovat?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No tak nejdriv dobra zprava: plus bod za vypo-- oh. On tam zadnej poradnej vypocet neni. To jen trumbera nalinkoval clanek z wikipedie, vytahl si kdovi odkud nejaky cisla a zabalil do par kecu. Aha, takze rovnou ta spatna zprava: i tenhle pokus mas blbe, protoze ignorujes jednu dost zasadni vec. Schvalne jestli na ni prijdes sam. Napoveda: procpak tam vubec je ten teplotni gradient mezi povrchem a hloubkou?

    Jo, a ten problem s cenou a narocnost zatloukani obrovskyho mnozstvi zeleznejch piliru do zeme, to budes predpokladam ignorovat, coz? Stejne jako davnou otazku, jestli uz sis konecne nastudoval, kolik ze svetla se pohlti ve skle, ze jo? Protoze to je "nezajima", stejne jako te nezajima fyzika a teplota vzduchu v luxfere, ze jo? 8)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam