JIMIQ: tak popravdě, když to teď čtu
How do we know that recent CO2 increases are due to human activities? « RealClimate
http://www.realclimate.org/...w-that-recent-cosub2sub-increases-are-due-to-human-activities-updated/
tak koukám, že jsem si naběhl: jde o poměr stabilních isotopů, ne o ten nestabilní, který se používá k datování. odlišit jde jen atmosférický uhlík od organického+fosilního současně.
můj argument, že uhlík pocházející z biomasy je odlišný od uhlíku fosilního, byl vlastně chybný: jde měřit pouze nepřímo součet obojího (tedy pálení fosilních paliv PLUS úbytek biomasy, což je ale oboje špatně) a sledovat poměr vůči uhlíku, který se v atmosféře pohybuje už dlouho.
pořád ale platí moje rozhořčená výtka, že žádný CO2, který vydechují lidé, není přímo fosilního původu (i když pomocí těch isotopů to vlastně odlišit nejde, nebo jen nepřímo)
HALEXE: viz předchozí: nejde o radiokarbonové datování, ale o jiný poměr stabilních isotopů, to jsem trochu popletl. ale pořád platí argument, že prostě fosilní uhlík se do oběhu v biosféře (tedy i jakékoliv "vydechování lidmi") dostane až poté, co je spálen.