• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: nevidis ten kus chybejici zavory v triskach? a zbytek lezet na zemi? Odpalilo to nejakou elektroniku atd ... hihi

    posli panely ... koukneme na to ... a menice mivaji svoje ochrany - to je pak problem tam cpat jistic ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: Ani ne tuším 9,12 nakrátko jen nevím co znamená STC u proudu nakrátko NOCT je asi jen 7,4A. Našel jsem někde že to jsou různý normy za různých podmínek, ale která je pro mě směrodatná? Beru vždy tu horší, ale není možné aby nastali ještě (ne)příznivější podmínky? O tom nemám páru.
    Co se na tý fotce stalo? Nějak tam nic nevidím. Ale to že blesk uhodí někam, kam by teoreticky neměl, nebo nepomůžou všemožné přepěťové ochrany a bleskojistky to se stává. Žádná ochrana není 100%ní. Pokud jsi do jistého úhlu od toho stromu, tak se ta pravděpodobnost podstatně zmenšuje.

    A k tomu jističi 27,36A tedy 32A by mělo stačit. Moje otázka je jestli není jedno co tam dáš, protože cokoliv nad tenhle proud vyhoví jako vypínač. Respektive stejně špatně jako DC jistič.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    LOPIK: no nez jsem naucil slecnu aby po rozsviceni zebravyho voka zajela k prvni benzince ... tak se ji to taky stalo :-D No neco tam svitilo a najednou to nejelo :-DDD
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    REDGUY: tak si v elektro aute povezes centralu a dva kanystry :-D To da rozum ne ... navic v rusku bejva dost zatazeno tak tam budes cekat dlouho :-D lol
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: heled koukni na tohle ... https://i.nyx.cz/files/00/00/17/77/1777717_204195c950c655fa2cfd.jpg?name=IMG_20171120_074359.jpg

    stromu to upalilo konec jedny vetvicky a troleje se to nedotklo ... heh ... co teda melo mensi odpor? ;-)

    Ono najdes ten jistic i na prod z tech solaru? Kolik daji? 30A? tak tam by to chtelo asi tak tu 40A ... no maji do 72V a minimalne 24V DC coz by ti stacilo - to mas pravdu.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    CUKI: No urcite. A kdyz ti nekde uprostred Ruska dojde elektrika, tak proste zastavis, nechas auto "par dni" nabijet solarem a pak jedes dal. Pokud te teda mezi tim nesezral medved.

    Dpc prace, to vam fakt prijde xchaosuv argument "nekam jedu, najednou mi dojde stava ale pokud mam elektro auto, tak ho proste NEKOLIK DNI necham stat na miste, nez se dobije" aspon priblizne pricetnej, ze ho musite hajit? Oukej, tak v Rusku jsou benzinky od sebe 300km. A jak sakra daleko jsou tam od sebe dobijeci stanice? Je lepsi mit v aute dva kanystry, nebo mit elektro auto, kterym ujedu sto kilaku a pak ho musim nechat "nekolik dni" na slunicku (nebo tydnu, pokud je hnusne) nez ujedu dalsi stovku?

    Smarja pano...
    CUKI
    CUKI --- ---
    REDGUY: Protože jezdíš v civilizované Evropě. Ale třeba i v pitomém Rusku nemusíš potkat benzínku 300Km!! V Doněcku jsem měl v Nivě taky 2 rezervní kanystry a používali se tam naprosto běžně
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LOPIK: Aaaaargh. Jo, jasne, obcas se to stane. Ale je to VYJIMECNA SITUACE a Xchaosovo srovnavani elektrickyho auta, ktery "necham par dni odstavene a pak se k nemu vratim" versus "o hruzo, musim pro benzin" je proste blabol. I kdyby to bylo validni srovnani (neni), je to pro benzinaky tak marginalni pripad, ze nema smysl ho udavat jako "vyhodu" elektroauta.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    REDGUY: Já ti nevím - mně se to teda ještě nestalo, ale zažil jsem to už fakt x-krát, jak někomu z práce nebo v rodině.. Myslím že to bude stejně častý jako nehoda nebo porucha - tzn. nic vzácnýho.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    SPECZ: Jo, urcite, kdyz solarnimu autu dojde baterka v tunelu, tak par dni ho tam nechat urcite pomuze. Chjo...

    Ale hlavne, to "jedno auto denne" mi prijde jako sakra divna statistika. Protoze Blanka se ohlede tohohle nijak nelisi od libovolny jiny silnice a_fakt_ nemam pocit, ze bych na silnicich vcelku bezne vidal auta, kterejm dosel benzin. Ty jo? Stava se ti, ze ti proste najednou dojde benzin? Me ne. Znas nekoho, komu by se to stalo (proste jen tak, ne proto, ze je socka)? Ja ne. Proste zjevne "autum casto dochazi benzin kdyz nemaj moznost ho dopnit" _FAKT_ neni problem. Opravdu se o tom musime bavit?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: DC jistič funguje jinak a je mi jasná nevýhoda DC napětí, kde se nedá oblouk zhášet, ale většina mnou používaných AC jističů je použitelná i pro malé DC napětí. Např: https://dexhal.cz/...id=EAIaIQobChMI6fHOmLiM2AIVZrvtCh115QwcEAQYASABEgJtLfD_BwE#detailni_specifikace

    Bude tam 30-37V, tedy by měl jít v pohodě použít i AC jistič. Ale o tohle mi úplně tak nejde (i když proč tedy používat mnohem dražší DC jistič?). Ale spíš o to kdy vlastně tento jistič může vybavit? Za jakých podmínek tam bude větší proud?

    Ad blesk) "hihi mzslisze blesk jde do vejsky? " Ne on jde z výšky dolů cestou nejmenšího odporu. A stromy jsou proti vzduchu velmi dobré vodiče a velmi dobře uzemněny. Tedy je u mě riziko mnohem nižší, protože jsem v bleskovém stínu. Není to stoprocentní, ale to ani ta nejlepší bleskojistka v kombinaci z externím jímačem a přepěťovou ochranou nejvyššího stupně.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    REDGUY: Tomu ze bys to chtel nejak lip dolozit rozumim. Bavil jsem se o tom s typkem co tam celej den sedi u kamer a hlida jestli tam nedi nejakej problem, v momente kdy mel na projekci pustenyho ridice co se pokousel odtlacit svy auto na min blby misto :-)
    Na druhou stranu, kdyz vezmes ze na blbejch sedmi kilometrech asfaltu skoro kazdej den nekomu ten benzin dojde, tak si myslim ze neco co ti po par desitkach minut umozni s tim alespon cuknout na min blby misto muze bejt casto pomerne sikovna zalezitost ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CUKI: to ze mas nad sebou vysoke stromy te pri prvni bource muze stat peknej balik :-) hihi mzslisze blesk jde do vejsky? Ne jde tam kde ma nejmensi odpor ...
    Pokud mas prebytek tak nic - proste se na panelu zvisi napeti na max a nebude se odebirat proud ... tot vse ta eneregie se proste nebude dale prijimat ... Zmeni se na teplo atd ...
    Jenze DC jistic ma trosku jinou konstrukci a navic bejva dvojtej - DC napeti jaksi neprochazi nulou - tudiz pokud vznikne oblouk a pri 30A ti klidne vznikne oblouk - tak proste hori hori a nema ho co zhasnout :-)))
    Pekna cena - pouzivame v praci bezne ... https://www.shopelektro.cz/.../jistice-stejnosmerne,-2-polove-minia/oez-ltn-uc-jistice-do-80-a-10-ka
    CUKI
    CUKI --- ---
    tak pokus ještě zde:
    Tak ještě další dotazy na znalé věci.
    Řeším regulátor pro tři panely 260Wp. Tedy na výstupu bude ve špičce při udržovacím (13,7V) napětí až 55A. Regulátory s narůstajícím proudem dost tragicky rostou na ceně, takže bych letní špičky klidně oželel a na výstupu by mi stačilo 30A.
    Takže k otázkám:
    1) Co se stane z nadbytečnou energií? Ptal jsem se několika prodejců a každý mi tvrdí něco jiného. Krom tepla v podobě přirozených ztrát cca (5% účinnosti) podle mě regulátor musí nějak vyzářit i ty přebity, nebo ne? Rozhoduji se mezi dvěma druhy regulátorů:
    a) https://eshop.neosolar.cz/mppt-smart-solarni-regulator-victron-energy-100-30
    kterej má sic jen 30A na výstupu, ae hodnocení lepší. Navíc má za tu cenu v sobě i integrovaný bluetooth, pomocí kterého je snadnější nastavení i kontrola stavu přes mobil i PC. Bez BT je o asi o 800Kč levnější.
    S větším už cena roste enormně nahoru, takže to pro mě nemá cenu.
    A nebo b) https://eshop.neosolar.cz/mppt-solarni-regulator-epsolar-100vdc-40a-serie-akterej má dle různých diskusí na toto téma dost rozporuplné algoritmy své funkce a někdy jakoby vypadává. Jsou to příspěvky staršího data a tak nevím jestli soudruzi z číny už nějak vyřešili. K tomu je potřeba stejně externí displej: https://eshop.neosolar.cz/epsolar-displej-mt-50-k-regulatoru-pwm-a-mppt takže si cenou příliš nepolepším, ale výkonem ano. Tenkle regulátor se dá ale zase navíc sehnat z číny za cca 60% ceny tady.

    2) všude se píše o nutném DC jističi mezi panelem a regulátorem. Jako chápu použití přepěťové ochrany nějakého slušného kalibru, jako ochrana před bleskem. Tu ale naštěstí nemusím řešit, protože mám nad sebou vysoké stromy. Takže riziko je zanedbatelné. Ale jistit proudově omezený zdroj mi nedává smysl.
    Pochopil bych vypínač, kdybych musel odpojovat regulátor od soláru ve dne, ale tohle nepobírám. Navíc tohle napětí (37V DV) umí řešit i mnohem levnější AC jistič.

    3) jištění ze strany baterie je už pochopitelně nutné i přes to, že oba regulátory by měli mít v sobě pojistku (výměnou?) Tedy něco takového: https://eshop.neosolar.cz/pojistny-odpojovac-63-a ?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    SPECZ: Za prvy, fakt bych rad videl lepsi statistiku nez "typek rikal". Za druhy, i kdyby, jedno auto denne z tech sto tisic, co jich Blankou projede _fakt_ neni "pomerne casty problem", kterej by byl nejak relevantni k otazce "je nejak zasadne uzitecny, ze kdyz mi dojde batarka v elektroaute, tak ho muzu nechat par dni stat a ono se nabije?".
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    REDGUY: Prumerne 1* denne dojde nejakemu autu benzin v tunelu blanka. Nemam to jak odzdrojovat, rikal mi to typek z dispecinku autotunelu tsk. Ale naznacuje to ze je to pomerne casty problem .
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    DRAGON: Cus, já mám tohle z Aliexpressu: http://bit.ly/2Al8xVc a k tomu připojený batterypack. Na vícedenní treky s telefonem, foťákem a GoPro napohodu, ale nevím čím napájíš ten 13'' noťas :)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DRAGON: jaky napeti ma notebook?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ABDULAH: ja to potrebuju jako ze co nejmensi, prave. Proste dalsi vec do myho 60 litrovyho batohu na cesty. ten panel vypada super, ale ja ho neslozim... :/
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DRAGON: jak to ma byt velky a tezky?
    Znamej mel neco takovyho - 2x https://www.ebay.com/...RV-Boat/142427025188?epid=26011210207&hash=item21294fef24:g:PuEAAOSwfglZ1JMx
    k tomu MPPT a malou baterii 6x lithium z toho to bral zdrojem napeti ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam