• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: kolik bude teplota v zime cca 5 metru hluboko? A kolik energie tam odsud dostanes?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: potřebuješ se dostat do nějaký hloubky, a nějaký druh žebrování by tam musel být. z materiálu, co dobře vede teplo. ale nemusel by mít nosnost jako nadzemní konstrukce, byl by zasypán náspem. v zimě by to stejným způsobem mohlo likvidovat námrazu...

    neříkám, že je to snadné, ale vadí mi ta jistota, že všechny myslitelné variace na takovou konstrukci budou vždy nutně nějak drahé a nepraktické... sakra, celá naše civilizace je drahá a nepraktická. solární cestu je nutné srovnávat s jinými artefakty, než se kterými je srovnávána.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Proc ho resite? Poslal jsem mu odkaz co jasne dokazuje ze to jsou kraviny at uz vzhledem k izolaci hliny, tepelne kapacity hliny, a nasledne do patricne hloubky i teploty hliny :-D

    Takze tady kravinou prasite forum mesice a pritom staci jen na zacatku se zeptat google na 5 veci a propocitat trojclenkou na kalkulacce ve windows :-D A hned se vi jestli je to kravina nebo ne ...

    Co radsi poradit tem co tady resi neco doma na solar? :-)))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PER2: to nema smysl,on to stejne nechape a mele si to svoje porad dokola
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: predpokladam, ze abys pod zemi chladil nejakou plochu(1,5m siroky nebo kolik maj stezky), nejspis tam nebude jen jedna trubka, ale nejakej system hlavniho vedeni + vedlejsi chladici system napojenej na hlavni vedeni, plus se pak naskyta otazka po kolika metrech se treba v lete tahle chladici kapalina zacne "varit" a bude nutno ji znovu ochlazovat co x metru, + potrebujes nejaky cerpadla, co tuhle kapalinu zenou + spotreba dalsi energie + maintenance.... at si to predstavuju jak si to predstavuju, nedokazu si predstavit, ze by to bylo levnejsi nez panely namontovany na nosnikach(+urcite bych ocenil "zastresenou" stezku kam neprsi a nesnezi), ktery se vsude bezne pouzivaj a neni s nima problem, navic nehrozi, ze kdyz mi nekde pres stezku prejede nakladak, kterej zrovna ptrebuje nekam projet a trubky pod zemi to nedaj, nezacne mi pod zemi chcat nejaka chladici kapalina .. nemluve o ucinnosti solarniho panelu pod zemi, pod nejakym pogumovanym poskrabanym a zaspinenym sklem
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Myslis to, jak si propagoval panely polozeny mezi kolejnicema? Jenomze o tom se v clanku nikde nic nepise. Ciste o pripojeni normalnich solarnich elektraren v blizkosti trati primo na zeleznici, bez mezikroku pres rozvodnou sit. To jsi hlasal? Link prosim 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: trubky v zemi se natírat nemusej. musíš je max. udělat z něčeho, co nerezene

    versus

    XCHAOS: trubky, který musej udržet panely i ve vichřici, apod. A musej se taky natírat,

    Takze trubky v zemi se natirat nemusi, staci je udelat z nerezu. Zatimco trubky nad zemi se natirat musi. Protoze... hmmm... protoze XChaos 8))

    Ja proste miluju tu tvoji tupou bezprostrednost, s jakou si ze zadku tahas "argumenty" pro ten jeden detail, kterej zrovna hajis, aniz by sis uvedomil, ze si seres do vlastniho hnizda a odporujes tmu, cos psal jen par zprav dozadu 8)))

    Proste nadhera 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Solar-powered trains are closer to reality than we might think | Guardian Sustainable Business | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../2017/feb/15/solar-powered-trains-uk-india-renewables-tracks-electric
    pamětníci si možná pamatují, že jsem o tom psal na NYXu před asi 8-9 lety a byl za magora, hmm. (takže trochu jinak: nikdy jsem si nemyslel, že jsem "geniální" a "vynálezce" ale vždy jen zdůrazňoval, že sleduju trendy ve světě a že my jsme jako obvykle 100 let za opicema... stejně, jako jsme kdysi pořád ještě stavěli Stalinův pomník, když v Rusku je už bourali...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: trubky v zemi se natírat nemusej. musíš je max. udělat z něčeho, co nerezene a cirkulovat musí něco, co nezmrzne (tady by riziko byl únik).

    hele, ono je to jinak: podstatné je, že lidi, co jsou si tak jistý, že solární cesty, chodníky, apod. jsou nesmysl, o nich nikdy doopravdy nepřemýšleli nějak do hloubky: prostě si představili nějaké první uspořádání, které je napadlo (nebo které někdo kdo moc nepřemýšlel už prosazoval) a nějak si zdůvodnili, že to konkrétní uspořádání je nesmysl a že jiné by nikdo nevymyslel.

    (BTW, já dřív vymýšlel spíš solární panely položené na pražcích železnice, což je poměrně hodně bezkonfliktní řešení. a nemá to daleko od nápadů, jak bude solárními panely pokrytý např. hyperloop, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: zkus radši sebe-analyzovat vlastní trolling, když jsi takový mudrc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sun Trip 2018 : Lyon - Canton (Guangzhou)
    https://www.youtube.com/watch?v=EHrrLx0Omrw
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    PER2: Mysli to vazne. Rika se tomu kognitivni disonance, v hlave se mu soucasne tlucou dve protichudne myslenky: "jsem genialni solarni vynalezce" a "uh oh, tahle vec, kterou jsem tady propagoval, je vlastne pitomost". Takze napise jakejkoliv blabol, jen aby to sam pred sebou zamaskoval. V debate o solarnich letadlech to predavadi uz asi sest let 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já akorát polemizuju s představou, že je to nutně kravina za každých myslitelných okolností. - ale to prece neni pravda. Predvadis konkretni navrhy a pronasis konkretni tvrzeni: "kdyz tam dam trubky, zacne to vychazet", "bude to rozmrazovat snih", "bude to levnejsi". Pravda, po trose vysvetlovani zase zacnes odvolavat ("uhm, ja vlastne nevim, jestli to bude rozmrazovat", "uhm, vlastne to nebude chodnik ale cyklostezka"), ale to nic nemeni na tom, ze delas mnohem vic, nez jen "polemizujes s predstavou".

    co všehno škrtneš za výdaje, - /facepalm

    nemám energii (ani solární :) nějak tenhle nápad dál rozvíjet - no, myslim ale, ze po vsech tech vykricich ze to postavis aa vyzkousis je tohle vlastne priznani, ze ti konecne doslo, jaka pitomost to je. Takze vlastne uspech 8)))
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: "a ano, trubky, který nic nenesou, protože jsou jen zahrabaný v zemi, můžou fakt vyjít levněji, než trubky, který musej udržet panely i ve vichřici, apod. A musej se taky natírat, oplotit, apod." - tohle vazne myslis vazne?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: kup si poradny brejle ;-) no je videt ze jsi me odkazy neprecetl. Tubiz nebudu dale nicit baterku na khlouposti. Postav letadlo a sup s nim do bourky. Prosim ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ne, já akorát polemizuju s představou, že je to nutně kravina za každých myslitelných okolností.

    a ano, trubky, který nic nenesou, protože jsou jen zahrabaný v zemi, můžou fakt vyjít levněji, než trubky, který musej udržet panely i ve vichřici, apod. A musej se taky natírat, oplotit, apod.

    nevím, jestli si viděl někdy nějakou debilní solární farmu na poli, ale ono to fakt není celý domyšlený... bývá to oplocený, hlídaný monitorovaný kamerami, pokud se tam nepasou ovce, musíš sekat trávník, apod. zamysli se nad tím, co všehno škrtneš za výdaje, když by si fakt měl solární panely pod veřejným prostranstvím (takovým, které je dnes dlážděné tak jako tak) a tohle všechno neřešil.

    nemám energii (ani solární :) nějak tenhle nápad dál rozvíjet (asi jako Elon Musk a Hyperloop, že :) protože jsem celkem busy pokud jde o solární kola a (doufejme už brzy) i solární letadla - ale prostě zásadní odmítám patenty na rozum a copyright na pravdu, a ozvu se, když to vidím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: bude v nich cirkulovat chladící voda, akorát.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: solarni cesta v cr pro velke meritko je stejna kravina jako ty. Hele co tady nekomu poradit kdyz mas takove zkusenosti? No? Honite si tady koule jak pubertaci.

    Chlazeni vodou byl muj napad ;-) a uz nebudou tepelne trubice do zeme?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jenže ne _do_ skleníku - ale _pod_ skleník. - Aha. A to ze "podsklenik" se od "skleniku" neohreje zaridis jakym kouzlem? Maxwellovym demonem?

    neustálým přeskakováním mezi chodníky a cestami můžeš debatu zbrzdit - HAHAHA. Vis ze se na nyxu da fakt jednoduse hledat? Ze staci do policka "Prispevky od" napsat "XCHAOS", do policka "obsahujici text" napsat "chodnik" a razem je videt, ze dusledne mluvis o chodniku, takze obvinovat me z nejakyhoo "preskakovani" a "zbrzdnovani" je zase jen tvoje klasicky zmrdstvi?

    po náspech vedou např. ... cyklostezky. - takze od ted se bavime o cyklostezkach? Urcite? Nebo jen do chvile, kdy ti dojde par drobnejch problemecku, ktery z toho taky plynou a honem honem to zase zmenis? A kolikpak tech cyklostezek po "naspech" vede? A kolik z nich uz je davno hotovejch, takze bys STEJNE TU DIRU DO ZEME MUSEL KOPAT, takze nic neusetris, ty idiote?

    refabrikovaná konstrukce chladicích trubek nemusí být složitější, než něco, co udrží panely nad zemí i v silném větru 8))))))) Jo, jasne. Hluboka dira v zemi, trubky, chladice, izolace, filtry, cerpadla... to vsechno dohromady bude stejne "slozity" a drahy, jako jednoducha konstrukce pro nadzemni panely. Me se fakt libi, jak ve jmenu obahjoby svyho pocatecniho blaboly jsi ochotnej placnout jakoukoliv pitomost.

    fakticky se toho materiálu nakonec může spotřebovat spíš méně. - HAHAHAHAHA. Jako vazne? Budes jeste tvrdit, ze to vyjde levnejc? HAHAHAHA.

    Co se rozmrazování týče - nevím. - aha. A copak jsi to tvrdil par zprav dozadu? Aha: stejná cirkulace v zimě zajistí rozmrazování náledí a sněhu - znovu: chapes, proc o tobe rikam, ze jsi neduveryhodnej idiot? Nejdriv sebejiste tvrdis ze X, ale jakmile do toho zacnu trochu rejt, tak najednou "uhm, ja vlastne nevim".

    Takže jestli na tom chceš nějaký "důkaz" toho, že u chlazení vodou ti stačí daleko menší průřez - hele, ja ti fakt nevim. Jestli zcela vazne tvrdis, ze se vyplati instalovat obrovskej, slozitej chladici system pro FV panely, ktery uz jaksi od zacatku maji ucinnost znicenou tim, ze jsou vodorovne pod spinavym chodnikem a tlustym sklem a ktery jsou prehraty mj. proto, ze jsi je zavrel do skleniku... to je proste fakt idiocie. Zase se snazis odbihat od problemu: nejde o to, jestli chlazeni vodou obecne funguje. _Samozrejme_ ze funguje, to opravdu neni treba dokazovat. Problem je v tom, ze ho aplikujes naprosto nesmyslne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jenže ne _do_ skleníku - ale _pod_ skleník. odvod tepla musí být zajištěn, ale chlazení horkým, pomalu cirkulujícím vzduchem není nic moc (např. stojící solární kolo v létě produkuje často i jen 50% výkonu oproti kolu jedoucímu... bavíme se o letních teplotách vzduchu do 40 stupňů a tedy i za jízdy se panel ochladí max. na teplotu vzduchu a ne na takovou, která by byla ideální provozní)

    dobře, neustálým přeskakováním mezi chodníky a cestami můžeš debatu zbrzdit.. mluvil jsem o chodnících, abych zdůvodnil, že ten skleněný povrch nemusí být drahý, to je pravda. po náspech vedou např. ... cyklostezky. Každopádně ta prefabrikovaná konstrukce chladicích trubek nemusí být složitější, než něco, co udrží panely nad zemí i v silném větru, apod. - naopak, trubky zasypané zeminou můžou být daleko méně předimenzované, protože panely nese samotná zemina a trubky mají fakt řešit jen cirkulaci chladícího média. fakticky se toho materiálu nakonec může spotřebovat spíš méně.

    Co se rozmrazování týče - nevím. Pokusy s vyhřívanými vozovkami existují. Vrstva skla nad fotovoltaikou by izolovala i opačným směrem, ovšem samotné teplovodné propojení s podpovrchovou vrstvou se na rozmrazování používá. Něco z toho jsou nápady, které by se musely vyzkoušet. Cirkulujícím médiem ale přeneseš řádově víc tepla, než jen nějakým statickým médiem.

    K tomu chlazení vzduchem: třeba u našeho datacentra pro případ chlazení pouze vzduchem (tepelné čerpadlo vzduch-vzduch) vycházel průřez vzduchových kanálů v řádu metrů čtverečních - a když se nakonec po realizaci člověk podívá na rozměr vzduchovodů, co vedou od fancoilů do podlahy, tak to od toho původního odhadu není moc vzdálené.

    Naproti tomu, odvod tepla z fancoilů zajistí dvě trubky na vodu, jejichž průřez představuje naprostý zlomek průřezu těch fancoilů. Takže jestli na tom chceš nějaký "důkaz" toho, že u chlazení vodou ti stačí daleko menší průřez, než u chlazení vzduchem, tak nemusíš chodit daleko a můžeš se podívat právě na chlazení počítačů vodou vs. vzduchem (ostatně: křemík jako křemík, je nakonec jedno, jestli chladíš FV panel nebo procesor...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam