• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: kdo říká, že se mi to nedaří? [...] tak proč bych neměl časem najít kupce na solární motorově kluzáky - no, ja rikam ze se to nedari. Uz mas kupce na solarni motorovej kluzak? Mas toho nadseneho konstruktera? Mas sponzora? Pokud vim, tak ne. Tudiz "nedari se". Klidne si fantaziruj o tom, jak se "v budoucnu podari". Ale ted se proste nedari.

    víš o tom prostě absolutní houby. - LOL. DOSLOVA A DO PISMENE mas na ty strance napsano, ze to lita na baterky a na spalovaci motor. Naprosto jasne. Ale protoze se ti to nehodi do kramu, tak se rozhodnes ten uplne jednoznacnej text ingorovat a "interpretovat fotku"... pritom samozrejme, mnohem logictejsi interpretace je "ty panely na kridle jsou tam pro nabijeni baterie pri stani na letisti a jako _tercialni_ zdroj energie za letu". Plus samozrejme kdyz se podivas na parametry letadla, z kteryho to vzniklo, tak je zcela zjevny, ze ty panely proste nemuzou stacit. Ale protoze greentard potrebuje kazdy stebelko, kteryho by se mohl chytit, aby mel pocit, ze neni za naprostyho idiota, tak fakta, ktery pred nim lezi cerny na bilim, leti z okna a nastupuje idelogie. Jak jinak 8)) (a co si jeste popovidat o tom, ze ta stranka uz tam par let lezi bez jakejchkoliv updatu, takze dost mozna tech par renderu je vsechno, co z toho kdy bude 8))) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: kdo říká, že se mi to nedaří? naopak - pokud jsem našel kupce na (první) solární kolo, tak proč bych neměl časem najít kupce na solární motorově kluzáky?

    REDGUY: víš o tom prostě absolutní houby. já si fotku interpretuju nějak, ty jinak. prostě si počkáme - a nakonec budu mít pravdu.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: a to, že ti vadí extender - o extender vubec nejde. Jde o ty baterky a o to, ze o panelech tam neni ani zminka. Ten solar transporter zjevne _NENI_ solarni letadlo, pro ktery by primarni zdroj energie ZA LETU byly panely. Mas to tam napsany cerny na bilim, prestan lhat.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: létání je drahé A to jsi nevedel, kdyz jsi vykrikoval "za pet let budu mit solarni letadlo"? Hmmmm 8)))

    ve skutečnosti jsem čekal, že kromě trollů získám i někoho na svou stranu - a nejak se nedari, co? Cim to asi bude... treba ze ostatni chapou fyziku pro stredni skoly?

    Vím, že bys rád všechny přesvědčil, že jsem pitomec - k tomu me fakt nepotrebujes 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: více cestujících při více letech! a to, že ti vadí extender.. no víš, existuje i něco jako bezpečnostní předpisy, třeba by to bez nějaké minimální výdrže do vzduchu s 5 platícími cestujícícmi nepustili. Ale nikde neříkají, že ten extender použijí při každém startu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: létání je drahé. a taky více regulované (i blbé solární nákladní kolo jsem prodal hlavně proto, že na motorku si takovouhle bednu, pokud není schválená, přidělat nesmíš!)

    byrokracie musí znát kategorii experimentálních letadel, další možnost je vejít se do kategorie ultralightů. je možné, že jsou nějaké předpisy, že prostě s tak nízkým plošným zatížním křídla ani nesmím do vzduchu. Zatím to vypadá, že cílím na kategorii "ultralehký motorový kluzák", což je tak říkajíc zatím velmi málo využívaná kategorie.. ale pro solárně elektrické letadlo je to jediná možnost (bez elektřiny musí mít schopnost aspoň bezpečně přistát plachtěním)

    ve skutečnosti jsem čekal, že kromě trollů získám i někoho na svou stranu - takhle to prostě v životě funguje, polarizace není jednostranná. Vím, že bys rád všechny přesvědčil, že jsem pitomec a nemá cenu se mnou spolupracovat.. ale prostě svět není takovýhle a někteří lidé stále znovu zjišťují, že proti řadě jiných jsem menší pitomec.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: je to letadlo schopné dopravy cestujících - cestujiciho, jednotne cislo, nelzi. A neni to DOPRAVNI letadlo.

    každopádně více "dopravní" solární letadlo je ve vývoji taky: - a tohle uz je jednoznacna lez, protoze tohle proste _neni_ solarni letadlo v tom smyslu, jako se tady o nich bavime: "The main power source is a lithium battery pack, but an optional range extender can be fitted into part of the baggage compartment. It consists of a generator running on unleaded auto gas.". Znovu a znovu tuhle lez opakujes, i kdyz to mas naprosto jasne napsany a kazdej si to mure precist.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jakým způsobem zafinancuju solární letadlo v roce 2020 - vzhledem k tomu, ze zbyvaj necely tri roky a ze nejakou dobu taky bude jaksi trvat ho postavit, tak uz ti fak dost dochazi cas 8)))

    pokud si lidi budou donekonečna opakovat, že je něco nemožné, místo aby to zkusili, tak to prostě nemožné bude a uplne presne stejne to dopadne, kdyz tlucubove budou misto zkouseni porad jen opakovat, ze "za pet let" to budou mit a ze pak vsichni uvidej a at ostatni drzej hubu, ze zabijej imaginaci 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: je to letadlo schopné dopravy cestujících. pravda, ve skafandru - ale v běžném dopraním letadle máš taky nějaký dress code (např. stěží tě na letišti pustí do letadla nahatého.. i když zase to asi spíš, než s bombou v notebooku).

    každopádně více "dopravní" solární letadlo je ve vývoji taky:
    HALE platform
    http://www.solar-flight.com/projects/solar-6-seat-transporter/
    už jsme to řešili, že by s takovým projektem asi nepřišel jen tak někdo bez předchozích zkušeností. ty máš určité pochybnosti... ale letadla tak jako tak tráví velké množství času na letišti, takže to, že se bez jakéhokoliv připojování k čemukoliv nebo výměny baterií mohou samovolně dobíjet, prostě neublíží ničemu. Hmotnost té fotovoltaiky je zanedbatelnější, než si myslíš (jak jsem opakovaně zdůrazňoval - samotný křemík asi jen 0.5kg/m2, za předpokladu, že křídla jsou sama o sobě konstrukčním prvkem panelů...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: nevím, pokud si nepochopil, že pasáž s oligarchy byla moje lolitika (tedy ironické narážky na současnou politickou situaci, zejména ve vztahu ke snahám zalíbit se Číně, apod.).

    nevím, jakým způsobem zafinancuju solární letadlo v roce 2020. nejjednodušší by bylo, kdyby mi prostě začala moje firma pořádně vydělávat, což je samozřejmě poněkud ve hvězdách. další možnosti existují taky. jisté je, že bych pro to musel nadchnout zkušeného leteckého konstruktéra - tak, jako jsem pro solární kola nadchnul zkušeného konstruktéra kol.

    je to jenom o přístupu - pokud si lidi budou donekonečna opakovat, že je něco nemožné, místo aby to zkusili, tak to prostě nemožné bude (a zbytek je ta fyzika - to je pravda...)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: a uz sis vymyslel jak to je vlastne s temi letadly? Dvakrat tolik letadel,ktery budou za polovic vylobovane od vítěze v zavodu kol... Me porad zajima co ze to unese a nove i jestli si tam i stoupnu nebo budu muset po ctyrech na hajzlik,mam takovy dojem,ze sis protirecil,tak bych chtel vedet jak to vlastne je dneska.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jinak solární stratosférické letadlo, které se snaží vstoupit na trh vyhlídkových letů do stratosféry, už jedno existuje a testuje se, takže mlžíš - a to zase tak trochu lzes, ze jo? Protoze to letadlo, o kterem mluvis, neni _dopravni_. Tedy samozrejme, ledaze bys ted zacal vysvetlovat, ze vyhlidkovy letadlo je vlastne taky "doprava". A o tom, ze "existuje" je v tomhle pripade docela na hrane, o tom radsi taky mluvit nebudeme. Nebo kolik ze "cestujicich" uz "dopravilo"? 8))

    uvědom si, že to, zda někdo má z něčeho užitek, je čistě subjektivní kategorie, - ja nemluvim o tom, jestli z toho ma nekdo uzitek. Ja mluvim o tom, ze kdyz jsme se te zeptali na vyhody solarniho kola pro pekare, vsechno, co jsi dokazal rict, bylo "uvidime". A ted jsi honem doplnil "pekarovi se to libi" 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: pekař dostal nabídku na přestavbu na dobíjení ze zásuvky, ale hrozně se mu líbilo, jak se mu to solárně dobíjí, zatímco prodává chleba na farmářských trzích (kde žádná zásuvka pochopitelně není). je z toho nadšený a chce to nechat tak jak to je, bral by to hned, ale zatím si to bude jen půjčovat (za chleba :-), prodám mu to v momentě, kdy bude dostavený CT5/Lenochod.

    mimochodem, i pro jeho výborný řemeslný chleba samozřejmě je trh. ale pokud ti stačí ten strojový od Babiše, tak si to užije, a zabíjej svůj život žvaněním na netu, je-li to to, co od života očekáváš. je-li tenhle trolling to nejzábavnější, co si v životě dokázal vymyslet, že budeš dělat a co tě naplňuje - inu, tvoje volba.

    já jsem už někde jinde a dává mi to do kontaktu s lidmi, kteří jsou také někde jinde.

    Pokud se pustím do letadel, předpokládám, že to bude s lidmi, kteří jsou také někde jinde a kteří dělají, co je v životě baví, místo aby to nedělali a rejpali do těch, kteří to dělají.

    (Jinak solární stratosférické letadlo, které se snaží vstoupit na trh vyhlídkových letů do stratosféry, už jedno existuje a testuje se, takže mlžíš - ani není to _dopravní_ letadlo, pouze veze platícího cestujícího, ale z logiky věci, když stoupáš do 25 km, tak asi nebude tvůj největší problém, že bys současně nemohl přistát o 1000 km jinde, protože i větroň by tam z téhle výšky doletěl.. pokud cestující poptávají jen vyhlídku a návrat na start, nevylučuje to současně i lety z bodu A do bodu B.. podstatné je, že trh tam je...)

    uvědom si, že to, zda někdo má z něčeho užitek, je čistě subjektivní kategorie, dle rakouské školy. když bude můj pekař chtít kolo dobíjet solárně (a on chce) a nebo když bude někdo chtít vyhlídku ze stratosféry na solární pohon, je otázka jejich subjektivních preferencí, jestli se jim třeba chce odmontovávat baterku z kola a nosit k zásuvce, nebo jestli chtějí slyšet vrčení motoru nebo letět potichu na baterie a solár. Tobě nepřísluší posuzovat z nějakého pseudoobjektivního hlediska, jestli je to rozhodnutí správné - pokud oni této nabídce na trhu dají přednost, tak prostě dají, poptávka existuje, nabídka tím pádem vznikne a bude dále optimalizovat svoje náklady.

    Tvoje představy, jak by se ty věci měly dělat "správně", jsou v tomto ohledu naprosto irelevantní. Pokud to děláme bez dotací, tak je to naše věc, trh tu existuje a ty máš smůlu a můžeš mít max. blbý kecy.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Jen tak pro pobaveni. Kdyz se XChaose zeptate na ekonomiku provozu solarnich stratosferickych dopravnich letadel, cili veci, ktera neexistuje, nikdo pricetny na ni ani v naznaku nepracuje, proste neco, co je ciste jeho fantasmagori:

    XCHAOS: trh zde je

    A na druhou stranu, kdyz se ho zeptate na vyhody solarniho nakladniho kola "pro pekare", cili technologie, ktera je naprosto bezne dostupna a zvladnutelna kymkoliv, kdo dal elektrotechnickou prumyslovku:

    XCHAOS: no prostě, uvidíme.

    Takze asi tak. Jestli jen tak nahodne placa, nebo jestli jako cynickej zmrd spoleha na to, ze o solarnich letadech muze tvrdit cokoliv, protoze jaksi neexistujou, zatimco u solarnich kol je potreba si davat pozor, protoze je trivialni pristihnout ho pri lha-, ehm, nepresnem vyjadrovani, posudte sami 8)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: napriklad dle vypoctu se muj hlinikovej ram pri zatizeni pri narazu - beru jen jeden nosnik ne dva nad sebou - a pri sile 1000kg - prohne na 1500mm o 65mm a to beru zatizeni na stred. pri dobrejch svarech to tu tunu vydrzi bez poskozeni a zbytecne unavy pri beznem pouziti ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: abys nerek ze jsem zmrd tak tady mas :-) https://e-konstrukter.cz/technicke-vypocty
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    xchaos zase perli a placa kraviny.
    Nemel by si radeji domalovat ten planek at aspon ma firma co to kolo bude vyrabet ho nemusi i vymyslet?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: spocitej pruhyb profilu na konstrukci a dej to sem :-) klidne to pak spocitam taky. Heled a proc by mi mela kvalitne provedena kostra prasknout?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ano, vim, ze tvoje z prdele vytazeny cisla jsou vytazeny z prdele, protoze nejsi schopnej predvest verohodnej zpusob, jak je spocitat. To mi prijde jako racionalni pristup.

    No, a co se tyce toho citatu... LOOOOOOOOL. Linkuje ho idiot, kterej ma prokazatelne problemy pochopit zakladni fyzikalni poucky a pritom vykrikuje, ze dokaze vyvizionarovat solarni letadlo spickovejch parametru je si zatracene jistej, ze se "dozijeme" masove solarni letecke dopravy? Ta ironie 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jo, takže ty bez předvedení vlastní výpočtu (což si v minulosti aspoň zkoušel) prostě _víš_ ... ale jsem to já, kdo je tady idiot. Zajímavé.

    The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt. - Bertrand Russell - BrainyQuote
    https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/b/bertrandru101364.html
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ty totiž předem umíš odhadnout, která čísla jsou špatně. - ne. Ja umim odhadnout, ze cisla, ktery pises, sis vytahl z prdele. Resp. neodhaduju to, _vim_ to, protoze nejsi schopnej predvest zadnej verohodnej vypocet. Proste placnes cislo, reknes "tvrdim ze to tak je", nebo, jeste legracneji, "velmi kvalifikovany odhad je" a hotovo. To je proste placani.

    pokud budou moje čísla dobře, co tě tak trápí na tom, kde je vezmu - 8)))) A to ze "jsou dobre" se pozna jak? Ze budes dupat nozickou do zeme, vykrikovat ze jsi vizionar a ze tvrdis ze to tak je? 8)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam