• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QNEDLEEQ: no nevím, asi jak kdo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QNEDLEEQ: no tak jdi do toho, vozit si na kole špavek :-)

    hele, já otázku chlazení mám uspokojivě vyřešenou u stratosférických solárních letadel, jen mám malou podporu ze strany veřejnosti :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: neni ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: vodní chlazení samozřejmě zkouší kde kdo.. problém s lehkým dopravním prostředkem je ten, že nechceš vést spoustu vody a trubek a navíc přechod tepla z křemíku na trubky je stejný problém jako u vzduchového chladiče.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: co udelat vodni chlazeni? Hihi muze ti to vyhrejvat sedacku ;-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Prejmenoval bych toto forum - solarni technika aneb kolektivni pomoc xchaosovi. Hihi
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: heled zapomen na vlnitej plech je to dalsi tvuj nepropocitanej vyplod fantazie.
    Takze si spocitej tepelny odpor kremik - plech.
    Tepelny odpor plech panelu - vlnitej plech
    Tepelnou vodivost - ocel hlinik - nebo nevim co tam chces dat?
    Nakonec zjistis ze tepelny odpory budou takovy - ze dat dopredu lapac vzduchu a zespod na to nalepit Lka z hliniku ... Co pujdou jedno na druhy. Pekne slabou vrstvou teplovodnyho silikonu ... Tak trojku hlinik ... Minimalne 2 mm radeji z ohejbaneho plechu ... Hihi nebo lisovane s radiusem v rohu. No a bude to drazsi - ale aspon to neco udela

    Lol
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ja to chapu ... Nebo proc si myslis ze projekt co jsem daval do kupy pro kamose na zelenou obsahoval vodou chlazene panely? Mas tam oboje teplo a elektrinu co to pohani - plne sobestacne topeni. Jen musis shazovat snih hihi.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, ta vrstva plastu fakt neni jedinej problem, kterej tenhle plan ma.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jako ta vrstva plastu ten plán trochu kazí, to je pravda. přesto si myslím, že vrstva vzduchu kolem toho plastu chlazení nijak zvlášť nezlepšuje.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já chci potáhnout panel zezpoda nějakým staniolem a prošroubovat vlnitý plech přes to - what? Takze tvuj plan je, ze teplo z mista panelu nekde uprostred mezi vlnama toho plechu bude putovat z kremiku skrz podkladovou vrstu do staniolu, skrz (tenouckej) staniol k mistu dotyku s vlnitym plechem, tam do vlnityho plechu (jak to tam bude drzet?) a skrz ten vlnitej plech se to pekne rozsiri nekam, kde to ofouka vetrik?

    Jeminacku 8)))

    nemůže od solárního létání zastavit vůbec nic krome fyziky, xchaosi, krome fyziky. Prave jsme objevili dalsi vec, kde mas krapanek mezery 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: to se právě řeší. já chci potáhnout panel zezpoda nějakým staniolem a prošroubovat vlnitý plech přes to...

    ale problém je, že můj flexibilní panel má sice výhodu, že je lehký, ale jinak má spoustu nevýhod a špatná tepelná vodivost je jedna z nich. Rigidní panely mají zezpodu světě div se docela robustní plech...

    co se týče rigidních panelů, tak si prostě představuju, že místo toho rámu by se použilo podložení vlnitých plechem (tedy na jednotku plochy cca stejné množství materiálu. a samozřejmě, muselo by jít o poněkud hlubší "vlnky", než jsou ty běžné co vidíš na běžných plechových kůlnách kolem. představuju si vlnky, které mají hloubku výrazně větší, než je šířka jednoho pruhu přiléhajícího na panel (třeba 1 cm proužky, 10 cm "amplitua" hranaté vlnu)

    cílem je přiblížit se tvarům, které mají pasivní chladiče na elektronice, samozřejmě. vlnitý plech místo robustního odltku volím kvůli nákladům (ale už jsme narazili na to, že ty stroje na "vlnění" plechu - vlničky, vlniče? - ano, takhle se to totiž dělá :-) mají svoje limity, jak to jde nastavit a na chlazení solárů to optimalizované fakt není :-)

    každopádně, jak vidíš, tak někoho, kdo je už jen krůček od vlnění vlastního plechu na míru, nemůže od solárního létání zastavit vůbec nic :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: no ano, ale ne vždy je pro to odpadní teplo využití. Panelům ale klesá dost výrazně účinnost, když se přehřejí.

    V těch textech mluví o rozdíl v řádu jednotek procent, ale tím nemyslí procenta z max. výkonu - myslí tím procenta účinnosti. Přijít o několik procent třeba z 19% účinnosti je tedy docela problém...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, chapu spravne, ze ten panel na tom vlnitym plechu lezi rovne? Cili se dotyka je ve velmi tenouckejch podelnejch pruzich? Cili ze naprosta vetsina panelu vubec neni v kontaktu s tim . "chladicem"? Jen jestli to chapu spravne 8))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: hybrit budis,ale u elektroaut zadnou nadrz ani nemas... Jako ta zima je fakt pro tydle auta naprd...
    Ale ted zijeme v dobe kdy se vlastne moc nevi,jaky system se uchyti,takze tezko predjimat. Jen doufam,ze nebudou dotovat z verejnych zdroju nakupy elektro aut...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: nic va zlymale thermo solarni panely jako kombinace solaru s tepelnym cerpadlem je stara jak system sam. Vlnitej plech bez pohybuvzduchu bude na ...

    Ale verim tomu ze to co pises nemusi byt realne a uz vubec to nemusis myslet vazne. Takze jen dalsi kravina co nema cenu dale rozvijet ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    THEODORT: Ještě by to chtělo najít nějakej co zvládá 3x260Wp panely par. tedy nějakých 22A. Všude píšou jen 16A :-( Stačil by troj, ale ideálně někde v ČR nejlépe v Praze a okolí :-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    XCHAOS: to se pak pochlub, ale pokud nenalepis na zadni stranu panelu hliikovy zebrovany chladice tak rozdil oproti rovny zadni stene(v beznym sklonu solarniho panelu..) bude nula nula prd..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tady jsou zajímavá čísla:
    Passive cooling technology for photovoltaic panels for domestic houses | International Journal of Low-Carbon Technologies | Oxford Academic
    https://academic.oup.com/ijlct/article/9/2/118/633328
    mj. je jasné, že solární panel který se sám uvádí do pohybu (jakýmkoliv způsobem) má okamžitou výhodu v tom, že vyrobenou energii tak jako tak využívá ke svému vlastnímu chlazení...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam