• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tak v podstatě, pokud se srovnáváš s NASA, která říkala, že to nejde, tak mě role Elona Muska nevadí ani trochu :-) zatím k ní mám ale samozřejmě hodně daleko, a rozhodně podnikatelsky nemám ten správný přístup (chybí ten PayPal, který bych na začátku prodal, že jo).

    každopádně, solární chodník můžeš jistě kritizovat, ale ne tak _totálně_ jak to děláš. je to prostě nějaký prostor různých proměnných, které zahrnují jak cenu pozemků (v západním světě vysoká), tak náklady na montáž na střechy (dobře... zase Tesla solar tiles...), tak i třeba ty záležitosti s chlazením (může mít možná větší vliv, než sklon...). ty ale debatovat nechceš, v první řadě.... chceš obhajovat různá silná tvrzení z pozice groupthinku ("je přece zjevné, že i když fyzice rozumím průměrně, tak jí rozumím líp než - což se pozná hlavně podle toho, že líp rozumím i té části fyziky, které vlastně neroumím - a nikdy neudělám výpočetní chybu při dosazení do trojčlenky a pokud přeci jen, tak do ní radši nedosadím a prostě jen něco tvrdím, že je zjevné")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Sun Trip 3rd Edition: Lyon-Canton - The Sun Trip
    https://www.thesuntrip.com/sun-trip-2018/lyon-canton-en/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: no do roku 2020 :-) ale jak říkám, netroufám si pustit do letadel, dokud nepostavím solární kolo, které ujede 400 km za den a nerozpadne... prostě konstrukční postupy se to chce naučit na něčem víc při zemi.

    no a pak to samozřejmě bude o penězích a o tom nadchnout nějakého zkušeného českého amatérského leteckého konstruktéra, který v tom umí chodit (ostatně: i tohle se testuje u těch kol...)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: klidne i kdy?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: experiment jsem navrhl. povinnost provést ho mají podle mě ti, kteří vykřiují, jak jsou solární cesty zaručený nesmysl - hele, fakt ti ani trosicku nedochazi, jak neuveritelne nadutej a nafoukanej je tenhle tvuj pristup? "Ja jsem genialni vizionar, pokud nesouhlasite s tim co rikam, mate POVINNOST provest experiment, ktery jsem vam milostive navrhl"? Fakt nevidis, jaky hovado ze sebe delas? Neuvedomujes si ten propastnej rozdil mezi tvym pristupem a pristupem lidi, ktery vydavas za svoje vzory? Uplne to vidim:

    Elon Musk: Tvrdim, ze musi jit postavit levnou, znovupouzitelnou a svisle pristavajici raketu.
    NASA: Lol.
    EM: Prestante se mi smat, mate POVINNOST to vyzkouset.
    NASA: LOOOOOOL.

    I kdyz pravda, pokud jsi v posledni dobe co se vzoru tyce presel k Trumpovi, tak to sedi 8)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PER2: to je to teplo, co se nepřevede na elektřinu, ztráty
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Chci na tom vymejslet jakej typ panelu, jak vykonej a s ohledem, ze to je na karavan, tak aby to vydržel. Atd
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ano to jsi rikal a taky si rikal,ze to nejdriv odzkousis bezpilotove, ja se jen ptam kdy se to z rise tve fantatie zhmotni?
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: kdyz skocis kotrmelec z destyho patra, tak podle me budes litat, vsechno co rotuje, se chova jinak, takze rozhodne nespadnes dolu jako cihla a nezabijes se, asi, experiment jsem navrhl, tak a jestli se mnou nesouhlasis a ses si jistej , ze to nebude fungovat, tak mas povinnost to vyzkouset


    JIMIQ: "průměrný panel má dnes účinnost kolik, 20%? Takže 80% z 1000 = 800W." - proc tohle neni 200W?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    * o průměru = o průřezu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jinak z wiki:
    Average annual solar radiation arriving at the top of the Earth's atmosphere is roughly 1361 W/m2.
    Maximum normal surface irradiance at approximately 1000 W /m2 at sea level on a clear day

    průměrný panel má dnes účinnost kolik, 20%? Takže 80% z 1000 = 800W. Průměrný denní svit v létě 6 hodin? 6h * 800 W = 4800Wh ~ 5kWh.
    Tepelná vodivost oceli je 50W/mK = metr dlouhá ocelová tyč o průměru 1m2 odvede 50W za každý rozdílový stupeň (mezi koncema tyče). Práská jich tam 800, rozdílové stupně dejme tomu 20 (a to si fandíme) = 40W/K, jedna ocelová "tyč" (spíš krychle) o průměru 1m2 jen tak tak stačí.

    ------------
    Solární chodník je nesmysl i s odvodem tepla, který pouze zvyšuje cenu bez přidaného užitku. Děkuji za pozornost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ten kdo umí počítat a zná fyziku, si to vypočítá. Ten kdo neumí, musí potkávat luxfery a zjišťovat stav věcí "experimentálně"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: chlazený solární chodník je pro mě něco, jako pro Muska Hyperloop :-)

    chaosoplán chci klidně i pilotovaný....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ano, zatím jsem žádnou nepotkal. teď je už jasné, že by to bylo spojené s trubkama a cirkulací chladícího média, zakopaného asi tak metr pod zem. a součástí by byl teploměr.

    experiment jsem navrhl. povinnost provést ho mají podle mě ti, kteří vykřiují, jak jsou solární cesty zaručený nesmysl. já nic nevykřikuju - možná jsou, možná nejsou - ale navrhl jsem experiment, který by ti, kteří jsou si tak jistí, měli provést.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: Tak kdy zacnes s tou stavbou bezpilotniho prototypu chaosplanu? Hned co dokoncis solarni chodnik abys nam ukazal ze mas pravdu?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: že já to jako obvykle vůbec provozovat nechci. - no urcite. Oh, wait. Ono se na Nyxu da vlastne snadno dohledat, coze jsi to vlastne rikal:

    [ XCHAOS @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars, ] Já snad udělám někde na vlastní náklady kus solárního chodníku pomocí tradičních českých luxfer, cihel a betonu
    [ XCHAOS @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars, ] až potkám luxferu, udělám experimentální instalaci

    Ale jiste. "provozovat" je neco uplne, uplne naprosto jinyho nez "udelat nekde na vlastni naklady" nebo "udelat experimantalni instalaci". Tohle ani nahodou neni ukazka toho, jak zase odporujes sam sobe 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: problém je, že já to jako obvykle vůbec provozovat nechci. já pouze rozbíjím groupthink, že něco je zaručeně kravina - tím netvrdím opak, že nějaké dílčí implementace můžou být diletantské.

    ANDY_WARHOL: si prostě koupíš panel a MPPT jednotku a invertor, co na tom chceš vymýšlet :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    REDGUY: hele ja mam chaose docela rad, ale tyhle diskuze sem s nim uz davno prestal provozovat :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ANDY_WARHOL: A tak zase za perly typu "trubky pod zemi se natirat nemusi, nad zemi ano" to stoji 8)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam