• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: to ze mas nad sebou vysoke stromy te pri prvni bource muze stat peknej balik :-) hihi mzslisze blesk jde do vejsky? Ne jde tam kde ma nejmensi odpor ...
    Pokud mas prebytek tak nic - proste se na panelu zvisi napeti na max a nebude se odebirat proud ... tot vse ta eneregie se proste nebude dale prijimat ... Zmeni se na teplo atd ...
    Jenze DC jistic ma trosku jinou konstrukci a navic bejva dvojtej - DC napeti jaksi neprochazi nulou - tudiz pokud vznikne oblouk a pri 30A ti klidne vznikne oblouk - tak proste hori hori a nema ho co zhasnout :-)))
    Pekna cena - pouzivame v praci bezne ... https://www.shopelektro.cz/.../jistice-stejnosmerne,-2-polove-minia/oez-ltn-uc-jistice-do-80-a-10-ka
    CUKI
    CUKI --- ---
    tak pokus ještě zde:
    Tak ještě další dotazy na znalé věci.
    Řeším regulátor pro tři panely 260Wp. Tedy na výstupu bude ve špičce při udržovacím (13,7V) napětí až 55A. Regulátory s narůstajícím proudem dost tragicky rostou na ceně, takže bych letní špičky klidně oželel a na výstupu by mi stačilo 30A.
    Takže k otázkám:
    1) Co se stane z nadbytečnou energií? Ptal jsem se několika prodejců a každý mi tvrdí něco jiného. Krom tepla v podobě přirozených ztrát cca (5% účinnosti) podle mě regulátor musí nějak vyzářit i ty přebity, nebo ne? Rozhoduji se mezi dvěma druhy regulátorů:
    a) https://eshop.neosolar.cz/mppt-smart-solarni-regulator-victron-energy-100-30
    kterej má sic jen 30A na výstupu, ae hodnocení lepší. Navíc má za tu cenu v sobě i integrovaný bluetooth, pomocí kterého je snadnější nastavení i kontrola stavu přes mobil i PC. Bez BT je o asi o 800Kč levnější.
    S větším už cena roste enormně nahoru, takže to pro mě nemá cenu.
    A nebo b) https://eshop.neosolar.cz/mppt-solarni-regulator-epsolar-100vdc-40a-serie-akterej má dle různých diskusí na toto téma dost rozporuplné algoritmy své funkce a někdy jakoby vypadává. Jsou to příspěvky staršího data a tak nevím jestli soudruzi z číny už nějak vyřešili. K tomu je potřeba stejně externí displej: https://eshop.neosolar.cz/epsolar-displej-mt-50-k-regulatoru-pwm-a-mppt takže si cenou příliš nepolepším, ale výkonem ano. Tenkle regulátor se dá ale zase navíc sehnat z číny za cca 60% ceny tady.

    2) všude se píše o nutném DC jističi mezi panelem a regulátorem. Jako chápu použití přepěťové ochrany nějakého slušného kalibru, jako ochrana před bleskem. Tu ale naštěstí nemusím řešit, protože mám nad sebou vysoké stromy. Takže riziko je zanedbatelné. Ale jistit proudově omezený zdroj mi nedává smysl.
    Pochopil bych vypínač, kdybych musel odpojovat regulátor od soláru ve dne, ale tohle nepobírám. Navíc tohle napětí (37V DV) umí řešit i mnohem levnější AC jistič.

    3) jištění ze strany baterie je už pochopitelně nutné i přes to, že oba regulátory by měli mít v sobě pojistku (výměnou?) Tedy něco takového: https://eshop.neosolar.cz/pojistny-odpojovac-63-a ?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    SPECZ: Za prvy, fakt bych rad videl lepsi statistiku nez "typek rikal". Za druhy, i kdyby, jedno auto denne z tech sto tisic, co jich Blankou projede _fakt_ neni "pomerne casty problem", kterej by byl nejak relevantni k otazce "je nejak zasadne uzitecny, ze kdyz mi dojde batarka v elektroaute, tak ho muzu nechat par dni stat a ono se nabije?".
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    REDGUY: Prumerne 1* denne dojde nejakemu autu benzin v tunelu blanka. Nemam to jak odzdrojovat, rikal mi to typek z dispecinku autotunelu tsk. Ale naznacuje to ze je to pomerne casty problem .
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    DRAGON: Cus, já mám tohle z Aliexpressu: http://bit.ly/2Al8xVc a k tomu připojený batterypack. Na vícedenní treky s telefonem, foťákem a GoPro napohodu, ale nevím čím napájíš ten 13'' noťas :)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DRAGON: jaky napeti ma notebook?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ABDULAH: ja to potrebuju jako ze co nejmensi, prave. Proste dalsi vec do myho 60 litrovyho batohu na cesty. ten panel vypada super, ale ja ho neslozim... :/
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DRAGON: jak to ma byt velky a tezky?
    Znamej mel neco takovyho - 2x https://www.ebay.com/...RV-Boat/142427025188?epid=26011210207&hash=item21294fef24:g:PuEAAOSwfglZ1JMx
    k tomu MPPT a malou baterii 6x lithium z toho to bral zdrojem napeti ...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ahoj, mel bych dotaz: potrebuju na jednu expedici solarni nabijecku, myslite, ze tohle bude ok?

    rad bych z toho nabijel dva mobily (jeden bude slouzit jako access point) a 13 notebook (kde pojede jenom excel, word a dalsi nevykonne aplikace).

    nekdo zkusenosti s timto? dekuji

    GoalZero Nomad 13 - Power Bank | Alza.cz
    https://www.alza.cz/sport/goalzero-nomad-13-d1434028.htm
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: nejde no moznosti je nekolik a vsechny se me libej :-D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Treba proto, ze na rozdil od tebe na nem opravdu pracuje a nema cas na foceni?

    ty vždycky víš všechno líp - jeee, hele, strawman, to uz jsi nejakou dobu nepredvedl. Prave naopak: celej point tyhle posledni debaty je, ze ty sebejiste vykrikujes, jak presne vis, co ma Bernard k dispozici, zatimco ja se ti snazim vysvetlit, ze z dostupnych informaci nelze nic takoveho odvodit. Ale pochopitelne, kdyz ti dojde, ze jsi placnul pitomost, tak pro staryho mlzice je "obvinim Redguye z toho, co sam delam" oblibena taktika posledni zachrany 8)))
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: osobne bych okopiroval napravu jako mam na cliu ... rameno do trojuhelniku pridelany na dvou cepech - gumovych. Vepredu kulovy cep a na tom tehlice a z vrchu tlumic s pruzinou a na to bych jen pridelal cep rizeni. hotovo ... Naboj ze zubatym kolem by drzel na silnem sroubu a bylo by :-P :-D

    Jednoduche - lehke - efektivni ... no a retez by jsi jen protahnul a mel tam napinaci kladku co by ho drzela v danem napeti :-P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: proč teda na svůj zbrusu nový profil (taky budu takový muset mít) dal 3D malůvku a ne fotku nového kola? :-) hele, nemám na tyhle debaty čas. Jsou zbytečné - ty vždycky víš všechno líp, to už dávno všichni víme :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Myslis na tom videu ze srpna, cili vic nez ctvrt roku starym? Jako ja chapu, ze podle sebe soudis, ze za ctvrt roku se nic postavit neda, ale.... no, ne kazdej je na tvoji urovni 8))) XLogika v praxi 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no to, co má na videu, jako tandem nevypadá: musí to právě přestavět na tu prodlouženou verzi...
    Bernard & Yann Cauquilavec Sun Power - The Sun Trip
    https://www.thesuntrip.com/bernard-yann-cauquil/
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: protože to maj postavený v netandemový verzi. - no a? Protoze maj neco v netandemovy verzi automaticky implikuje, ze to nemaj v tandemovy verzi? Mluvil jsi s nim? Ma nejakej blog, kde dokumentuje stavbu? Prosim, podel se. Protoze jinak to vypada, ze zase jen mlzis, vydavas svoje dojmy za fakta a ignorujes logiku. Proste, jako obvykle 8))

    hele, nevím, no. počítám, kdyby se mnou nepočítali, že mi pošlou mail. - hmmm. Pul roku do startu a zadny informace ohlede takhle dulezityho tematu? Zajimavy... 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: až na to, že my to čirou náhodou máme okopírované od toho, jak se to na většině celoodpružených kol fakt dělí.

    někdo tu tedy znovuvynalézá kolo - ale tým Lenochod-1 to fakt není....
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: no a co? Ma jinak ulozenou napravu - je to jednodussi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: tak např. nemá jeho levá a pravá strana extra tumič, v naší verzi :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam