• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    XCHAOS: meh, ani prd, minimalne po pul roku ti bude malo panelu chybet, baterie staci dimenzovat jen na 2denni spotrebu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAPE: no v podstatě, kolik instaluješ Wp špičkového výkonu, tolik za rok sklidíš kWh. Samozřejmě mimo zimu, zvláš[ s panelala naplacato.

    Spotřebiče potřebujou především dobrý invertor, hlavně ty na bázi jednofázových střídavých elektromotorů. Autobaterka sama o sobě dává proud jak kráva a vejde se do ní cca 1 kWh.

    Abych to uvedl v nějkých lidských jednotkách: moje zkušenost je, že 1.5 m2 monokrystalických panelů vyrobí elektřinu odpovídající kapcitě autobaterie v létě téměř za každého počasí. Proto obecně radím: méně panelů, více baterií. Nakonec se to dobije vždycky, zatímco z většího množství panelů nebude kam dávat.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: ja myslel ze mas slapky
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAPE:
    uplne nejdulezitejsi je zjistit realnou spotrebu + rezervy. k tomu dostatecne dymenzovat baterii a potom teprve resit zbytek...

    az budes mit tohle spocitano, tak je dobre zvolit si typ solarniho panelu.
    pokud mas opravdu dost mista, tak bych uvazoval o Amorfním panelu, tento typ panelu pracuje mnohem lepe i s neprimym, rozptylenym svetlem. proto bude lepsi v mesicich, kdy neni slunce tak vysoko.
    velka
    nevyhoda je ze potrebuje na stejny vykon, 2,5 krat vetsi plochu nez monokrystalicke a polykrystalicke, ale pokud mas opravdu plnych 2.5metru * 7, tak by to melo stacit.

    dalsi velmi dulezitou komponentou je tzv regulator, ktery ti meni proud z panelu do nabijeciho proudu na baterii. jsouo dva zakladni druhy, pritom je rozhodne lepsi pouzit MPPT (tento typ prevede veskerou dodanou energii, ten druhy jmenem pwm ti cast vykonu zahodi), ale presne parametry budou opet zalezet na zvolenem panelu.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, porad jsi v EU. To nemas datovej roaming, ze jsi tak nadsenej z free wifi?

    A btw, s prazdnou baterkou se jet da 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: zas free wifi a pivo za euro. A s prázdnou baterkou se jet nedá...
    MAPE
    MAPE --- ---
    XCHAOS: myslim ze to chcem dimenzovat trisezonne nie iba na leto.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: nechatuj tu a jed dal :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAPE: klíčové je rozhodnout se, jestli to dimenzuješ na léto, nebo třísezóně (v zimě máš smůlu tak jako tak a když už, tak ne vodorovná střecha)
    MAPE
    MAPE --- ---
    HERR_FLICK: cauko.
    na streche mam kopec miesta je to cca 2.5 x 7m. v nakladaku zijem celorocne. momentalne parkujem na mieste kde elektrika je ale jedna sa mi o cas straveny na cestach kde na elektrike nie som a taktiez do buducna sa moze vyskytnut ze budem parkovat a stat dlhsiu dobu na mieste kde nebude.
    naroky nemam nejak specialne svietenie, dobijanie mobilu a pod, komp mam maly asus, ktory pouzivam sem tam niesom moc kompovy typ, obcas nejake elektricke naradie a ak by sa dalo bolo by fajn keby sa dal zapojit sici stroj veritas a nieco obcas usit.
    diky moc za odpoved
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no, tak jsem se mýlil, no. Tak snad příště, s účinějším kolem. Každý moje další kolo jezdí o něco líp :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Phone call with... Michael Polak
    http://www.youtube.com/watch?v=y2Z4gF3MAxA
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: na druhou stranu, i v tomhle počasí získám tak 40% teoretického maxima...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Btw pri pohledu na Evropu to vypada, ze se pocasi rozhodlo ukazat solarnikum, ze solary fakt nejsou moc spolehlivy zdroj energie. Oblacnost se nam tu pekne usadila a nikam se ji nechce:).
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    REDGUY: https://www.weatherbit.io/ tady maj neco zadara na zkousku a data mesic zpet.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Nevite nekdo nahodou o sluzbe, ktera pres nejaky rozumny API nabizela "historicky" (uvozovky proto, ze myslim par dni dozadu) povetrnostni data? Weather Underground uz free API klice nedava, OpenWeatherMap, navzdory nazvu, chce za pristup k datum mesic dozadu $150 8( Abych do tech grafu mohl primalovat i oblacnosti...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ty vole ty prvni jsou fakt blazni ...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Tak vcerejsek.



    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ANDY_WARHOL: ja sem na konci kvetna taky tezko predstavil, ze na konci cervna/ zacatku cervence bude zima a lejt No jo, no. Kdyby tak jenom existovali nejaky webovy stranky, kde by ses mohl dozvedet jaky prumerny pocasi pro dany misto a cas. Kde by ti to reklo, ze treba v cervnu v Salzburgu mas kazdej den v podstate 50% sanci ze bude zatazeno a dest nebo ze za ten mesic prumerne naprsi nejakejch 12 cm vody. Kdyby tak existovalo neco jako https://weatherspark.com/m/75391/6/Average-Weather-in-June-in-Salzburg-Austria , to by se ty "prumery" hned urcovali lip 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Tak ti nevim. Bud nechapes, co znamena slovo "prumer", nebo mas dost zmatecny predstavy o pocasi 8))

    "Moje prumerna rychlost bude 200km/d. Tedy, pokud pocitam jen slunecny dny. Tedy, pokud pocitam jen slunecny dny kdy mi fouka vitr do zad. Tedy, pokud pocitam jen slunecny dny kdy mi fouka vitr do zad a kdy jsem ujel aspon 200km za den" 8))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam