• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: dobře, to je jasný, že každá technologie má svoke trade-offy, pro a proti, náklady, apod.

    Jenže jsou tu i další faktory. Jeden z nich je, co se stane, když se masivně rozšíří jeden zdroj: u uhlí je to jasné: emise, povrchová těžba, a časová omezenost zdrojů, v případě dopravy započtení EROEI související s dopravou, apod.

    Další pohled na věc je, co se stane, když se celá civilizace stane masivně závislá na několika obřích zdrojích. Ona konkurence na trhu není jen kvůli tomu, abys usmlouval nejlepší cenu, ale právě o con-currency, paralelní existenci více dodavatelů, kteří jsou zastupitelní a nahraditelní.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: on myslel centrální FV - měnič - transformátor - vedení VVN - transformátor - usměrňovač v spotřebiči
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ABDULAH: kam sa mi strati 60% energie, ked mi to ide zo strechy rovno do baterky? tie kabely mozu mat dlzku tak 20m od strechy do miestnosti s menicom a baterkami, ked to prestrelim, to je stale kratsie ako z rozvodny NN co mame na konci dediny potial je to tak 100m
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    z těch ad hominem tady by se dala za chvíli složit písnička... nebyla by moc dobrá, ale to ty urážky taky nejsou
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    neuznávám způsob přemýšlení, že jeden druh elektrického zdroje je ten nejvíc nejlepší. Tak to ve světě nefunguje. Někdy se víc hodí jádro, někdy slunce, někdy uhlí. Dostavejme Temelín a dál podporujme střešní FV. Baterie do toho příjdou časem. Za dvacet let bude zase jiná situace, třeba se pak vyplatí vyměnit Dukovany za nový model a nebo se víc vyplatí obestavět republiku panelama, nebo se nám vyplatí vystřelit panely do vesmíru. To nemůže nikdo vědět a spočítat
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JIMIQ: ty si dobrej demagog. fakt si nepripadas jako trapak ?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ANDY_WARHOL: zima je jenom tři měsíce, takže polovina mi dává smysl. Samozřejmě se používá tepelné čerpadlo a ne přímotopy

    nic počítat nebudu, já netvrdím, že je to NYNÍ levnější než kdyby stát zadotoval jádro. Ale postupně to zlevňuje a jádro ne. Jádro se staví na 45-60 let. Jaké budou ceny FV za 45 let? Ceny baterií?


    ANDY_WARHOL: tobě se na zahradu vejde jaderný reaktor? to gratuluju :-)

    Já nevím, vy ste si spletli fórum/klub? Přečtěte si oba dva, prosím, název. Díky.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: a jednu mistnost bych mel obetovat? to je cena domu o 500 tis vic. plus cena toho powerpacku a cena toho solarz. a to vynasobime poctem domacnosti kolik ti uzivi jedna jaderka. do toho zapocitejme zivotnost baterii, ktere vydrzi kratsi dobu. zkus to hodit na papir v konkretnich cenach, a vsadim se, ze to uz takova lace nebude.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: cili vem panely co celorocne vyrobi tolik aby todalo trvale 1gw energi atd ...

    ucinnost 88 procen pojakou dobu? dnes nabijes do tri dnu vybijes? lolololol

    uz se priznej xchaosi ...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: v zime polovina? lol ... spocitej cenu alternativy za jadro - prosim ...

    spocitej cenu toho ostrovniho systemu ... dekuji
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JIMIQ: jak si prisel na to ze v zime se spotrebuje polovina, to uz vubec nedava smysl, kdyz se naopak musi vic topit.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JIMIQ: jo a topit budu drevem vid, tak na to zapomen. takze mam pravdu. pokud nechci vyuzivat zdroje ktere produkuji co2, tak musim i topit elektrinou a v zime me to solary ani omylem neuzivi. krome jaderek tak maximalne vodni elektrarny, ale to taky neni zrovna levna vec. nehlede na to, ze potrebuji hodne mista.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ABDULAH: no ještě aby se to celé vyrábělo a stavělo zahraničníma firmama, to bychom už nezaplatili vůbec

    a to ze se az 60 procent energie ztrati ti nevadi? myslim toho co se na solaru vyrobi nez to projde k pislednimu cloveku ...

    v ostrovním systému tohle neplatí. Tesla powerpack 2 má round-trip účinnost 88%
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ANDY_WARHOL: spotřeba domu se vším (vaření, topení, spotřebiče) dejme tomu 8MWh/rok, to je 9kWp, to na střechu dáš úplně v pohodě. V zimě se vyrobí desetina, t.j. 800kWh, ale spotřebuje polovina, t.j. 4MWh, takže potřebuješ do baterií dát 3,2MWh. Tesla powerpack 2 má 1,3m x 0,8m (přes 2m na výšku) a 210kWh, dejme tomu nějaké mezery mezi tím, tak 1,5m x 1m. Potřebujech jich 16, takže 6m x 4m, to je jedna místnost.

    Čili, nemáš pravdu, vejde se to v pohodě. Je to nepohodlné, je to extrémně drahé, ale vejde se to.

    A já neříkám, že bychom jádro stavět neměli, ale prostě nezlevňuje a alternativa zlevňuje...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: prosim a proc atom nezlevnuje? heled kolik z toho solaru se vyrobi v cr?
    jestli se nepletu tak Putka sliboval ze vetsina stavby bude v rukach ceskych firem ... jen tak pro zajimavost ...

    http://www.skoda-js.cz zasrany komousi - zbyl po nich zavod co to dokaze vyrobit ... atd atd atd ...

    a to ze se az 60 procent energie ztrati ti nevadi? myslim toho co se na solaru vyrobi nez to projde k pislednimu cloveku ...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JIMIQ: muze to zlevnit jach chce, ale to neni vse. potrebuje to prostor a tak aby si uzivil treba jeden dum kompletne i v zime, tak bys ty baterky nemel kam dat a ty solary taky ne. leto v pohode, ale nejsme medvedi abychom se na zimu uspali. bez jadra se chce obejit nemecko, ale maj tam porad nejaky jaderky a pritom uz ted elektrinu dvakrat drazsi nez ve francii, vsude kam se podivas vetrniky a panely na vsech strechach a stejne to nestaci, musej palit uhli a plyn z ruska. uhli maj svoje, ale musej kvuli tomu stale likvidovat vesnice, jako se to delo u nas driv, akorat se to moc lidi nedozvi. ekologie dostava naprdel ve jmenu ekologie. jak priznacne.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    problém je, že zatímco fotovoltaika zlevňuje exponenciálně, jádro stojí furt plus-mínus stejně (nebo násobně zdraží jako Flamanville nebo Olkiluoto)
    a baterie taky zlevňují exponenciálně, 10x za posledních 20 let, ale z toho 5x bylo za posledních 5
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Distribuovana energetika (kazdy ma svoje solary) viac koreluje s distribuovanou ekonomikou buducnosti. Jadro moze byt nejaky worst case support backup.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: vzdy se najde nekdo kdo tleska i hovadine.

    muze se stat ze za par let budou mit solary 60 procent a nebo udelaji fuzi i do kontejneru pred barak a solar zmizi z masoveho meritka

    no ono 50 a vice let zivotnost reaktoru je pekna zivotnost - nic neni vecne

    je mi jasny ze solar nikdy nemel podporu a tennekolika bilionovej tunel v rozpoctu za nejz by bylo nekolik jaderekje v pohode - lol

    vis mel by jsi pochopit ze dulezite je nevyrabet a kdyz tak uvazene - a ne ze budeme vsechno pocitat na to co nam vydela.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: nevím popravdě, proč jsem dostal - 3 :) ok, asi získají nějakou kinetickou energii i ostatní produkty reakce (=plazma se ohřeje). Jenže ta část energie, která se uvolní jalo neutrony, bude problematická.

    Pokud vím, většina představ o využití fúze počítala s normálními turbínami. Jenže to je celkem jedno: jakýkoliv materiál, ze kterého se pokusíš reaktor udělat, bude vystaven proudu neutronů. Takže ocel, železo je relativně odolné vůči jaderným transmutacím.. jenže neutrony ti budou rozrušovat krystalickou mřížku železa i čistě mechanicky.

    U fúzního reaktoru máš teda stejný problém jako u křemíkových panelů: životnost není nekonečná. Jako u jakéhokoliv lidského výrobku, snad s vyjímkou dekorativních předmětů z drahých kovů.

    Jakmile je to zdroj energie, musíš počítat EROEI. Což je pochopitelně propagandisticky zneužitelné: u jádra vyhlásíš jako že životnost reaktorunje 60 let, ačkoliv zatím nikdo tak dlouho žádnou elektrárnu v chodu neudržel, u panelů je zase můžeš chtít odepsat, až reálný výkon klesne pod. 75% nominálního. (nebo taky ne)

    Politizace energetické problematiky je pozoruhodně zamotanâ. Jâdru věří Číňani... a k pochopení jejich civilizace je dobré do ní nejdříve nahlédnout, o což se teď snažím.

    Příklon environmentálního hnutí k nové levici, na Západě od cca 70tých let 20.století, situaci dál zkomplikoval. Levice viděla potřebu revoluční změny, současně ale energetika je obor, kde musíte chápat ekonomiku vzácných zdrojů a ne uvažovat nějak post-scarcity rozmáchle. (Prostě jde o prachy..)

    Podpora jaderné energie, která se nikdy neobešla bez masivních státních investic a regulací, přichází často zprava a z konzervativních kruhů (ne až tak paradoxně: pokud k udržení životního stylu, který je aktuálně tradiční, potřebujete hodně energie, tak berere kde se dá...)

    Na NYXu mě za postoje k energetice hejtovali, ještě když ty si chodil za základku. Proč přesně, to nevím... některé moje tehdejší "nerealizovatelné" představy ve velkém materializuje Elon Musk a všichni mu tleskaj...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam