• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: vzdy se najde nekdo kdo tleska i hovadine.

    muze se stat ze za par let budou mit solary 60 procent a nebo udelaji fuzi i do kontejneru pred barak a solar zmizi z masoveho meritka

    no ono 50 a vice let zivotnost reaktoru je pekna zivotnost - nic neni vecne

    je mi jasny ze solar nikdy nemel podporu a tennekolika bilionovej tunel v rozpoctu za nejz by bylo nekolik jaderekje v pohode - lol

    vis mel by jsi pochopit ze dulezite je nevyrabet a kdyz tak uvazene - a ne ze budeme vsechno pocitat na to co nam vydela.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: nevím popravdě, proč jsem dostal - 3 :) ok, asi získají nějakou kinetickou energii i ostatní produkty reakce (=plazma se ohřeje). Jenže ta část energie, která se uvolní jalo neutrony, bude problematická.

    Pokud vím, většina představ o využití fúze počítala s normálními turbínami. Jenže to je celkem jedno: jakýkoliv materiál, ze kterého se pokusíš reaktor udělat, bude vystaven proudu neutronů. Takže ocel, železo je relativně odolné vůči jaderným transmutacím.. jenže neutrony ti budou rozrušovat krystalickou mřížku železa i čistě mechanicky.

    U fúzního reaktoru máš teda stejný problém jako u křemíkových panelů: životnost není nekonečná. Jako u jakéhokoliv lidského výrobku, snad s vyjímkou dekorativních předmětů z drahých kovů.

    Jakmile je to zdroj energie, musíš počítat EROEI. Což je pochopitelně propagandisticky zneužitelné: u jádra vyhlásíš jako že životnost reaktorunje 60 let, ačkoliv zatím nikdo tak dlouho žádnou elektrárnu v chodu neudržel, u panelů je zase můžeš chtít odepsat, až reálný výkon klesne pod. 75% nominálního. (nebo taky ne)

    Politizace energetické problematiky je pozoruhodně zamotanâ. Jâdru věří Číňani... a k pochopení jejich civilizace je dobré do ní nejdříve nahlédnout, o což se teď snažím.

    Příklon environmentálního hnutí k nové levici, na Západě od cca 70tých let 20.století, situaci dál zkomplikoval. Levice viděla potřebu revoluční změny, současně ale energetika je obor, kde musíte chápat ekonomiku vzácných zdrojů a ne uvažovat nějak post-scarcity rozmáchle. (Prostě jde o prachy..)

    Podpora jaderné energie, která se nikdy neobešla bez masivních státních investic a regulací, přichází často zprava a z konzervativních kruhů (ne až tak paradoxně: pokud k udržení životního stylu, který je aktuálně tradiční, potřebujete hodně energie, tak berere kde se dá...)

    Na NYXu mě za postoje k energetice hejtovali, ještě když ty si chodil za základku. Proč přesně, to nevím... některé moje tehdejší "nerealizovatelné" představy ve velkém materializuje Elon Musk a všichni mu tleskaj...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: proc by to melo byt uplne ot? postavim fuzni reaktor - do nej dam clanky pohlcujici cast zareni s premeou na elektrinu a zbytek bud pres termoclanky a pak turbinu - nebo primo turbinu. nejake takove clrnky jsou ... a mas to kombinaci - tepelne casti - neutrony atd a odchyceneho zareni - "solarni clanky"
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS:
    8 minut? Ve skutečnosti světlu Slunce trvá tisíce let než dorazí k Zemi! – Nevšední Svět
    https://www.nevsedni-svet.cz/...inut-ve-skutecnosti-svetlu-slunce-trva-tisice-let-nez-dorazi-k-zemi/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: no ve skutečnosti, ta energie fúze se projevuje jako kinetická energie neutronů. Aby si něco ohřál, musí ten neutron do něčeho narazit a tam je právě zakopaný pes..

    Ale v tomhle klubu je to offtopic. A nerad bych se mýlil, jako u toho infračerveného záření...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY:
    CYBERHIPPY: ok, že je toho v infračerveným pásmu víc než ve viditelným, mi teda trochu překvapuje, to připouštím..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Sakra, duchodkyne ma problemy 8(

    Spectacular news from Françoise Denel!

    The Dean experienced many problems during her first days in China, in the Xinjiang region.

    Tired by the numerous police checks, thrown to the ground by the terrible desert wind, Francoise finally had to be transported to Turfan.

    The organizing team asked her to take the time to rest. A rest that allowed her to quickly find the smile, surrounded by many people met on the spot.

    For safety, the organizing team also forced hier not to continue his bike path in the Xinjiang region and in the Gobi desert. She will take tomorrow truck for a few hundred kilometers before continuing her adventure.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ze by nejvetsi fuzni reaktor v tehle slunecni soustave nezaril IR? to by me pak zajimalo proc ze se to snazej ti hlupaci na zemi tu fuzi napodobit
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: slunce v infračerveným spektru kupodivu moc nevyzařuje (proč asi) - /facepalm
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sunlight : In terms of energy, sunlight at Earth's surface is around 52 to 55 percent infrared (above 700 nm), 42 to 43 percent visible (400 to 700 nm), and 3 to 5 percent ultraviolet (below 400 nm).

    A to je prosim na POVRCHU Zeme, kde uz toho spoustu sezrala atmosfera. Ale mistni expert na solarni energii presto tvrdi, ze "Slunce v IR kupodivu moc nevyzaruje". No, LOL, dalsi polozka do seznamu 8)))

    XChaosi, hint: vymluv se na uzeh 8)))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: a nie je to tam take na samovrazdu? ked vidim jak aziati jazdia, tak by som mal celkom strach :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: slunce v infračerveným spektru kupodivu moc nevyzařuje (proč asi). Teoreticky by ale bílá mohla odrážet infračervené vyzařování z okolí :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: jen v tunelu, mimo tunel 100.

    Už mi z dálnice vyrazili (v rekonstruovaném úseku, kde nebyl odstavný pruh)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No, solární panel na střeše by kompenzoval právě tak cca spotřebu klimatizace :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DZODZO: neni nadto prijit k vychlazenymu auto s prazdnou baterkou... :-D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    model X ma moznost udrzovania teploty v kabine (buzzword: cabin overheat protection), klimatizacia nebezi nonstop ale iba dochladzuje, tym padom to nema nejaku extremnu spotrebu

    Tesla cabin overheat protection feature
    https://www.youtube.com/watch?v=IByl13beBmg
    PER2
    PER2 --- ---
    JIMIQ: ja bych tuhle moznost ocekaval u vsech aut na baterky...
    nic to nemeni na tom, ze jestli ti nevadi, ze je 42 nebo 48, tak to musis bejt superhuman ... nekde sem kdysi cetl o nejakym pokusu, kde vyslo, ze cerny auto ma i vetsi spotrebu o asi 2% neb musi drtit vic klimatizaci nez svetlejsi barvy a taky uz jsme trochu off topic
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jinak co jsem pohledal, tak jak Tesla Model S, i Nissan Leaf umožňují nechat běžet A/C v zaparkovaném autě.

    Running the AC while parked - My Nissan Leaf Forum
    http://www.mynissanleaf.com/viewtopic.php?t=4956
    "You can turn the AC on when the car is off via the iPhone app or Carwings internet page"

    https://forums.tesla.com/forum/forums/running-air-conditioner-tesla-s-ev-overnight-while-parked
    "Stop, shift into neutral, apply parking brake via touchscreen. Turn on A/C if not already on. Walk away. Or, not. The A/C (or heat) along with everything else will remain on whether the car is occupied or not."

    Dá se tedy předpokládat, že Sono Sion to bude umožňovat také. I rest my case. *mic drop*
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam