• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ne, já akorát polemizuju s představou, že je to nutně kravina za každých myslitelných okolností.

    a ano, trubky, který nic nenesou, protože jsou jen zahrabaný v zemi, můžou fakt vyjít levněji, než trubky, který musej udržet panely i ve vichřici, apod. A musej se taky natírat, oplotit, apod.

    nevím, jestli si viděl někdy nějakou debilní solární farmu na poli, ale ono to fakt není celý domyšlený... bývá to oplocený, hlídaný monitorovaný kamerami, pokud se tam nepasou ovce, musíš sekat trávník, apod. zamysli se nad tím, co všehno škrtneš za výdaje, když by si fakt měl solární panely pod veřejným prostranstvím (takovým, které je dnes dlážděné tak jako tak) a tohle všechno neřešil.

    nemám energii (ani solární :) nějak tenhle nápad dál rozvíjet (asi jako Elon Musk a Hyperloop, že :) protože jsem celkem busy pokud jde o solární kola a (doufejme už brzy) i solární letadla - ale prostě zásadní odmítám patenty na rozum a copyright na pravdu, a ozvu se, když to vidím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: bude v nich cirkulovat chladící voda, akorát.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: solarni cesta v cr pro velke meritko je stejna kravina jako ty. Hele co tady nekomu poradit kdyz mas takove zkusenosti? No? Honite si tady koule jak pubertaci.

    Chlazeni vodou byl muj napad ;-) a uz nebudou tepelne trubice do zeme?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jenže ne _do_ skleníku - ale _pod_ skleník. - Aha. A to ze "podsklenik" se od "skleniku" neohreje zaridis jakym kouzlem? Maxwellovym demonem?

    neustálým přeskakováním mezi chodníky a cestami můžeš debatu zbrzdit - HAHAHA. Vis ze se na nyxu da fakt jednoduse hledat? Ze staci do policka "Prispevky od" napsat "XCHAOS", do policka "obsahujici text" napsat "chodnik" a razem je videt, ze dusledne mluvis o chodniku, takze obvinovat me z nejakyhoo "preskakovani" a "zbrzdnovani" je zase jen tvoje klasicky zmrdstvi?

    po náspech vedou např. ... cyklostezky. - takze od ted se bavime o cyklostezkach? Urcite? Nebo jen do chvile, kdy ti dojde par drobnejch problemecku, ktery z toho taky plynou a honem honem to zase zmenis? A kolikpak tech cyklostezek po "naspech" vede? A kolik z nich uz je davno hotovejch, takze bys STEJNE TU DIRU DO ZEME MUSEL KOPAT, takze nic neusetris, ty idiote?

    refabrikovaná konstrukce chladicích trubek nemusí být složitější, než něco, co udrží panely nad zemí i v silném větru 8))))))) Jo, jasne. Hluboka dira v zemi, trubky, chladice, izolace, filtry, cerpadla... to vsechno dohromady bude stejne "slozity" a drahy, jako jednoducha konstrukce pro nadzemni panely. Me se fakt libi, jak ve jmenu obahjoby svyho pocatecniho blaboly jsi ochotnej placnout jakoukoliv pitomost.

    fakticky se toho materiálu nakonec může spotřebovat spíš méně. - HAHAHAHAHA. Jako vazne? Budes jeste tvrdit, ze to vyjde levnejc? HAHAHAHA.

    Co se rozmrazování týče - nevím. - aha. A copak jsi to tvrdil par zprav dozadu? Aha: stejná cirkulace v zimě zajistí rozmrazování náledí a sněhu - znovu: chapes, proc o tobe rikam, ze jsi neduveryhodnej idiot? Nejdriv sebejiste tvrdis ze X, ale jakmile do toho zacnu trochu rejt, tak najednou "uhm, ja vlastne nevim".

    Takže jestli na tom chceš nějaký "důkaz" toho, že u chlazení vodou ti stačí daleko menší průřez - hele, ja ti fakt nevim. Jestli zcela vazne tvrdis, ze se vyplati instalovat obrovskej, slozitej chladici system pro FV panely, ktery uz jaksi od zacatku maji ucinnost znicenou tim, ze jsou vodorovne pod spinavym chodnikem a tlustym sklem a ktery jsou prehraty mj. proto, ze jsi je zavrel do skleniku... to je proste fakt idiocie. Zase se snazis odbihat od problemu: nejde o to, jestli chlazeni vodou obecne funguje. _Samozrejme_ ze funguje, to opravdu neni treba dokazovat. Problem je v tom, ze ho aplikujes naprosto nesmyslne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jenže ne _do_ skleníku - ale _pod_ skleník. odvod tepla musí být zajištěn, ale chlazení horkým, pomalu cirkulujícím vzduchem není nic moc (např. stojící solární kolo v létě produkuje často i jen 50% výkonu oproti kolu jedoucímu... bavíme se o letních teplotách vzduchu do 40 stupňů a tedy i za jízdy se panel ochladí max. na teplotu vzduchu a ne na takovou, která by byla ideální provozní)

    dobře, neustálým přeskakováním mezi chodníky a cestami můžeš debatu zbrzdit.. mluvil jsem o chodnících, abych zdůvodnil, že ten skleněný povrch nemusí být drahý, to je pravda. po náspech vedou např. ... cyklostezky. Každopádně ta prefabrikovaná konstrukce chladicích trubek nemusí být složitější, než něco, co udrží panely nad zemí i v silném větru, apod. - naopak, trubky zasypané zeminou můžou být daleko méně předimenzované, protože panely nese samotná zemina a trubky mají fakt řešit jen cirkulaci chladícího média. fakticky se toho materiálu nakonec může spotřebovat spíš méně.

    Co se rozmrazování týče - nevím. Pokusy s vyhřívanými vozovkami existují. Vrstva skla nad fotovoltaikou by izolovala i opačným směrem, ovšem samotné teplovodné propojení s podpovrchovou vrstvou se na rozmrazování používá. Něco z toho jsou nápady, které by se musely vyzkoušet. Cirkulujícím médiem ale přeneseš řádově víc tepla, než jen nějakým statickým médiem.

    K tomu chlazení vzduchem: třeba u našeho datacentra pro případ chlazení pouze vzduchem (tepelné čerpadlo vzduch-vzduch) vycházel průřez vzduchových kanálů v řádu metrů čtverečních - a když se nakonec po realizaci člověk podívá na rozměr vzduchovodů, co vedou od fancoilů do podlahy, tak to od toho původního odhadu není moc vzdálené.

    Naproti tomu, odvod tepla z fancoilů zajistí dvě trubky na vodu, jejichž průřez představuje naprostý zlomek průřezu těch fancoilů. Takže jestli na tom chceš nějaký "důkaz" toho, že u chlazení vodou ti stačí daleko menší průřez, než u chlazení vzduchem, tak nemusíš chodit daleko a můžeš se podívat právě na chlazení počítačů vodou vs. vzduchem (ostatně: křemík jako křemík, je nakonec jedno, jestli chladíš FV panel nebo procesor...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pořád si nezvážil okolnost, že na vrcholu léta mají solární panely _fakt_ problém s chlazením. - Ale zvazil, dokonce jsem to zminil v minule zprave ("...abys z toho vymackl o par wattu vic, tak..."). Nejde o to, ze by neexistoval problem klesajici efektivity FV pri vyssi teplote. Jde o to, ze jsi idiot, ktery nechape, ze proste nejde ten problem resit tim, ze ten FV panel zavres do skleniku. To je fakt uplne idiotska argumentace: Jo, existuje nejaky problem. Jo, ruzni lide se ho snazi resit ruznymy zpusoby. _NE_, z toho nijak neplyne, ze tvoje reseni, popirajici zaklady fyziky, je spravne.

    řada úseků cest vede po sypaných náspech - opravdu? Prosim, kolik chodniku v tvem okoli vede po "sypanem naspu"? Videl jsi nekdy, jak vypada stavba normalniho chodniku?

    než dnešní nosné konstrukce solární elektráren na polích - moment. Ty jako zcela vazne tvrdis, ze tvuj solarni chodnik s chladicim systemem s obehem chladiciho media a radiatorama desitky centimetru pod zemi bude priblizne stejne slozity a drahy, jako prefrabrikovana ocelova konstrukce, kterou privezou nakladakem na pole a tam sesroubujou a v par bodech ukotvej? Jako srsly? Tohle tvrdis?

    A hlavne, at to nezakecame: tvrdil jsi, ze " tam toho železa (či čeho) nevychází tak nereálná kvanta" a "stejná cirkulace v zimě zajistí rozmrazování náledí a sněhu". Muzes to dokazat? Nebo je to zase jen dalsi z tvejch blabolu?

    solární cesta je nesmysl, je zjevená, velká pravda, o které se dál nediskutuje. - zatimco to dleas ty? "Ja to postavim! No, vlastne, nepostavim. Vychazi to dobre! No, vlastne, zadnej vypocet nemam. Kdyz tam dam trubky tak to vychazi! No, vlastne, honem zacnu mluvit o necem jinym abych nemusel zase priznat, ze zase zadnej vypocet nemam." Jasne, tvoje argumentace je uplne perfektni. Hele, na moji strane stoji prokazatelne aspon empiricka zkusenost: epickej fail americkyho projekty a minimalne ekonomickej fail holandskyho. Co mas ty? Hromadu greentardskejch kecu a klasicky par vymluv 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    On the Road to the Sun Trip 2018 - The Sun Trip
    https://www.thesuntrip.com/sun-trip-2018/sun-trip-2018-en/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: je pěkný, jak to celý zase překlopíš v jeden obrovský, plošný osobní útok, protože to prostě v sobě nedokážeš udržet, ale pořád si nezvážil okolnost, že na vrcholu léta mají solární panely _fakt_ problém s chlazením.

    kombinace solárně-termálních a fotovoltaických panelů se běžně zkouší a účinnost zvyšuje. je zajímavé, jak v tom máš _předem_ jasno, včetně toho, že trubky v zemi (uvědom si, že řada úseků cest vede po sypaných náspech - takže žádné kopání do větší hloubky...) budou složitější, než dnešní nosné konstrukce solární elektráren na polích, apod.

    prostě pro tebe to, že solární cesta je nesmysl, je zjevená, velká pravda, o které se dál nediskutuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SunRiver - Solar-Powered Boats
    http://sunriver.eu/en/
    Contact - SunRiver
    http://sunriver.eu/contact/
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: chlazení horkých panelů horkým nehybným stojatým vzduchem - "nehybnost" vzduchu u venkovnich panelu je naprosto naesrovnatelna se skutecnou nehybnosti vzduchu v tvym skleniku, PROTOZE JE TO SKLENIK, ty idiote. Takze (a) nulova konvekce, na rozdil od aspon nejake venku, (b) vyrazne vyssi teplota toho vzduchu.

    co tedy přidat do chodníku trubky s nějakým chladícím médiem, - HAHAHAHAHA. A zase: Xchaos placne nejakou pitomost, vsichni mu zacnou vysvetlovat ze to je pitomost, ale protoze je nafoukanej idiot, tak to nedokaze priznat a radsi na puvodni pitomost navesuje dalsi pitomosti a postupne se tak propracovava k legendarni fraktalni rozbitosti, kde jsou jeho blaboly rozbite na mnoha ruznych urovnich.
    Takze udelas solarni chodnik, kterej ma mizernou efektivitu jaksi od zacatku, protoze:
    - stineny tlustym sklem
    - spatnej sklon vzhledem k dopadajicimu svetlu
    - stineni okolnima budovama, autama a dalsima prekazkama
    - je to chodnik, takze se zaspini

    A abys z toho vymackl o par wattu vic, tak vyhodis OBROVSKY penize za:
    - hlubokej vykop
    - aktivni chladici system
    - chladice zasypany v zemi
    - servis

    Jak se proboha muze nekdo divit, ze rikam, ze jsi idiot? Idiot, naprosto neschopnej myslet v souvislostech

    najednou tam toho železa (či čeho) nevychází tak nereálná kvanta. - nevychazi? Takze jsi to spocital? Tak nam ten vypocet prosim ukaz. Protoze jestli to spocitany nemas a presto tvrdis, ze toho "nevychazi nerealna kvanta", tak je to zase jen dalsi ukazka tvy prolhanosti.

    stejná cirkulace v zimě zajistí rozmrazování náledí a sněhu - dtto. Vypocet, prosim. Nebo zase lzes?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: a jakej je na to vhodnej? Jako jinej MPPT? Nebo úplně jinej?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: pak jedine nejaky jiny menic ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: jj mám stromy. Bude to toho na přímo de facto pouze sluníčko ze západu. Efektivita nic moc :-(
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: no mas neco co ti ho zastini? nebo ne? Jinak ano mene osviceny panel ma vetsi impedanci pro protekajici proud.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Nechci nic velkého, ale potřebuju offgrid domek nějak zaopatřit. Světlo, NTB, a čerpadlo na vodu (domácí vodárna). Celý domek je osazen 12V zásuvkami.
    Vešlo by se mi tam na střechu 9 panelů x 72Wp, ale teď jsem se dočetl že pokud je zapojím ty panely do série tak budou dávat všechny výkon jako ten nejmíň osvícenej, což dost degraduje jejich použití. Co je na tom pravdy?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: coze? zemni se ram http://www.solarninovinky.cz/...0504/chranite-dostatecne-vasi-fotovoltaickou-elektrarnu-pred-bleskem

    kam to cpes? mas to na strese nebo u baraku pod strechou nebo kam?

    http://files.sma.de/dl/7418/Duennschicht-TI-UCZ114630.pdf

    jinak doporucuji panely uzemnit primo na par tyci a ve vydalenosti klidne 2 metry dat jimace co uzemnis zvlast :-) je to proste oddelene i v zemi se to pak chova jinak pri zasahu bleskem :-) Slozite na vysvetleni. No a to prizemneni polu mas v druhem odkazu - zajimave nikdy bych to necekal ale budis - kvalitni provedeni :-))) Co by tesla rekla na sve sklenene kondenzatory :-D

    Drazsi to bude podle vseho kvuli oddelenemu menici - ma v sobe transformator ovsem pokud bude menic dobre navrzeny tak proste jen pripojis v menici - pokud nema svorku idealne na jistic s kontaktem a kontrolkou dany pol. No a bude po prdeli :-)))

    Divim se tomu protoze vetsina menicu ma 3 poly tudiz vsechny ty filtry atd jsou uzemneny a dane napeti co tam popisuji se tam nemuze dostat - maximalne napeti vznikle na ochrannem vodici - coz musi byt mnohem mensi. Leda by byla externi cast propojena kondenzatorem kvuli kapacite trafa a tim by se vysledny problem vyresil jedine uzemnenim vstupu a to prevazne zaporneho polu - kam vede ten kondenzator.

    Ale nedelam do solarni energie - teda ano na strese malej solar akumulator dioda a MPPT z ciny za par buck a 12V rozvod po chajde na sviceni :-)))
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: no ja s nima nemám žádné zkušenosti takže jakákoliv regulace z poly nebo mono pojede taky?
    norma která konkrétně a co znamená větší? Chci asi deset těchto panelů, ale někde jsem našel, že právě z důvodu zemnění nemohu použít klasický MPPT, ale nikde jsem se nedočetl proč. Stejně tak že je dražší instalace, ale také nevím v čem...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: tak zemnit se musi jakakoliv vetsi konstrukce. Je na to snad norma. Jina regulace? Co tim myslis? Mppt je universalni pokud se nepletu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Proč se amorfní fotopanely musí zemnit? Jaký to má účel a proč je na to potřeba jiná regulace?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: nejlepsi bude dat protekajici medium a nejake zamky pro dilatace. Mas kolektor na zemi a teplou vodu. Tu muzes akumulovat do nadrzi a pak z ni uhrivat cokoliv.

    Heled co jsemnasel http://oze.tzb-info.cz/akumulace-tepla/11358-vodni-zasobniky-pro-dlouhodobou-akumulaci-tepla

    Teda ono se to uz pouziva ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam