• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ABDULAH: jinak to na obrazku je trapezovy plech a tohle ti bude pasivnechladit asi tak jako by to tam nebylo ... Lol jses vazne trotl ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: lol kolik chladicu jsi v zivote navrhl? Podle toho co ukazujes bude tohle prvni lol jeste bez vypoctu jinak by jsi takovou picovinu nikdy nenavrhl ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: já se na vlnitý plech v radiátoru koukám hned tady vedle stolu. (je to takový ten pokročilejší typ, co mu stačí nižší teplotní gradient topného média, že jo... což je BTW stejný případ u chlazení a nižšího gradientu topicího média)

    jako zpochybňuj si co chceš ale zpochybňovat i principy pasivních chladičů na chipech v PC mi přijde fakt moc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: takhle, ten plast trochu izoluje, ale napovím: baráky nemají formu plastových krabic, takže to asi tak úplně super izolovat teplo taky nebude.

    ano, můj plán je v podstatě do každé dutiny dal ventilátor (a ne, nebude to konkrétně _tenhle_ kus plechu, ten byl jen inspirací). resp. v jednom místě bude muset být plech narušen kvůli svorkovnicím, takže v tom místě bude prostor pro instalaci nějaké ventilátorové krabice, která pokreje několik prostředních dutinek současně.

    (jen mi mrzí, že kvůli orientaci na vlnitý plech se musím vzdát nápadu, že původně koncipovaná chladící dutina bude současně fungovat jako náporový motor :-))
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    XCHAOS: ...no, neviem ...ale jak sa na to divam ...vypada to na trapezovy plech s ocelovym jadrom... to nebude chladic, ale topeni... ak by si to mal z hliniku a kazda ta dutinka mala svoj ventilator, tak by to teoreticky mohlo trocha chladit... ale vzhladom k tomu, ako je tlusty ten plast, na ktorom su zalaminovane tie kremikove desky , vysledny efekt bude zanedbatelny....

    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: http://www.koupelny-venta.cz/userfiles/file/Korado/přehled%20typů.JPG

    A ukaz mi chladic do kompu s vlnitym plechem? Rad se poucim ... Vsude vidim plechy nalisovane navarene na heatpipe ale nikde vlnity plech jednou stranou pridelanou na hrejici plochu - https://www.google.cz/...tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjP47iXnfXXAhUEDewKHalgDUMQ_AUIESgB&biw=540&bih=831
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    REDGUY: videl jsi nekdy vnitrek rekuperacni jednotky? smotanej vlnitej plech :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: co je uvnitř radiátorů? (teda těch modernějších?) právě že vlnitej plech. To samý CPU chladiče (více méně). ... vlnitej plech all the way down!!!

    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: protoze verejnost neni debilni a vi ze vlnitej plech je picovina ... To co jsem ti psal bude mnohem lepsi - lepsi kontaktni plocha. Vetrak staci jeden doprostred hihi ... Nikde jsem v radiatoru nevidel vlnity plech - kdyztak trapezovy prave kvuli spojene plose a prenosu tepla :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (zastávek)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ale to je právě to.. co je uvnitř radiátorů? (teda těch modernějších?) právě že vlnitej plech. To samý CPU chladiče (více méně). Potřebuješ maximalizovat plochu, na který se předává teplo vzduchu. A když ho účině přednáš, vytvoří se konvekce, což je to, oč u pasivního chlazení vzduchem běží

    (já teda budu mít ve vlnitým plechu větráky, kvůli chlazení během odstávek...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QNEDLEEQ: no nevím, asi jak kdo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QNEDLEEQ: no tak jdi do toho, vozit si na kole špavek :-)

    hele, já otázku chlazení mám uspokojivě vyřešenou u stratosférických solárních letadel, jen mám malou podporu ze strany veřejnosti :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: neni ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: vodní chlazení samozřejmě zkouší kde kdo.. problém s lehkým dopravním prostředkem je ten, že nechceš vést spoustu vody a trubek a navíc přechod tepla z křemíku na trubky je stejný problém jako u vzduchového chladiče.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: co udelat vodni chlazeni? Hihi muze ti to vyhrejvat sedacku ;-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Prejmenoval bych toto forum - solarni technika aneb kolektivni pomoc xchaosovi. Hihi
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: heled zapomen na vlnitej plech je to dalsi tvuj nepropocitanej vyplod fantazie.
    Takze si spocitej tepelny odpor kremik - plech.
    Tepelny odpor plech panelu - vlnitej plech
    Tepelnou vodivost - ocel hlinik - nebo nevim co tam chces dat?
    Nakonec zjistis ze tepelny odpory budou takovy - ze dat dopredu lapac vzduchu a zespod na to nalepit Lka z hliniku ... Co pujdou jedno na druhy. Pekne slabou vrstvou teplovodnyho silikonu ... Tak trojku hlinik ... Minimalne 2 mm radeji z ohejbaneho plechu ... Hihi nebo lisovane s radiusem v rohu. No a bude to drazsi - ale aspon to neco udela

    Lol
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ja to chapu ... Nebo proc si myslis ze projekt co jsem daval do kupy pro kamose na zelenou obsahoval vodou chlazene panely? Mas tam oboje teplo a elektrinu co to pohani - plne sobestacne topeni. Jen musis shazovat snih hihi.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, ta vrstva plastu fakt neni jedinej problem, kterej tenhle plan ma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam